Asayiş
  • 21.9.2021 21:05

Kadın tiyatrocuya cinsel saldırıdan oyuncu Uğur Arda Aydın’a 2 yıl 6 ay hapis

MELEKTAŞLARI Nazife Aksoy ile Mana Alkoy’u taciz ettiği iddiasıyla yargılanan oyuncu ve yönetmen Uğur Arda Aydın, ’Cinsel saldırı’ suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Tacizi anlattı! 'Sen akıllı bir kadınsın bu olayı abartma' - Güncel  Haberler Milliyet

İBB Şehir Tiyatroları’nda meslektaşları Mana Alkoy’a 9 yıl önce, Nazife Aksoy’a ise 2 yıl önce cinsel saldırıda bulunduğu gerekçesiyle yargılanan oyuncu Uğur Arda Aydın 2.5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Aksoy ve Alkoy kararı yakınlarına ve birbirlerine sarılarak kutladı.

Susma Bitsin on Twitter: "Nazife Aksoy'un, Mana Alkoy'un, tacize, mobbing'e  ve saldırıya maruz kalan kadınların ve LGBTİ+'ların yanındayız.  #NazifeAksoyunYanındayız #ManaAlkoyunYanındayız #SusmaBitsin…  https://t.co/iHf7cdaxy9"
 

İstanbul 15’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Uğur Arda Aydın ile şikayetçiler Nazife Aksoy ve Mana Alkoy katıldı. Pandemi nedeni ile duruşma salonuna izleyici alınmayınca eşine destek için adliyeye gelen oyuncu Bekir Aksoy duruşma bitene kadar mahkeme salonunun önünde bekledi.

İstanbul Şehir Tiyatroları oyuncusuna cinsel saldırıdan hapis cezası


İŞİMİ KAYBEDERİM DİYE KORKTUM
Duruşmada söz verilen Mana Alkoy, “Şehir Tiyatroları’nda çalışıyorum. Büyük bir baskı altında bulunuyorum. Uzun bir süre işimi kaybetme korkusuyla şikayette bulunamadım. Babamı kanserden kaybettim. Bu nedenle bana yönelik davanın zaman aşımından düşürülmesine ilişkin mütalaayı kabul etmiyorum” dedi.

İBB Şehir Tiyatroları'nda 'Ne istersem yaparım' diyen erkeğe 2 yıl 6 ay  hapis - HABERLER Son Dakika
 

Nazife Aksoy ise “1,5 yaşındaki çocuğumu nereye bırakacağımı düşünerek her seferinde duruşmalara katılıyorum. Hamile hamile gittim pek çok kez ifade verdim. Hiçbir kadın bu sıkıntıları göze alarak böyle ağır bir şey için buraya gelmek istemez. Ailemiz var, bu hiç kolay değil. Ne yaşadığımı ben biliyorum. Bana bunu yaşatan da ne yaşattığını çok iyi biliyor. Sanığın cezalandırılmasını istiyorum” diye konuştu.

SAVUNMA YAPMAKTAN UTANIYORUM
Sanık Uğur Arda Aydın ise son savunmasında, “Böyle bir olay nedeni ile savunma yapmaktan utanıyorum. Müşteki Mana bu olaydan sonra benim ailem ile aynı birimde çalışmış, onlarla görüşmeye devam etmiştir. Madem iddia ettiği şekilde bir olay olmuş, bununla ilgili pek çok yetkili birim varken uzun süre neden bunların hiçbirine bildirimde bulunmadı. Müşteki Nazife kendi insani durumundan bahsediyor. Bizim de ailemiz, insani vasıflarımız var. Müşteki Nazife’nin olduğunu iddia ettiği olay tarihinden sonra pek çok oyunda beraber oynadık. Madem ben böyle bir eylemde bulunmuşum bu durum nasıl gerçekleşti. Beraatımı talep ederim” dedi.
Mahkeme Uğur Arda Aydın’ı Nazife Aksoy’a yönelik cinsel saldırı suçundan 2.5 yıl hapse çarptırdı. Mana Alkoy’a yönelik cinsel saldırı suçundan ise, şikayetin süresinden sonra yapıldığı gerekçesiyle ceza verilmedi.

GÖZYAŞLARINI TUTAMADILAR
Duruşmanın sona ermesinin ardından iki kadın ve yakınları birbirlerine sarılarak gözyaşı döktü. Uğur Arda Aydın ise görüntü alan bir kadın gazeteciye omuz ve tekme attıktan sonra adliyeden ayrıldı.

BİRBİRİMİZDEN GÜÇ ALDIK
DURUŞMANIN ardından adliye önünde açıklama yapan Mana Alkoy, “2012’de sanık tarafından tacize uğramış bir kadın olarak, 2019’de aynı kişinin tacizine uğrayan Nazife Aksoy ile tanışınca yalnız olmadığımı, sanığın fütursuzca, korkusuzca işyerinde taciz eylemlerine devam ettiğini öğrendiğimde, başka insanların da tacize uğramaması için Nazife’den güç alarak şikayetçi olmaya karar verdim. ‘İstediğimi, istediğime yaparım, kimse bana bir şey yapamaz’ zihniyetiyle kendisini bizlerden üstün gören sanık Uğur Arda Aydın’ın yaptıklarının cezasız kalmayacağını artık öğrenmiş bulunuyoruz. Bu dava gerek sahne üstünde, gerek farklı işyerlerinde, gerek sokakta kadınlara istediği gibi davranabileceğini düşünen tüm erkeklere uyarı niteliğindedir” dedi.
Nazife Aksoy ise, “Şehir Tiyatroları belediyeye bağlı bir kurumdur. Eminim belediye başkanımız, yöneticileri ve onların denetiminde olan Şehir Tiyatroları Genel Müdürlüğü de bize bununla ilgili bir açıklama yapacaktır diye düşünüyorum. Sadece şunu istiyorum, ‘kafamızı kumdan çıkardık ve kurumumuza bakın neler oluyor’ diyebilecekler mi acaba? Eğer arar sorar, bir şekilde tenezzül ederlerse, ben yaşadığım olumlu, olumsuz deneyimleri onlarla paylaşacağımı da buradan söylemek istiyorum” diye konuştu.

2 yıl 6 ay hapis cezası

Müşteki Mana Alkoy' karşı ‘cinsel saldırı' suçundan süre geçmesinin sonrasında şikayet yapıldığını belirten mahkeme, davanın düşürülmesine karar verdi. Mahkeme, sanık Aydın'ı müşteki Nazife Aksoy'a karşı ‘cinsel saldırı' suçundan lehine indirim uygulayarak 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı.

Sanık İHA muhabirine saldırdı

‘Cinsel saldırı' suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan sanık Uğur Arda Aydın, kendisini görüntüleyen İHA muhabirine saldırdı. Muhabire omuz ve tekme atan sanık, ‘çekil şuradan' dedi.

“Başka insanların da tacize uğramaması için Nazife'den güç alarak, şikayetçi olmaya karar verdim”
Duruşmanın ardından adliye önünde açıklama yapan Mana Alkoy, “Bugün Nazife Aksoy ile beraber, yaklaşık 3 yıldır verdiğimiz mücadeleyi kazanmış olmanın haklı gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Bu dava süresince beraber yürüdüğüm yol arkadaşım Nazife Aksoy başta olmak üzere, bana destek olan ailem, avukatlarımız, dava arkadaşlarımız ve bizi destekleyen herkese teşekkür ederim. Tacizci profildeki insanların genelde birden fazla mağduru oluyor ama insanlar bu olayın sadece kendisinin başına geldiğini düşünüp yalnız hissediyor ve sesini çıkarmakta zorlanıyor, çoğu zaman da çıkaramıyor. ben 2012 yılında sanık tarafından tacize uğramış bir kadın olarak, 2019 yılında aynı kişinin tacizine uğrayan Nazife Aksoy ile tanışınca yalnız olmadığımı, sanığın fütursuzca, korkusuzca işyerinde taciz eylemlerine devam ettiğini öğrendiğimde, başka insanların da tacize uğramaması için Nazife'den güç alarak, şikayetçi olmaya karar verdim” ifadelerini kullandı.

“Uğur Arda Aydın'ın yaptıklarının cezasız kalmayacağını artık öğrenmiş bulunuyoruz”

Şikayetçi olmadıkları takdirde, sanığın tacizlerine devam edeceğini düşündüklerini söyleyen Alkoy, “Biz iki kadın bir araya gelerek, birçok kadının sesi olabilir, kadına yönelik taciz eylemini normalleştirmeye çalışan eril zihniyete direnç gösterebilirdik. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu gibi, İstanbul'un en büyük ve saygın kurumlarından birinde, oyuncu olarak görev yapmaya devam eden, ‘istediğimi, istediğime yaparım, kimse bana bir şey yapamaz' zihniyetiyle, kendisini bizlerden üstün gören sanık Uğur Arda Aydın'ın yaptıklarının cezasız kalmayacağını artık öğrenmiş bulunuyoruz. Bu dava gerek sahne üstünde, gerek farklı işyerlerinde, gerek sokakta kadınlara istediği gibi davranabileceğini düşünen tüm erkeklere uyarı niteliğindedir. Bu dava, sahne sanatlarında çalışıp, bizim gibi tacize uğrayıp, baskıyla sineye çekmeye çalışan bütün meslektaşlarımıza umut olan davadır” şeklinde konuştu.

“Şehir Tiyatroları tarafından ödüllendirilen, aslında çok kişilik bir tiyatro ayıbı izliyorum”

Müşteki Nazife Aksoy ise açıklamasında, “İki senedir, kendimi en iyi hissettiğim, mesleğim olan oyunculuktan uzaktayım. Çünkü yaşadığım süreç beni değil, ayrı ayrı zamanlarda mesleğine yeni başlamış, oyunculuk hayali kuran iki genç kadını taciz eden bir şahsın, çalıştığı kurum tarafından nasıl sahip çıkıldığı ve arkasında nasıl durulduğunu izleyerek geçiyor. Ben bize yapılanlardan dolayı her gün kabus görürken, en sonunda tek kişilik bir oyun ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları tarafından ödüllendirilen, aslında çok kişilik bir tiyatro ayıbı izliyorum. Bu ve bunun gibi bir kadının gururunu ve onurunu kıracak eylemi, tam tersi bir onur savaşına dönüştüren başta Mana Alkoy olmak üzere bütün bize destek olan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

“Ses kısıklıklarının açılması için ne yapacaklarını merak ediyorum”

Sözlerinin devamında Aksoy, “Bir gün sizin de başınıza gelebilir diye değil, kimsenin başına gelmesin diye, nefes aldığım sürece bunun için mücadele edeceğime, başta eşime, 1,5 yaşındaki oğluma ve aileme söz veriyorum. Belki parantez içinde kalacak ama aslında en önemli paragraflardan bir tanesi de şu; İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeninin kendi bünyelerinde yaşanan yüz kızartıcı eylemin ve davanın uyandırdığı infial ile ilgili sessizliklerinin, daha doğrusu ses kısıklıklarının açılması için ne yapacaklarını merak ediyorum” şeklinde konuştu.

“‘Biz sizin yanınızdayız, anlıyoruz' söylemlerine tokuz”

Şehir Tiyatroları'nın belediyeye bağlı olduğunu söyleyen Aksoy, “Eminim belediye başkanımız, yöneticileri ve onların denetiminde olan Şehir Tiyatroları Genel Müdürlüğü de bize bununla ilgili bir açıklama yapacaktır diye düşünüyorum. ‘Biz sizin yanınızdayız, anlıyoruz' söylemlerine tokuz. Destek de beklemiyoruz. Biz zaten kendi kendimize yetiyoruz çok şükür. Ben sadece şunu istiyorum; ‘kafamızı kumdan çıkardık ve kurumumuza bakın neler oluyor' diyebilecekler mi acaba? Eğer arar sorar, bir şekilde tenezzül ederlerse, ben yaşadığım olumlu, olumsuz deneyimleri onlarla paylaşacağımı da buradan söylemek istiyorum” dedi.

“Bu iki şerefli kadının yanındayım”

Müşteki Nazife Aksoy'un eşi oyuncu Bekir Aksoy ise “Bugün Mana ve Nazife'nin günüydü. Bizim avukatlarımız ve yanımızda olan herkesin günüydü. Ben, bu iki şerefli kadının yanındayım, her zaman da yanında olacağım. İnşallah çoğalacaklar ve inşallah bu ayrık otları aramızdan ayrılacaklar” ifadelerini kullandı.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, şüpheli Uğur Arda Aydın'ın, 2012 yılındaki bir oyunun provasında Mana Alkoy'u, 2019 yılında ise kuliste Nazife Aksoy'u taciz ettiği gerekçesiyle zincirleme şekilde ‘cinsel taciz' suçundan hapisle cezalandırılması talep edilmişti.

Güncellenme Tarihi : 21.9.2021 21:38

İLGİLİ HABERLER