Gündem
  • 7.10.2020 10:34

Kanada vermedi Türkiye kendi üretiyor!.. SİHA'ların gözü aydın

Kanada bazı askeri ürünlerin Türkiye’ye ihraç izinlerini askıya aldı. Bunların başında Türk SİHA’ların kullandığı görüntüleme sistemleri var. Türk yapımı SİHA’ların Karabağ çatışmalarındaki rolü sebebiyle alınan bu karara Dışişleri’nden ‘Çifte standart’ tepkisi geldi. Savunma sanayi, yerli sistemlerin seri üretimine başladı.

Kanada, Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunan Türk yapımı Silahlı İnsansız Hava Araçlarının (SİHA), Dağlık Karabağ bölgesindeki çatışmalardaki rolü sebebi ile Türkiye’ye askeri malzemelerin satışını askıya aldı. Edinilen bilgiye göre Türkiye’nin ana İHA üreticilerinden Baykar ve TUSAŞ, silahlı ve silahsız insansız hava araçları için Kanadalı yapımcı Wescam’in elektro-optik (EO) ve kızılötesi (IR) kamera sistemlerini kullanıyor. “İHA/SİHA’ların gözü” olarak bilinen bu sistem Baykar tarafından üretilen Bayraktar TB2 İHA’lar ile TUSAŞ’ın ANKA İHA’larına yerleştiriliyor.

BARIŞ PINARI’NDA DA AYNISINI YAPTILAR

Barış Pınarı Harekatı sırasında da benzer tutum takınan ancak daha sonra ambargoyu kaldıran Kanada’nın her an yeniden ambargoyu gündemine alabileceği olasılığına karşı, Türk İHA/SİHA üreticileri uzun süredir söz konusu sistemle ilgili millileştirme çalışmalarına başlamış durumda.

DIŞİŞLERİ’NDEN YEMEN HATIRLATMASI

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Yemen hatırlatması yapılarak Kanada’nın tavrı ‘çifte standartlı yaklaşım’ olarak vurgulandı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Kanada, özellikle Barış Pınarı Harekatı’nı başlattığımız dönemden bu yana, müttefiklik ruhuna uymayacak şekilde ülkemize yönelik askeri malzeme ihracat izinleri konusunda engeller çıkarmakta, işbirliğinden uzak bir tutum sergilemektedir. Türkiye kapsamlı bir ihracat kontrol rejimine sahiptir ve söz konusu rejimlerden kaynaklanan yükümlülüklerini de titizlikle uygulamaktadır. Kanada’dan beklentimiz, çifte standartlardan uzak bir politika izlemesi, ülkesindeki Türkiye karşıtı çevrelerin etkisi altında kalmadan ve dar siyasi çıkar hesaplarına hapsolmadan hareket etmesidir.”

ASELSAN YERLİ ÜRETİME BAŞLADI

Baykar grubunda yeterli stok bulunduğu belirtilirken, ASELSAN’ın İHA/SİHA, helikopterler ve uçaklar dahil sabit kanatlı veya döner kanatlı hava platformları için geliştirilmiş olan, yüksek performanslı bir elektro-optik keşif, gözetleme ve hedefleme sistemi CATS’ler bulunuyor. CATS’lerin ANKA’ya takıldığı ve deneme amaçlı kullanılmaya başladığı öğrenildi.

Resim

BAŞKAN DEMİR TWEET ATTI

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Silahlı İnsansız Hava Aracı’na (SİHA) takılıp kullanıma alınacak CATS kameralarında seri üretime geçileceğini açıkladı. İsmail Demir, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Savunma Sanayiimiz engelleme ve ambargo kararlarına aldırmadan yoluna devam ediyor. SİHA´larımıza takılıp kullanıma alınacak CATS kameralarımız seri üretime geçiyor, emeği geçenlere teşekkürler. ASELSAN’da bir üst modeli geliştirme çabalarımızı da hızlanarak devam ettiriyoruz” ifadelerini kullandı.

Resim

ASELSAN’IN GÖZÜ

3-5 mikron bandında çalışan çoklu algılayıcıya sahip CATS, üzerinde 1920x1080 çözünürlüğe sahip renkli gündüz kamerası, 640x512 piksel dedektöre sahip yüksek çözünürlüklü 3’üncü nesil IR kamera ve 650x480 piksel çözünürlüğe sahip çok dar bakış açılı düşük ışık kamerası için tek bir optik sensör yer alıyor. Lazer Mesafe Bulucu ve Hedef İşaretleyici ile Lazer Aydınlatma Birimi ve Lazer Noktalama Birimine de sahip CATS’in daha birçok ileri düzeyde teknik özelliği bulunuyor. CATS’lerin Bayraktar’a monte edilebilmesi için gövdede çok ufak çaplı bazı değişikliklerin yeterli olabileceği belirtiliyor.

CATS (Common Aperture Targeting System)

ASELSAN CATS, İnsansız Hava Araçları (İHA), helikopterler ve uçaklar dahil sabit kanatlı veya döner kanatlı hava platformları için geliştirilmiş olan, yüksek performanslı bir elektro-optik keşif, gözetleme ve hedefleme sistemidir.

Kullanım Alanları

    Hedefleme
    Keşif ve Gözetleme

Genel Özellikler

    220 mm Çaplı Ortak Optik Açıklık

    IR, HDTV, DI-NIR Kameraların Dar Görüş

            Açısı ve Çok Dar Görüş Açısı İçin Çok Büyük Optik Açıklık
    Daha Büyük Optik Açıklık Sayesinde

           Alınan Daha Fazla Işık ile Daha İyi Görüntü

    Kalitesi ve Daha Uzun Menzil

    Küçük ve Hafif Sistem
    Tek Bir "Hatta Değiştirilebilir Birim"
    Üstün Menzil Performansı
    Yüksek Performanslı IR Kamera
    Gerçek "Full High Definition" (1920x1080)

    HDTV Kamera

    Sayısal Büyütme Uygulanmaksızın

    1920x1080p Video Çıkışı
    "High Definition" (1280x720p) HDTV

    Kameralara Göre 2.25 Kat Daha Fazla

    Sensör Pikseli

    Düşük Işık (DI-NIR) Kamera
    IR, HDTV ve DI-NIR kameralar için ortak görüş açıları
    Lazer Hedef İşaretleyici ve Mesafe Ölçer
    Lazer Noktalayıcı ve Aydınlatıcı
    Dahili Sensör Hizalama Birimi
    Tümüyle Sayısal Video İşleme Hattı
    Gelişmiş Görüntü İşleme
    Çoklu Hedef Takibi
     IR, HDTV ve DI-NIR Videoları Üzerinde

    Eşzamanlı Hedef Takibi
    Hassas Hedef Konumu Belirleme
    Hareketli Hedefin Yönünü ve Hızını Belirleme
    Ataletsel Ölçüm Birimi
    Hassas Stabilizasyon
    Platform ile Otomatik Hizalanma
     Yüksek İrtifalardaki Çok Düşük Sıcaklıklarda Çalışma

Operasyonel: -54°C to +50°C

Depolama: -55°C to +70°C.

 

TRT HABER

Güncellenme Tarihi : 7.10.2020 10:49

İLGİLİ HABERLER