
KANSER TEDAVİSİNDE ÇIĞIR AÇAN GELİŞME...
Kanser hastalığının genetik tedavisinde çok önemli yer tutan virüslerin kullanımı son 10 yıl içinde önemli aşama kaydetti. Lentivirüs sisteminin kanser hücrelerini azaltarak gen tedavisinde kullanılma çalışmaları ise ümit vadediyor.
Farede gen sisteminin önemi üzerinde duran Ankara Üniversitesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalında Öğretim üyesi olarak görev yapan Uz. Dr. Fikret Şahin, pankreas kanser modeli oluşturmasında çok önemli olduğunu ve çalışmanın halen devam ettiğini dile getirdi. Kanser ve mikrobiyoloji üzerine çalışmalarının sürdüğünü belirten Şahin, bazı moleküllerin kanser üzerine etkisini araştırdıklarını ve kanser hücresi üzerinde elde ettikleri başarılı sonuçları hayvan kanser modelleri üzerinde denediklerini ifade etti.
SONUÇ BAŞARILI
Dr. Şahin, ayrıca kanserde genetik tedavi üzerindeki çalışmalarının da devam ettiğini belirtti. Şahin, "Genetik tedavide yer tutan virüs kullanımında lentivirüs sistemi, genlerde genlerin işleyişini değiştirerek kanser hücresi üzerinde etkili olabilecek. Bizim çalışmalarımız bu yönde. Kanser hücre serilerinde başarılı sonuçlar aldık. Ama tabi ki asıl amacımız, tüm dünyada olduğu gibi asıl tedaviyi hedef dokuda gerçekleştirebilmek" dedi.
ANTiBiYOTiK DEVRi KAPANIYOR
Yaptığı mikrobiyoloji çalışmalarını iki bölümde açıklayan Şahin, enfeksiyon etkenin tanısında kullanılacak yöntemler üzerinde çalıştıklarını ifade etti.
Yaptıkları çalışmalarla 50'nin üzerinde mikroorganizmanın tanısını sağlayabilecek geniş bir tanı kütüphanesi üzerinde çalıştıklarını vurgulayan Şahin, "Mikrobiyoloji üzerine olan ikinci çalışma gizlilik içinde yürüyor. Ama şunu söyleyebiliriz. Artık antibiyotik kullanım dönemi bitmek üzere, bu nedenle aynı kanserde olduğu gibi bakteriler üzerinde de genetik tedavi söz konusu olacak. Bu yöntem geleceğin tedavi şekli haline gelecek. Çalışmalar esnasında geliştirdiğimiz teknikler ve yöntemler ile ilgili olarak 4-5 tane patent başvurusu aşamasında bulunmaktayız" dedi.
Lentivirüsler, insanlık için en tehlikeli hastalıklardan biri olan AIDS'e sebebiyet verseler de, aynı zamanda insanlık için önemli bir rol oynuyorlar. Bölünmeyen hücreleri enfekte edebiliyor ve enfekte ettikleri hücreleri parçalamaması gen tedavisi açısından büyük bir avantaj olarak görülüyor.