Sağlık
  • 15.1.2011 03:22

KARDEŞİNE HAYAT VERECEK AMA...

Konya'da annesi, babası ve iki kardeşi talasemi hastası olan iki yaşındaki İrem'e, sağlıklı yaşaması için gereken kök hücre evin tek sağlıklı çocuğu Sema Nur'dan yapılacak.

Akraba olan Batmanlı Abdurrahman (29) ile Hatice Yiğitalp (31) çiftinin evliliklerinden Burhan (10), Sema Nur (9), Eda Nur (7), Burak (3) ve İrem (2) adını verdikleri beş çocukları dünyaya geldi.

AYDA BİR KAN VERİLİYOR

Çiftin çocukları Eda Nur'a 5 yıl önce talasemi teşhisi konuldu. Ancak Yiğitalp çifti, imkansızlıklar nedeniyle hastalığı çok fazla önemsemedi. Daha sonra küçük kızları İrem'e de talasemi teşhisi konulunca aile hastalığın ciddiyetinin farkına vardı. Hastalığı çabuk ilerleyen ve ayda bir defa kan verilen küçük İrem'e, ilik nakli yapılması gerektiğini öğrenen çift, kendileriyle birlikte 4 çocuğuna nakil için tahlil yaptırdı.

KÖK HÜCRE UYUM GÖSTERDİ

Çift, kendileri ile birlikte çocukları Burhan ve Burak'ın da hastalığı taşıdığını öğrendi. Aileyi bu kadar olumsuzlukların arasında sevindiren tek şey ise, evin tek sağlıklı çocuğu Sema Nur'un hastalığı taşımadığı ve kardeşi İrem'in sağlıklı yaşaması için gereken kök hücrenin uyum göstermesi oldu. Hastalığı her gün daha fazla ilerleyen ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi için kök hücre nakli gereken İrem'e kardeşlerden Sema Nur'dan nakil yapılmasına karar verildi. ,

DEVLET ANCAK BİZE BAKIYOR

Anne Hatice Yiğitalp, "Maddi imkansızlıklar peşimizi bırakmadı. Eşim inşaatlarda çalışıyor. Paramız olsaydı Eda Nur'a teşhis konulduğunda gerekeni yapmaya çalışırdık. Yeşil kartımızla devlet ancak bizim tedavi masraflarımızı karşılıyor. Şimdi nakilin gerçekleştirileceği Antalya'ya nasıl gideceğimizi düşünüyoruz. Çok perişanız. İlik nakli dediklerinde iyileşecek diye çok sevindik. Oysa şimdi parasızlıktan umut içinde umut arıyoruz" diye konuştu.

AMELİYAT ŞART

Selçuk Üniversitesi Prof. Dr. Ümran Çalışkan ''Küçük çocuğa sağlıklı olan Sema Nur'dan kemik iliği uyumu sağlandı. Kemik iliği yapıldıktan sonra kök hücre filizlenirse çocuk hastalıktan kurtulacak. Bu ameliyatı olmazsa hiçbir zaman sağlıklı bir yaşam sürdüremeyecek" dedi.

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 23:02

İLGİLİ HABERLER