Gündem
  • 10.2.2024 13:56

Kassam İsrail'in ölümcül suikast uçağı Maoz'u ele geçirdi

Adı gizemli uçak ve son işgal drone'u.. Filistinli grupların ele geçirdiği Maoz dronunun intihar yürüyüşü nedir?

Dün, yani 23 Ocak 2024 Salı günü, El Kassam Tugayları, mücahitlerinin Gazze şehrinin doğusundaki Zeytun mahallesinin güneyinde aralarında iki Maoz intihar uçağının da bulunduğu 3 İsrail insansız hava aracını ele geçirdiğini duyurdu. 
İşgal ordusunun henüz olayla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.
İsrail tarafından suikastlarda kullanılan intihar bombacısı Maoz İHA'sı gizemli bir savaş silahıydı.

IDF makes maiden deployment of high-precision suicide drones in Jenin  operation

Maoz insansız hava araçlarının az miktarda patlayıcı içermesi ve görevlerinin yalnızca casusluk ve kulak misafiri olmakla sınırlı olmaması, İsrail ordusunun özellikle Cenin kampında direnişçilere yönelik bazı suikastlarda kullanımını artırdı. 
Kassam Tugayları'nın bu suikast silahlarını sağlam olarak ele geçirmesi,  savaşta aldığı darbelerin yanı sıra İsrail işgal ordusuna da acı bir darbeyi temsil ediyor.

Israel's 'Maoz' Loitering Munition Next For Indian Infantry? - Livefist

Maoz'un intihar uçağı nedir?

Detaly.co.il internet sitesine göre bu drone, yabancı sınıflandırmada Maoz veya Spike Firefly olarak adlandırılan minyatür bir quadcopter.

Maoz intihar drone'u İsrailli Rafael şirketi tarafından üretilen ve hedef imha ve suikast amaçlı tasarlanan bu quadcopter türüne ait olup, kamikaze drone olarak da adlandırılmaktadır.

N12 - "הרחפן המתאבד" שפותח על ידי צנחן וותיק - ונכנס לשימוש...

Rafael, Maoz drone'u, tanksavar güdümlü füzeleri de içeren daha büyük Spike sistem ailesinin bir parçası olarak görüyor. Teknik olarak şirket, uçağı bir drone olarak sınıflandırmıyor; Rafael, onu "minyatür taktiksel başıboş silah" olarak tanımlıyor.

Maoz intihar uçağı, bir tablet kullanılarak manuel olarak veya hedef/iletişim konumlarının kesin koordinatları verilerek otomatik olarak kontrol edilebilir.

Düzlem, bir tablet kullanılarak manuel olarak veya hedefin kesin koordinatları verilerek otomatik olarak kontrol edilebilir. Saldırı iptal edilirse fırlatma alanına geri döner.

Kassam mühendislerinin eline geçen gizemli uçak

Gezici bir mühimmat olan Spike Firefly , kendisini helikopter konfigürasyonunda tasarlanmış ve oldukça hafif, çift eş eksenli dönmeyi önleyici rotor kanatlarıyla donatılmış küçük bir insansız hava aracı olarak sunuyor . Yalnızca 3 kilogram ağırlığındaki bu drone, çok yönlü işlevsellik sunuyor.

Termal görüntüleme kanallı elektro-optik gözetleme sistemine sahip olan uçak, 350 gramlık parçalanma harp başlığı veya patlayıcı harp başlığı ile donatılabiliyor. Uçuş süresi, bir veya iki batarya konfigürasyonuna bağlı olarak 15 ila 30 dakika arasında değişiyor. 

After use in combat, Rafael looks to future for Spike FireFly loitering  munition - Breaking Defense

,Kassam Tugaylarının İsrail savaş gruplarından birinden bu uçağın yaklaşık bir kısmını ele geçirdi. Hem kendisini hem de kumanda tabletlerini.
Kassam’ın kaç Maoz dronu ele geçirdiği bilinmiyor. Ancak Kassam mühendisleri İsrail’den ele geçirdikleri savaş aletlerinin bire bir aynısını çok kısa zamanda yapıp kullanibiliyor.

Maoz intihar uçağı ilk kez Cenin kampında kullanıldı

İsrail Maoz yürüyüşü, işgal ordusuna bağlı Duvdovan ve Maglan birliklerinin o dönemde Cenin kampında 12 Filistinlinin suikastıyla sonuçlanan askeri operasyonu sırasında kullanılmasının ardından Haziran 2023'te hizmete girdi.

İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth , saldırıda kullanılan uçağın, Ordu Bakanlığına bağlı Rafael Askeri Sanayileşme Şirketi tarafından üretilen Maoz uçağı olduğunu ve direniş gruplarının gözlem ve keşif odalarında "güvenli bir şekilde" patlatıldığını ortaya çıkardı . Cenin kampının yakınında ve düzinelerce patlayıcı cihaz içeriyordu.

Uçakların uzaktan güvenli bir şekilde patlatılması nedeniyle intihar uçaklarının Cenin'de ilk kez kullanıldığı ve gelecekte direniş savaşçılarının bu uçaklarla saldırıya uğrayarak onlara suikast düzenlenmesi ihtimalinin düşük olduğu bildirildi.

İsrail gazetesi, elit birimlere 2022 yılında Maoz intihar uçağı sağlandığını ancak Haziran 2023'te Cenin kampında gerçekleştirilecek askeri operasyonlara kadar kendilerine bu uçağı kullanmaları için yeşil ışık yakılmadığını ekledi. 

Bu uçaklar kentsel alanlarda veya binaların içinde sessizce uçabiliyor, ayrıca bağımsız olarak da kullanılabiliyor ve hedef üzerinde büyük ve ölümcül bir isabetle patlıyor, bu da İsrail ordusunun Gazze'deki savaşında bunları kullanmasını gerekli kılıyordu, ancak bu gizemli Uçak Gazze'de Filistin direnişine karşı yaptığı testte başarısız oldu. 

Güncellenme Tarihi : 11.2.2024 12:29

İLGİLİ HABERLER