Gündem
  • 25.11.2016 00:06

Kıçıkırık Avusturya'dan Türkiye'ye ambargo kararı

Avusturya Parlamentosu, oybirliğiyle Türkiye’ye silah ambargosu uygulanması yönünde karar aldı.

Avusturya’nın kararını Yeşiller Partisi vekili Berivan Aslan kişisel Twitter hesabından duyurdu. Berivan, parlamentodaki 6 partinin ortak kararıyla hazırlanan kararnamenin oybirliğiyle kabul edildiğini ifade etti. Avusturya, Türkiye’ye silah satışında ambargo uygulayan ilk ülke olacak.

​Avusturya Parlamentosu’nda bulunan DPT, OVP, FPÖ, Yeşiller, Neos ve Team Stronach partilerinin ortak hazırladıkları karar tasarısı, Türkiye’ye silah ihracat lisansının reddedilmesini içeriyordu.

​Tasarıya gerekçe olarak,  terörle mücadele adı altında gazeteciler, yazarlar, akademisyenler ve muhaliflere karşı başlatılan operasyonlar, darbe girişiminin ardından binlerce kişinin görevden alınması ve sivillerin askeri operasyonlarda hayatını kaybetmesi gösterilmişti.

2015 Sonu İtibariyle Avusturya-Türkiye Ticari İlişkilerine Bakış

Avusturya ile ülkemizin ticari ve yatırım ilişkileri 2015 yılında güçlenerek devam etmiştir. Avusturya hem teknolojik altyapısı ve innovasyona verdiği önem hem de yüksek gelir sınıfı kategorisinde yer alması nedeniyle Türkiye için önemli bir pazar ve yatırım ortağıdır. Güncel ticaret verilerine göre 2015 yılı Ocak – Eylül döneminde, Avusturya 98,6 milyar Avro ithalat, 97,5 milyar Avro ihracat gerçekleştirmiştir. Bu itibarla, geçen yılın aynı dönemine göre Avusturya’nın genel ithalatı %1,5 oranında, genel ihracatı ise %2,5 oranında artmıştır. 2016 yılında ihracatın %4, ithalatın ise %3,5 artması öngörülmektedir. Ülkemiz ile olan ticari ilişkilerinde ise, ülkemiz 2015 yılı Ocak-Eylül döneminde Avusturya’ nın ihracatında %1,072’lik pay ile 20. sıradan 19. sıraya, ithalatında ise %1,071’l ik pay ile 19. sıradan 18. sıraya yükselmistir.

2015 yılında, daha önceki yıllarda olduğu gibi, Avusturya’nın en önemli ihraç kalemlerinin başında motor ve aksamı, ilaç ve eczacılık ürünleri, otomotiv yedek parçaları ve motorlu kara taşıtları gelmektedir. Avusturya’nın ürün bazında ithalatında ise, yine motorlu kara taşıtları, akaryakıt, ham petrol ile ilaç ve eczacılık ürünleri bulunmaktadır. Türkiye’den yaptığı ithalatta giyim eşyası, motorlu yolcu taşıtları ve işlenmiş sebze ve meyve, Türkiye’ye yaptığı ihracatta ise makinalar ve cihazlar, suni lif ve artıkları ile kağıt ve karton başta yer almaktadır.

2015 yılı Avusturya ve Türkiye arasındaki yatırım ilişkisine bakıldığında ise 2015 yılının ilk 6 aylık döneminde Avusturya’nın yurtdışı doğrudan yatırımları 6,4 milyar Avro iken Türkiye’ye yaptığı doğrudan yatırımlar 22 milyon Avro seviyesinde kalmıştır. Avusturya’nın Türkiye’deki kümülatif yatırımları ise 7 milyar Avro’y a, Türkiye’nin Avusturya’daki yatırımları ise 800 milyon Avro’ya ulaşmıştır.

Kaynak: Avusturya İstatistik Enstitüsü

 

 

Güncellenme Tarihi : 25.11.2016 00:20

İLGİLİ HABERLER