Bilim
  • 3.1.2023 14:44

Kış Lastiği Hakkında Merak Edilenler

Kışın kendin iyice hissettirmesi ile, araçlara kış lastikleri takılmaya başlandı. Araç sahiplerin kış lastiği alırken, ne tür kış lastiği alacaklarını, kış lastiği alırken nelere dikkat edeceklerin merak ederler. Kış lastikleri ürün yelpazesi oldukça geniş ürünler arasında yer alır. Birçok ebatta, birçok lastik markası bulunur.

Bu nedenle kışı güvenli ve konforlu geçirmek isteyen araç sahipleri, kış lastikleri seçimi yapılırken iyice araştırmalılar ve araç üreticisinin bu yönde tavsiyeleri varsa, mutlaka tavsiye edilen kış lastiklerinin seçilmesi gerekir. Hangi tür kış lastiğine karar vermemiş olan araç sürücüleri, konuya ilişkin uzman yardımı alması önerilir.

Kış Lastiği Neden Gereklidir?

Araç lastiklerinin temel bileşenleri arasında kauçuk bulunur. Yaz lastiklerinde kauçuk yola tutunmak için yeterli performansı gösterir. Ancak havaların soğuması ile yaz lastiklerinin yapısında bulunan kauçuk sertleşir ve yola yeteri kadar tutunamaz. Bu nedenle kış şartlarında, yola yeterli tutunmayı sağlayacak özellikte üretilmiş olan kış lastikleri kullanılır.

Kış lastikleri karlı, buzlu ve soğuk havalarda fren mesafesini kısaltır, patinajı önler, aracın çekiş gücünü arttırır. Bu sayede sürüş güvenliğini arttırırken, aynı zamanda yakıt tasarrufu da sağlar.

Kış lastiklerin ticari araçları için, aksi belirtilmediği sürece 1 Kasım ile 1 Nisan tarihleri arasında takılması zorunludur. Bu zorunluluğa uymayanlar için trafik yönünde idari yaptırım kararı uygulanır. Her ne kadar hususi araçlar için kış lastiklerinin takılması zorunlu olmasa da yer verilen nedenlerden dolayı, kış şartlarında takılması önerilir. 185 65 R16 kış lastiği ideal hava basıncı 31 psi ile 35 psi arası ideal hava basıncı olarak kabul edilir.

Kış Lastiği Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Kış lastiğinin bakımlı olması, sürüş performansına etki eder ve ayrıca lastiklerin ömrünü uzatır. Kış lastikleri değişimi esnasında mutlaka balans ayarlarının yaptırılması gerekir. Bu sayede aracın seyir halinde sarsıntılı çalışmasını önler. Balans yapılmadığında, aracın teker bilyeleri, bağlantı kollarında hasara neden olur. Aynı zamanda duruş ve kalkışına da etki eter.

Kış lastikleri için üretici firma tarafından önerilen hava basıncı kullanılmalıdır. Kış lastiklerinin hava basıncının daha düşük tutulması veya daha yüksek tutulması, aracın duruş ve kalkışında performans kaybına, fazla yakıt tüketimine neden olur. Ayrıca önerilen düzeyde hava basıncının kullanılmaması, lastiklerin ömrünün kısalmasına ve aracın kontrolden çıkmasına neden olur.

Kış lastikleri kışın olumsuz hava şartları geride kaldığında, araç üzerinden çıkartılmalı, mevsim değişkenliğinden ve güneş ışığından etkilenmemesi için, uygun koşullarda saklanmalıdır. Lastiklerin temizliğinde ve bakımında kimyasal çözücüler ve kauçuk yapısına zarar verecek maddeler kullanılmamalı. Normal hava şartlarında kış lastiklerinin kullanılması, yumuşak kauçuk yapısından dolayı çabuk aşınmasına, yakıt tüketimine, duruş ve kalkış mesafesinde artışa neden olur. Bu durum ayrıca aracın güvenli sürüşünü de etkiler. Kış lastikleri sıcak mevsimlerde kullanıldığında, özellikle virajlarda sürüş güvenliğini tehlikeye sokar.

Kış Lastiği Ve Standart Lastik Arasındaki Farklar

Otomobillerde kış lastiği, yaz lastiklerine göre daha yumuşak yapıdadır. Bu durum soğuk havalarda daha az sertleşmesini sağlayarak, yolu tutunmasına kolaylaştırır. Kış lastiklerinde ASTM şartlarını sağlayan, M+S yazı ibaresi veya kar tanesi sembolleri bulunur. Yaz lastiklerinde bu tür simgeler bulunmaz.

Yaz lastiklerinin geniş olukları yola paralel uzanırken, kış lastiklerinde geniş oluklar daha derin, içe ve dışa gelecek şekilde dağılım gösterir. Kış lastiklerinin sırt yüzeyi ince lameli, geniş bloklardan oluşur. Bu sayede ıslak zeminde ve soğuk hava koşullarında, yağmur, kar lastiklerin iç ve dış kısımlarına dağılım yaparak, lastiğin zemine daha sağlam basması kolaylaşır.

Doğru Kış Lastiği Türü Nasıl Seçilir?

Kış lastiğinin seçiminde öncelikle yetkili servis tarafından önerilen lastik türlerinin seçilmesi önerilir. Kış lastikleri oldukça fazla marka ve çeşitliliğe sahiptir. Bu durum lastiklerin performansına da etki eder. Kış lastikleri yeteri kadar yumuşak olmalı ve aynı zamanda aracın türüne ve özelliklerine göre seçim yapılmalıdır.

Araç lastiklerinin raf ömrü 5 yıldır. Bu süre aracın kullanıldığı koşullara göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle satın alınan kış lastiğini dış yan yüzeyinde bulunan tarih kısmının güncel tarih olmasına özen gösterilmelidir. Doğru kış lastiği seçiminde, lastikborsasi.com web sayasına erişim sağlayarak uzman görüşü alınabilir ve aynı zamanda fiyat avantajlarından faydalanılabilir.

Kış lastiklerinde lastikborsasi.com online satış sitesini tercih eden araç sahipleri, aynı zamanda güvenli online ödeme yaparak, istedikleri kış lastiklerine kısa sürede erişim sağlayabilir, ücretsiz montaj avantajlarından faydalanabilirler. Kış lastiği seçiminde aksi önerilmedikçe, yaz lastiğinde belirtilen ebatlar geçerlidir. Kış lastiği değişimlerinde, lastiklerin markalarının, desenlerinin ve modellerinin aynı olmasına özen gösterilmelidir.

Güncellenme Tarihi : 3.1.2023 14:46

İLGİLİ HABERLER