
KKTC'NİN GELECEĞİ TURİZM, YÜKSEK ÖĞRENİM VE TİCARETTE
GİRNE - Cumhurbaşkanı Eroğlu, Girne'de başlayan, ''İslam İşbirliği Teşkilatı (İTT) Üyesi Ülkelerde Yüksek Öğrenim Hizmetleri'' konulu forumun açılışında yaptığı konuşmada, 60'a yakın üyesi ile etkinliği ve yararı tartışılmaz olan İslam İşbirliği Teşkilatı-nın ''Yüksek Öğrenim Hizmetleri'' gibi dünyanın, ülkelerin, toplumların şekillenmesi bakımından son derece yaşamsal öneme sahip bir konuyu, KKTC'de düzenlenen bir forumda tartışmaya açmasının kendilerini sevindirdiğini söyledi.
Başta İİT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu olmak üzere forumun düzenlenmesini sağlayan herkese teşekkür eden Eroğlu, buradan çıkacak sonuçların İslam ülkeleri arasında yüksek öğrenimde var olan ilişkileri daha da geliştireceği umudunu taşıdığını kaydetti.
Anavatan Türkiye ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nın da desteği ile üniversiteleri daha ileri noktalara taşımak istediklerini belirten Eroğlu, ''Tüm kardeş ülkelerden, daha ileri gitmek için çok daha fazla destek, katkı bekliyoruz'' dedi.
Eroğlu, ''Biz size, siz de bize öğrenci gönderiniz. Avrupa Birliği ülkeleri arasında uygulanan programlara benzer öğrenci değişim programları uygulayalım. Öğretim görevlileri için de aynı yola başvurabiliriz inancındayım'' diye konuştu.
KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının haklı mücadelesinde, bugünkü başarılı duruma gelmesinde İslamiyet'e ve Kuran'a bağlılığının, Allah'a inancın büyük yeri ve önemi bulunduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:
''Dolayısı ile sizlerden sadece yüksek öğrenim, ekonomi, turizm alanında değil; siyasi olarak da destek bekliyoruz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kesinlikle İİT'nin tam üyesi olabilmelidir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkı çoktan bunu hak etmiştir.
İnanınız ki bu yönde atılacak adımlar Kıbrıs-ta bir antlaşmanın önünde engel değil tam tersine bir antlaşma sağlanması için hızlandırıcı etki yapacaktır. Gösterdiğimiz tüm iyi niyete, ortaya konulan barış planlarının çoğuna evet dememize rağmen Kıbrıs Türk halkına hala siyasi, ekonomik, sosyal ambargolar uygulamak bize göre insafsızlıktır. Sadece Rumlardan oluşan bir yönetimi tüm Kıbrıs-ın devleti olarak kabul etmek Rum tarafını antlaşma noktasından uzaklaştırmaktadır.''
Konuşmasında Kıbrıs konusundaki son gelişmelerle ilgili bilgi de veren Cumhurbaşkanı Eroğlu, ''Kıbrıs konusunda bir kez daha tarihi bir dönemece doğru ilerlediklerini'' vurguladı.
Kıbrıs konusunun 2012 yılının ilk çeyreğinde çözülebileceğine işaret eden Eroğlu, ''Eğer çözülemezse Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri önümüzü görebileceğimiz bir değerlendirmeyi ortaya koymalıdır. Biz haksız Rum ambargo ve izolasyonları altında yaşamaya mahkum bir halk değiliz'' dedi.