Gündem
  • 12.3.2009 21:41

KOLLUK GÜÇLERİ GÖREV YAPACAKLARI SANDIKTA OY KULLANAMAYACAK

ANKARA - İçişleri Bakanlığının ''kolluk güçlerinin görev yapacakları sandıklarda oy kullanabilmesi'' istemiyle Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) yaptığı başvuru, ''seçimlerde görevli olan güvenlik mensuplarının ancak seçmen kütüğüne kayıtlı bulundukları sandıkta oylarını kullanabilecekleri'' gerekçesiyle reddedildi.
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, YSK'nın kararının ardından seçim günü jandarma ve emniyetten 25-30 bin civarında personelin oy kullanamamasının söz konu olacağını belirtti.
Alınan bilgiye göre, 29 Mart yerel seçimleri öncesinde, seçim günü görevli kolluk güçlerinin oylarını nasıl kullanacakları sorun oldu.
YSK'nın 11 Ocak 2009 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan ''29 Mart 2009 pazar günü yapılacak Mahalli İdareler ve Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimlerinde Sandık Kurullarının Görev ve Yetkilerini gösteren'' genelgesinde, ''sadece sandık kurulu başkan ve üyeleri ile bina sorumluları görev yaptıkları yerlerde oylarını kullanabilir'' ifadesinin yer almasının ardından İçişleri Bakanlığı harekete geçti.
İçişleri Bakanı Beşir Atalay imzasıyla YSK'ya gönderilen başvuruda, kolluk güçlerinin görev yapacakları sandıkta oy kullanamamalarının yol açacağı sorunlara dikkat çekildi.
Seçim günü kolluk güçlerinin görev yerleri belirlenirken, imkanlar ölçüsünde kayıtlı bulunduğu sandığın dikkate alındığı belirtilerek, ''ancak ülke genelinde sandık dağılımı ve görevlendirilecek personel sayısı göz önünde bulundurulduğunda, özellikle büyük şehirlerimizde ve kırsal alanda yapılacak görevlendirilmelerde bunun birebir uygulanma imkanı bulunmamaktadır'' ifadesine yer verildi.
YSK'nın kararı doğrultusunda ya ''kayıtlı bulunduğu sandık dışında görev yapacak personelin görev yerlerini terk ederek oy kullanmaya gitmeleri durumunda güvenlik zafiyetinin yaşanabileceği'' ya da ''birçok personelin oylarını kullanamayacağı''na dikkat çekildi.
Atalay yazısında, sandık kurulu başkan ve üyeleri ile bina sorumluları için yapılan düzenlemeye benzer bir düzenlemenin yapılarak güvenlik personelinin de görevli oldukları sandıklarda oy kullanabilmelerine imkan tanınmasını istedi.
YSK, İçişleri Bakanlığının başvurusunu reddetti. Kararda, ''güvenlik mensuplarının ancak seçmen kütüğüne kayıtlı bulundukları sandıkta oylarını kullanmaları gerektiği'' belirtildi.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 00:17

İLGİLİ HABERLER