
KONUTTA YENİ FAİZ İNDİRİMLERİ GELECEK!...
Bankacılar bu yıl içinde indirim yapacaklarını belirtiyor.
Merkez Bankası'nın aralıksız faiz indirimlerinde 10'uncu aya ulaşılırken, bono ve mevduat faizleri son 1 ayda tek haneye indi, bankalar bireysel kredi faizlerini de yeni yeni düşürmeye başladı.
Bankalardaki faiz yarışının ilk adresi konut kredileri oldu. İki gün içinde bankalar kısa vadeli konut kredilerinin faizlerini yüzde 1'in altına çekti.
Akbank 24 aya kadar olan vadeler için faizi yüzde 0.99, Garanti Bankası yüzde 0.96, İş Bankası yüzde 0.82, Yapı Kredi Bankası yüzde 0.83, AnadoluBank da yüzde 0.99'a indirdi.
Kısa vadeli konut kredilerinde yapılan bu indirim, dosya ve sigorta giderleri gibi ek masraflar nedeniyle vatandaşa çok yansımasa da önümüzdeki günler için umut ışığı oldu.
KISA VADELİ KREDİYE TALEP YOK
1-2 yıl vadeli konut kredilerine genelde talep olmadığını hatırlatan bankacılar, uzun vadeli konut kredilerinde faiz indirimi sinyali verdi.
Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, "Bankaların uzun vadeli fonlama maliyetleri gerileyebilir. Talebin olduğu 5-7 yıl vadeli kredilere bu düşüş yıl içinde yansıtılır" dedi.
UZUN VADEDE EN DÜŞÜK YÜZDE 1.07
Bankaların uzun vadeli konut kredi faiz oranları yüzde 1.07 ve yüzde 2.13 gibi geniş bir aralıkta değişiyor. Bankacılar net bir oran veremeseler de 'indirim yaparız' diyor.
Bankaların ilk olarak konut kredilerinde indirime gitmelerinin nedeni ise gayrimenkulün cazibesi. Konut kredilerinin gayrisafi yurtiçi hasılaya oranının Türkiye'de yüzde 4 ile düşük kaldığını söyleyen Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, bankaların bu piyasada aktif olmak istediklerini belirtti. Ateş, tüketicinin krizde gayrimenkul yatırımlarını artıracağını öngördü.
Bir başka bankacı ise piyasadan ticari kredi talebi olmadığını belirterek "Parası olan emlak alıyor" dedi.
FAİZ DAHA NE KADAR İNER?
Yatırım bankaları ve aracı kurumlar Merkez Bankası'nın faiz oranlarını yüzde 7'ye kadar düşürebileceğini belirtiyor. Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından yatırım bankaları ve aracı kurumlardan gelen yorumlarda da faiz indirimlerinin devam edeceği öngörüldü.
Morgan Stanley, politika faizlerinin yüzde 7'ye kadar gevşeyebileceğini, reel politika fazini de yüzde 0'a kadar düşürebileceğini belirtiyor.
Goldman Sachs yorumunda, Merkez Bankası'nın elinden geldiğince faizleri indirmeye istekli olduğu ve politika fazini yüzde 7'ye kadar indireceği kaydediliyor.
Ekonomik toparlanmanın gücünü kaybetmesi halinde Merkez Bankası'nın daha da ileri gidebileceği vurgulanıyor.
Ekspresinvest de politika faizinin yüzde 7'ye kadar gelebileceği belirtiliyor. Eğer IMF anlaşması ve güvenilir bir orta vadeli mali program açıklanmaması durumunda 2010'un ikinci yarısında Merkez Bankası'nın faizleri artırmak zorunda kalabileceği öngörülüyor.
Finans Invest'in yorumunda ise Merkez Bankası'nın faiz indirimlerini hemen yavaşlatmayacağını ya da parasal gevşemeye son vermeyeceği belirtiliyor. Yorumda Merkez Bankası'nın Eylül'de 50, Ekim'de de 25 baz puanlık faiz indirimi yapabileceği, özellikle gelişmekte olan ülkelerde yeni yapılan faiz indirimlerinin de Merkez Bankası'nı faiz indirimleri konusunda teşvik ettiği ifade ediliyor.
Nordea ise bu ay 25 baz puanlık indirim beklediklerini ve 50 puanlık indirimin kendilerini şaşırttığını belirtiyor. Eylül'de 25 baz puan indirim beklediklerini ancak aşağı yönlü riskler olduğunu kaydetti.
Finansbank yorumunda da MB'nin özellikle yurtiçi tüketim talebinin gücünü sorgulaması dikkat çekici olduğu vurgulanıyor ve Eylül'de 50 baz puanlık indirim bekleniyor.