Dünya
  • 3.1.2005 10:16

KORKUNÇ ŞÜPHE... TSUNAMİNİN GÖBEĞİNDEKİ ABD ÜSSÜNE NEDEN BİR ŞEY OLMADI?...

6 Aralık 2004 sabahı dünya, Hint Okyanusu’nda meydana gelen ve Güney Asya kıyılarındaki ülkeleri perişan eden, hatta 8 bin kilometreyi aşkın mesafede bulunan Afrika’nın güneydoğu kıyısındaki 3 ülkede bile can alan deprem ve tsunami felaketiyle şok oldu. Bugün resmi rakamlara göre tsunaminin etkilediği bu ülkelerde 150 bin kişi can verdi. BM’ye göre ölü sayısı 200 bine çıkacak. Depremin merkez üssüne en yakın nokta olan Endonezya’nın Sumatra Adası tam bir yıkım yaşadı. Endonezya 85 bine yakın can kaybıyla liste başı. Sri Lanka, 49 bine çıkan can kaybıyla ikinci sırada... Ardından Hindistan, Maldivler, Tayland, Malezya, Myanmar, Bangladeş geliyor. Afrika’da Kenya, Tanzanya ve Somali asrın felaketinden etkilendi.

DİEGO GARCİA’NIN ÖNEMİ

İŞTE bu felaket çoğrafyasının tam ortasında, küçük Diego Garcia adası, hiç zayiyat vermedi. Ne can, ne de mal kaybı oldu. Diego Garcia Adası’nın tamamı, ABD’nin en yüksek stratejik önemi olan askeri üslerinden biri. Adı, ABD’nin Afganistan ve Irak operasyonları sırasında birkaç kez geçti. 1991’de ilk Körfez Savaşı’nda, Irak’ı vuran B-52 ağır bombardıman uçakları buradan kalktı. 7 Ekim 2001’de Afganistan’ı vuran ABD, B-1 ve B-52 uçaklarını yine buradan kaldırdı. Ve son olarak Irak operasyonunda Diego Garcia, ABD bombardıman uçakları ile uçak gemileri için büyük önem taşıdı. Adanın, bir esir kampı olarak da kullanıldığı biliniyor. Bazı Taliban ve El Kaide üyeleri burada sorgulandı... Bali’de, 2002’de bir gece klübünün bombalanmasından sorumlu İslami Cemaat adlı terör örgütünün Asya sorumlusu Hambali’nin (Rıdvan İsamuddin) burada tutuldu. Kısacası Diego Garcia’da da bir çeşit Guantanamo bulunuyor...

UYARI NEDEN YAPILMADI?

İNGİLİZ toprağı sayılan adada, ABD’nin 3200 askeri personeli bulunuyor. İngiltere’nin sadece 50 personeli var. Depremin ardından ‘ABD Pasifik Komuta Merkezi’nin Diego Garcia’daki sözcüsü Albay Bill Bigelow, 28 Aralık günü, Washington Post gazetesine ‘Adada herhangi bir zarar ya da can kaybı olmadı’ açıklamasını yaptı. Bu açıklama üzerine, pek çok kişinin aklına ‘Deprem oldu, tsunami oldu, 150 bin kişi öldü... Ama felaketin göbeğindeki bu Amerikan üssünde neden hiç bir şey olmadı?’ sorusu geldi.

ABD ÜSSÜ UYARILDI

VE bir soru daha... Pasifik Uyarı Merkezi neden bölgedeki ülkeleri uyarmadı?

Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi, Diego Garcia’yı neden uyardı da, diğer ülkeleri uyarmadı. Tsunami uzmanlarına göre, ‘tsunami yaratabileceği yüzde 50’den fazla ihtimal verilen 9.0 büyüklüğündeki depremden sonra tsunami uyarısı yapılmalıydı. Bu uyarı yapılsaydı, ölenlerin üçte ikisi yaşıyor olacaktı.’

Tsunami’nin bazı yerlere yarım saat, bazı yerlere bir saat, hele hele Afrika kıyılarına 4 saat sonra ulaştığı gözönünde tutulursa, zamanında uyarı yapılsaydı pek çok insan kurtarabilecekti. Örneğin tsunami dalgaları, Somali’ye depremden 4 saat sonra ulaştı ve yüzlerce can aldı.

UÇAK GEMİLERİ BÖLGEDE

BİR başka soru da ABD’nin bölgeye gönderdiği uçak gemileri... USS Lincoln yardım için felaket bölgesine gitti. Dün gemiden kalkan bazı helikopterlerin Endonezya’nın Aceh eyaletine yardım götürdüğü açıklandı. 17 Ağustos 1999’daki Gölcük depreminden sonra da bir uçak gemisi Türk karasularına demirlemiş, gemideki hastanede yaralıların tedavi edilebileceği açıklanmıştı. Ancak Türkiye bu yardımı reddetmişti. Bu kez ise gemi hastaneleri, tedavi bekleyen binlerce insanın olmasına rağmen yaralılara açılmadı.

İşte cevap arayan sorular bunlar... Bazıları ‘komplo teorisi’ gibi algılanabilir. Ancak 11 Eylül 2001’in ‘gerçekleri’ ve bu işte ABD’deki bazı güçlerin parmağı artık ortaya çıktıkça, 26 Aralık 2004’ün doğurduğu soruları da kurcalamadan olmaz... (STAR)
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:34

İLGİLİ HABERLER