
Koronavirüs ile ilgili bomba detay! Bu bir prova mı?
Koronavirüs ortaya çıkmadan önce benzer bir virüs salgını üzerinden simülasyon geliştiren Gates Vakfı'nın çalışması gündeme geldi. Globalre Search'ta yayınlanan “Kilit Adım Simülasyon Senaryosu: Polis Devletinin önünü açan, koronavirüs benzeri bir salgın” başlıklı makalede, 'Kilit Adım' adı verilen simülasyonun bir prova olduğu ispatlanmaya çalışılıyor.
Uluslararası ilgi gören Globalre Search’ta koronavirüs salgınıyla ilgili dikkat çeken bir makale yayınlandı.
Gates Vakfı’nın koronavirüs benzeri bir virüs salgınını konu edinerek 18 Ekim 2019’da hazırladığı simülasyon çok konuşulmuştu. “Kilit Adım” adı verilen söz konusu simülasyon senaryolarını yorumlayan Helen Buyniski, önemli değerlendirmelerde bulundu.
Geçen hafta yayınlanan “Kilit Adım Simülasyon Senaryosu: Polis Devletinin önünü açan, koronavirüs benzeri bir salgın” başlıklı makalenin tamamı şöyle:
“Kilit Adım” adı verilen simülasyon çalışmasının sunumu, Johns Hopkins Üniversitesi, Dünya Ekonomik Forumu, Bill ve Melinda Gates Vakfı, Johnson & Johnson ve diğer hakim sınıfların yöneticileri tarafından desteklenip finanse edilerek ekim ayında yapıldı. Koronavirüs benzeri bir salgın konu ediliyordu.
Çin’de koronavirüsün ortaya çıkmasının ardından gelen tepkiler üzerine, yine hakim sınıfın yönettiği medya aracılığıyla yaptıkları bu çalışmayı aklama çabasına giriştiler. (“Hayır, Bill Gates koronavirüs salgınına neden olmadı, bu aptalca bir komplo teorisi!”)
Ve hemen ardından, grubun kendi pratiklerine ve kuruluş ilkelerine aykırı olarak bir açıklama yapmak zorunda kaldılar. Bu açıklamaya göre, simülasyonun amacı olası bir gerçek virüsün ortaya çıkması ve yayılmasındaki davranışları tahmin etmekti.
Ancak çok az insan, yayılan salgının, Rockefeller Vakfı tarafından, Küresel İş Ağı ile birlikte geliştirilen “Kilit Adım” adlı on yıllık bir simülasyon doğrultusunda geliştiğinin farkındaydı…
Polis iyi, özgürlük kötü…
2010 yılında “Teknoloji Geleceği ve Uluslararası Gelişmenin Geleceği Senaryoları” adlı bir yayında yer alan dört senaryodan biri, hareket, ekonomi ve diğer konularda polis devleti kontrollerinin uygulanmasını kolaylaştıran, koronavirüs benzeri bir salgını anlatıyordu.
Kilit Adım senaryosuna göre devlet, salgın başlayınca bastan aşağı her şeyi kontrol eder. Daha otoriter bir liderlik ile vatandaşlık haklarını sınırlayabilen, yani insanların temel hak ve özgürlüklerini kısıtlayan bir polis devletinin tanımını yapar.
Bu simülasyon çalışmasına göre, kuş gribi kaynaklı bir salgın, dünyayı dizlerinin üstüne getirir. Küresel nüfusun yüzde 20’sini enfekte eder ve sadece yedi ayda 8 milyon insanı öldürür. Çoğunluğu sağlıklı genç yetişkinlerdir. Küresel ekonomileri ve uluslararası ticareti yıkar. Ancak Rockefeller Vakfı’nın belirttiği gibi herkesi eşit şekilde vurmaz!
Bireysel hak olmazsa hayatta kalırsın
Yine bu senaryoya göre Afrika, güneydoğu Asya ve orta Amerika ülkeleri gibi ülkelerde devletin kontrol ve kısıtlamalardaki yetersizliği nedeniyle bu ülkeler daha fazla etkilendi.
Vakfın raporuna göre, ABD’nin uçuş yasaklarını uygulamaması, seyahat hakkı gibi bireysel hakları kısıtlamaması nedeniyle, sadece ABD içinde değil, sınır ötesinde de salgının yayılması hızlanır.
Bir salgın durumunda, ancak insanların seyahat özgürlüğü gibi temel ‘bireysel haklarını’ ortadan kaldırırsanız hayatta kalmak için bir şansınız olabilir.
Vakıf çok iyi çalışıyor
Ancak Çin hükûmeti bu koronavirüsün ortaya çıkmasından kısa bir süre sonra, tüm vatandaşlar için zorunlu karantinayı hızlı bir şekilde uygulayarak ve tüm sınırları anında hermetik olarak kapatarak milyonlarca insanın hayatını kurtardı ve virüsün diğer ülkelere çok daha erken yayılmasını durdurdu.
Ancak bu “Kilit Adım” isimli çalışmaya göre, verilmek istenen mesaj açık: Polis iyi, özgürlük kötü. Simülasyona göre diğer hükümetler de mesajı hızla aldı. Özellikle üçüncü dünya ülkelerinin hükûmetleri yetkilerini genişleterek, karantinalar, vücut ısısı kontrolleri ya da diğer kontrollerin ve kısıtlamaların uygulanmasını sağladı.
Hakim sınıfın isteği doğrultusunda, “Kendilerini giderek artan küresel sorunlardan, salgınlardan ve uluslararası terörizmden korunmak, çevresel krizlere ve artan yoksulluğa karşı önlem almak” için dünyadaki liderler iktidarı daha sıkı bir şekilde ele almalı.