Sağlık
  • 24.3.2020 16:22

Koronavirüsten daha tehlikeli virüs gelecek

KOVID-19, dünya çapında yayıldı, ülkeleri harap etti ve küresel salgın ilan edildi. Virüs, ölümcül bir şekilde yayılmayı sürdürüyor. Koronavirüsü salgının etkileri dünya çapında her geçen gün artmaya devam ederken, uzmanların yaptığı o açıklama korkunç gerçeği bir kez daha ortaya koydu. Bir sonraki salgın, Koronavirüsünden bile daha tehlikeli olabilir.

Koronavirüs, binlerce kişinin hayatını alan ilk katil virüs değil. Ve muhtemelen son olmayacak.

On yıllar boyunca, hastalıklar endişe verici bir şekilde ortaya çıkarak dünyaya yayıldı. Kaynak genellikle Çin oldu.

Koronavirüs ile ilgili korkutan açıklama! Daha tehlikeli virüs gelecek

Hastalık saçan hayvanlar yeniyor

1,4 milyar insana ev sahipliği yapan Çin'deki yeme alışkanlıkları, bu hastalıkların çıkış noktası. Çin'de halk, etlerini hastalık saçan hayvan pazarlarından satın alıyor.

Kötü kokulu pazarlarda, egzotik hayvanlar ve kaçakçılıkla ülkeye getirilmiş nesli tükenmekte olan canlılar, kafeslerde istifleniyor.

Ve yeni virüsler üreyerek mutasyona uğruyor, ardından da insanlara bulaşıyor. Bu virüslerin her birinin ölümcül sonuçları oluyor.

Ancak bu, hayvan pazarlarında virüslerinin nasıl doğduğunun hikayesi değil.

Çin'deki hayvan pazaları, esas olarak iki nedenden ötürü hastalık saçıyor. Birincisi, vahşi doğada doğal ortamlarında buluşmayan hayvanları bir araya getiriyor olması. İkincisi ise, bu hayvanların içinde tutuldukları iğrenç koşulların bir araya gelmesi.

Çinli yetkililer, corona virüsünün mega şehirlerdeki yüz binlerce insanın enfekte ettiğini anladıktan kısa bir süre sonra Wuhan'daki Huanan Pazarı'nı hızla kapattılar.

Ama yeterli bu adım yeterli olmadı. Birkaç gün içinde virüs şehirde binlerce kişiyi enfekte etti ve dünyaya hızla yayılmaya devam etti. Şimdiyle binlerce kilometre uzaktaki ülkeleri harap ediyor.

Uzmanlar tehlikeye dikkat çekti

Houston-Downtown Üniversitesi'nde Doğu Asya Siyaseti doçenti olan Peter Li, Daily Star gazetesine yaptığı açıklamada, hastalığın tekrar yayılmasını önlemek için bu tehlikeli pazarlara hayvan sağlayan tedarik zincirlerinin her birinin parçalanması gerektiğini söyledi.

 “Yaban hayatı pazarlarının yasaklanması önemli bir adım. Ama yeterli değil. Çin'de yaban hayatı ticareti, yasadışı avcılık ve istifçiliği temel alıyor. Buna ek olarak, uzun mesafeli nakliye, pazarlarda satış, restoranlarda ve yol kenarındaki tezgahlarda kesim ve işleme... Yasakların tkili olabilmesi için zincirin halkalarının her birinin kopması gerekir.”

Bu pis pazarlardan ortaya çıkan tek hastalık corona virüsü değil. 2002 yılında dünya, güney Çin'de ortaya çıkan bir başka virüs tarafından yıkıma uğratılmıştı: SARS...

SARS da corona virüsü gibi solunum sistemine saldırıyordu. Dünya çapında yüzde 1 ölüm oranı olan corona virüsün aksine, SARS bulaştığı her 10 kişiden birini öldürdü.

Uzmanlar virüsün merkez üssünü bulmak için varını yoğunu ortaya koydu. Sonuca ulaştıklarında ise fazla şaşırmadılar: Virüsün çıkış noktası bir hayvan pazarıydı.

Dünya Sağlık Örgütü, hangi hayvanın salgının kaynağı olduğunundan emin olmasa da, “Yarasalar, diğer hayvanlara (misk kedileri) ve onlar da Çin'in Guangdong bölgesindeki insanlara bulaştırmış olabilir" açıklamasında bulundu.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2020 15:27

İLGİLİ HABERLER