Koronaya en etkili 3 aşı belli oldu

3 dk okuma
Koronaya en etkili 3 aşı belli oldu

Hızlı Özet

Söz konusu burun spreyinin koronqavirüse karşı 8 saatlik bir koruma sağladığını belirten bilim insanları, pHOXWELL'in eski normallere geri dönmemizi hızlandırabileceğinin altını çiziyor.






Dünya 2019'un son günlerinden beri koronavirüse çare arıyor. Bu kapsamda dünyanın farklı noktalarında pek çok aşı geliştirildi. İngiltere'den ise her şeyi değiştirebilecek bir keşif geldi.



Dünya yaklaşık 2 yıldır koronavirüs ile yatıp koronavirüs ile kalkıyor... İlk olarak 2019'un son günlerinde Çin'in Wuhan kentinde görülen Kovid-19 gezegenimizin bir numaralı ortak gündemi olmaya devam ediyor.



Dünya genelinde 225 milyondan fazla insana buluşan Kovid-19 5 milyona yakın cana mal oldu. Delta varyantı ile daha bulaşıcı hale gelen virüs dünyanın dört bir yanında can almaya devam ediyor.



Pandemi ile birlikte bilim dünyası neredeyse tüm mesaisini virüsü yenmeye ayırdı. Bu kapsamda virüse karşı elimizdeki en güçlü silah olan pek çok aşı geliştirildi.



Dünya genelinde 5 milyar dozun üzerinde aşılama yapıldı ve bu sayede pek çok hayat kurtarıldı. Bilim dünyası koronavirüs ile mücadele kapsamında hala pek çok araştırmaya imza atıyor.



'KAYIP PARÇAYI BULDUK'



O araştırmalardan biri ise tabiri caizse dünyaya umut oldu. Koronavirüsü mercek altına alan İngiliz bilim insanları 'kayıp parçayı bulduk' açıklamasında bulundu.



İngiliz Daily Mail gazetesinde yer alan habere göre, İngiltere'de koronavirüse yakalanma şansını önemli ölçüde azaltan yeni anti-viral burun spreyi icat edildi.



Söz konusu burun spreyinin koronqavirüse karşı 8 saatlik bir koruma sağladığını belirten bilim insanları, pHOXWELL'in eski normallere geri dönmemizi hızlandırabileceğinin altını çiziyor.



Buluşun arkasındaki firma olan Raphael Labs'ın başkanı Profesör Rakesh Uppal, bunun 'önemli bir atılım' olduğunu söyledi ve şunları ekledi: 'Şimdi bu salgınla savaşmak için daha önce eksik olan etkili bir aracımız var.



SAĞLIK ÇALIŞANLARINDA DENENDİ



Söz konusu sprey, erken yaz dalgasının zirvesinde Hindistan'da 600'den fazla aşılanmamış sağlık çalışanı üzerinde denendi. pHOXWELL alanların 45 günlük bir süre içinde Kovid-19 ile enfekte olma olasılıkları, sprey verilmeyen meslektaşlarına göre üçte iki oranında daha az gerçekleşti.



Spreyin aşılara ve maskelere ek koruma sağladığının altını çizen Profesör Rakesh Uppal, 'Aşılama kesinlikle gerekli olmakla birlikte, yüzde 100 etkili değildir ve Kovid-19'a neden olan virüs tarafından enfekte olmak ve bu virüsü iletmek hala mümkündür' sözleri ile aşı olanların da virüse yakalanıp onu bulaştırabileceğine dikkat çekti.



Peki virüse karşı en etkili aşı hangisi? Bu tartışma Johnson & Johnson cephesinden gelen açıklama ile bir kez daha alevlendi. Zira Şirketten yapılan resmi açıklama ile aşıdaki sıralama değişti.



Şirket yaptığı resmi açıklamada geliştirdiği aşısının iki dozunun hastalığa karşı daha güçlü koruma sağladığını gösterdiğini duyurdu ve merakla beklenen oranları açıkladı.



İlaç üreticisinin tek dozluk aşısını aldıktan iki ay sonra yapılan bir güçlendirici aşının (2. doz) koronavirüse karşı etkinlik oranını yüzde 94'e çıkardığı bilgisinin altı çizildi.



ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) araştırmasına göre, Moderna'nın Kovid-19 aşısının hastaneye yatışlara karşı yüzde 93 koruma sağlıyor.



11 Mart ve 15 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilen araştırmada, Moderna'nın ardından bu oranın diğer Kovid-19 aşısı Pfizer-BioNTech'te yüzde 88 olduğu bilgisine ulaşıldı.



Johnson & Johnson'ın bu açıklaması sonrası aşıdaki sıralama değişti. Johnson & Johnson aşısı yüzde 93 ile en etkili koronavirüs aşısı konumuna yükseldi.



Ancak şirketin yaptığı bu açıklama henüz hakemli bir bilim heyeti tarafından incelenmediği için resmi kurumlar tarafından kabul görmüş değil.



Öte yandan uzmanlar bir süredir çift aşılı kişilerin de Delta'ya yakalanabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor. Zira aşı olmak size kat kat daha fazla koruma sağlarken, yine de virüse yakalanabilir ve hatta bunu çevrenize bulaştırabilirsiniz.



İngiltere'den gelen son rapor ise varyantlar ve aşı olan kişilerde farklı semptomların görülmesi nedeniyle koronavirüs belirtilerinin değiştiğine işaret ediyor.



İngiliz Mirror gazetesinde yer alan habere göre, burun akıntısı , baş ağrısı , hapşırma , boğaz ağrısı ve koku kaybı son dönemin en yaygın 5 semptomu arasında gösteriliyor ve uzmanlar bu belirtilere sahip olan kişilerin aşılı olsun ya da olmasın mutlaka test yaptırmaları gerektiğinin altını çiziyor.







 






Bu haber 1926 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İşte Norovirüs hakkında 15 soru ve cevap! Türkiye'de son durum...
Sağlık

İşte Norovirüs hakkında 15 soru ve cevap! Türkiye'de son durum...

Bordeaux limanında bir yolcunun ölümüyle "yüzen hapishaneye" dönen lüks gemi, Norovirüs gerçeğini dünyaya tekrar hatırlattı. Tam 28 gün boyunca dış ortamda pusuda bekleyen ve dezenfektana dahi dirençli olan bu sinsi virüs, geçmişte Türkiye'de de on binlerce kişiyi yatağa düşürmüştü.

Habervitrini11889 Görüntüleme
10 Bin Adım Anlayışı Sorgulanıyor: Metabolizmayı Ateşleyen 'Parçalı Yürüyüş' Yöntemi
Sağlık

10 Bin Adım Anlayışı Sorgulanıyor: Metabolizmayı Ateşleyen 'Parçalı Yürüyüş' Yöntemi

Fizyologlar, vücudu yoran uzun yürüyüşler yerine, eklemleri koruyarak metabolik hızı gün boyu yüksek tutan 'mikro-adım' adı verilen yeni bir formül öneriyor.

Habervitrini12506 Görüntüleme
Genç Nüfusta Kanser Artışının Sebepleri: Uzmanlar 4 Tehlikeli Günlük Alışkanlığa İşaret Etti
Sağlık

Genç Nüfusta Kanser Artışının Sebepleri: Uzmanlar 4 Tehlikeli Günlük Alışkanlığa İşaret Etti

Tıp dünyasından gelen endişe verici raporlar, 50 yaş altı bireylerde 11 kanser türünün yaygınlaştığını ortaya koyuyor. İngiltere merkezli çalışmalara göre, bu artışın arkasında her gün tekrarlanan ve zararsız görünen dört temel yaşam tarzı hatası yatıyor.

Habervitrini13530 Görüntüleme
Hantavirüs Salgını Turizm merkezi Tierra del Fuego'dan mı yayıldı
Sağlık

Hantavirüs Salgını Turizm merkezi Tierra del Fuego'dan mı yayıldı

Arjantin'in Ushuaia kenti, Hollanda bandıralı bir yolcu gemisinde ortaya çıkan hantavirüs salgınının menşei olduğu yönündeki spekülasyonları reddediyor. BBC'nin Ushuaia'dan bildirdiğine göre, yerel yetkililer iddiaları kesin bir dille yalanlarken, ulusal hükümet konuyu araştırmak üzere bölgeye bir uzman heyeti yollama kararı aldı.

Habervitrini13058 Görüntüleme