Gündem
  • 7.5.2024 21:25

Koruma grubundan iki albay Zelensky'ye suikastten planlamaktan tutuklandı

Ukrayna, Rusya'nın Zelensky'yi öldürmeyi planladığı iddiasıyla iki yetkiliyi vatana ihanetten tutukladı..

Ukrayna, Rusya'nın Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelensky'ye yönelik suikast planına karıştığı iddia edilen iki güvenlik yetkilisini tutukladı. Kiev devlet güvenlik servisi (SBU)  suikasti engellendiğini söyledi.

Ukrayna Başsavcılığı Salı günü yaptığı açıklamada, Ukrayna hükümetinin koruma birimindeki iki albayın "mali tazminat karşılığında Ukrayna'ya karşı yıkıcı faaliyetlerde bulunmakla" suçlandığını söyledi.

Her iki albay da vatana ihanetle suçlandı; biri de terör eylemi hazırlamakla suçlandı.

Savcılık, şüphelilerden birinin Rusya Devlet Güvenlik Servisi'nden (FSB) iki drone ve mühimmat aldığını ve bunları patlamayı gerçekleştirmek üzere başka bir suç ortağına devretmeyi planladıklarını söyledi.

SBU, Zelensky'ye ve aralarında SBU başkanı Vasyl Maliuk ve Ukrayna Savunma İstihbaratı başkanı Kyrylo Budanov'un da bulunduğu diğer üst düzey Ukraynalı yetkililere suikast düzenlemeye yönelik "aktif olarak gelişen planları" "bozduğunu" söyledi.

SBU, “FSB'nin ajan ağının görevlerinden biri, ordu içinde Devlet Başkanı'nı rehin alıp sonra öldürebilecekti” dedi.

Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı tam kapsamlı işgaline başlamasından bu yana Zelensky'nin hayatına yönelik birçok girişimle karşı karşıya kaldığı bildiriliyor.

Ukrayna'nın güneyindeki Mykolaiv bölgesinden bir kadın, Ağustos 2023'te Zelensky'ye yönelik suikast planıyla bağlantılı olarak tutuklandı. Zelensky'nin onu öldürmek için bir Rus hava saldırısı planlamak amacıyla Mykolaiv'e yapmayı planladığı ziyaret hakkında istihbarat toplamakla suçlanıyordu. SBU, kadının "işgalcilere istihbarat aktarmaya" çalışırken "suçüstü" yakalandığını söyledi.

Nisan ayında Polonyalı bir adam , Zelensky'ye yönelik olduğu iddia edilen başka bir Rus suikast planına yardım etmekle suçlanmıştı. Kendisi, sekiz yıla kadar hapis cezası gerektiren bir suç olan "Polonya Cumhuriyeti'ne karşı yabancı istihbarat adına harekete geçmeye hazır olmak"la suçlandı.

Savcılar, adamın Rus casuslarına, Polonya'nın güneydoğusunda, Ukrayna sınırına yakın Rzeszów-Jasionka havaalanının güvenliği hakkında bilgi vermeyi kabul ettiğini söyledi. Zelensky'nin yurt dışına çıkarken bunu kullandığı biliniyor. Plan Ukraynalı yetkililer tarafından ortaya çıkarıldı ve adam daha sonra Polonya'da gözaltına alınarak suçlandı.

Suikast planlarının yanı sıra Zelensky, Rus bombardımanı altındaki cephelere ve şehirlere yaptığı birçok ziyarette çok sayıda yakın tıraş deneyimi yaşadı.

Mart ayında kıyı kenti Odesa'ya yapılan ziyaret sırasında Zelensky ve Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis'i taşıyan konvoyun yakınında bir Rus füzesi patlamıştı. Konvoyun yaklaşık 500 metre uzağına düşen saldırının etkisini hisseden grup, "mantar bulutu" şeklinde bir duman gördü. Saldırıda 5 kişi öldü, ancak ne Zelensky ne de Miçotakis yaralandı.
 

Güncellenme Tarihi : 7.5.2024 21:59

İLGİLİ HABERLER