Çankaya Köşkü'nde Irak Zirvesi yapıldı. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in başkanlık yaptığı toplantıya Başbakan Abdullah Gül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal, Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Köksal Karabay ve Cumhurbaşkanlığı yetkilileri katıldı.
Zirve sonrasında yapılan açıklamada Türkiye'nin izlediği politika konusunda devletin zirvesinde uyum olduğunun altı çizildi ve operasyon için BM kararını bekleyeceği bir kez daha vurgulandı.
Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü ve Dışişleri Başdanışmanı Tacan İldem, olası Irak operasyonuna ilişkin ABD'nin kimi taleplerinin TBMM kararı gerektirdiğini belirterek, ''''ABD yönetiminin henüz almadığı bir kararı ilgilendiren bir durum hakkında, BM Güvenlik Konseyi'nin askeri bir operasyon başlatılmasına olur verecek ikinci bir kararının yokluğunda, TBMM'nin bu tür bir karar almasındaki güçlüğü bilinmektedir'' dedi.
Tacan İldem, Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Amhet Necdet Sezer'in başkanlığında yapılan Irak Zirvesi'yle ilgili olarak gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Olası Irak operasyonu konusunda ABD'nin Türkiye'ye ilettiği taleplerin Cumhurbaşkanı'nın başkanlığında yapılan toplantılarda gözden geçirildiğini ve belirlenen yanıtların ABD tarafına iletildiğini belirten İldem, şunları söyledi:
''Türkiye'nin kararsız olduğu yönündeki yorumlar, gerçeği yansıtmamaktadır.
ABD'nin taleplerinin kimilerine, herhangi bir yükümlülük altına girmeksizin, bütünüyle olasılık planlaması çerçevesinde olumlu yanıt verildiği bilinmektedir. Çeşitli üs, havaalanı ve limanlardaki keşif çalışmaları, tarafımızdan verilen izin uyarınca yürütülmektedir.
ABD'nin kimi talepleri ise Anayasamız'ın 92. maddesinin aradığı uluslararası yasallık çerçevesinde, TBMM'nin bir karar almasını gerektirmektedir. ABD yönetiminin henüz almadığı bir kararı ilgilendiren bir durum hakkında, BM Güvenlik Konseyi'nin askeri bir operasyon başlatılmasına olur verecek ikinci bir kararının yokluğunda TBMM'nin bu tür bir karar almasındaki güçlüğü bilinmektedir.
Doğal olarak uluslararası yasallık koşulu karşılansa da, Irak halkıyla köklü tarihi bağlara sahip komşu bir ülke olması ve bölgedeki konumu nedeniyle, Türkiye'nin böyle bir operasyona sağlamayı düşüneceği katkıların bir sınırı olacağını öngörmek, gerçekçiliğin gereğidir.''
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:09