Ekonomi
  • 29.9.2008 12:42

KÜRESEL FİNANSAL KRİZ AVRUPA'YA MI SIÇRIYOR?

LONDRA - ABD'de yüksek riskli konut kredisi sektöründe başlayan kriz, önceleri Avrupa bankalarını etkilemez iken daha sonra, küresel likidite sıkıntısının başgöstermesi nedeniyle Avrupa bankaları da bu krizden etkilenmeye başladı.
     İngiltere'de B&B bankasının devletleştirilme kararının ardından, Avrupa'nın en büyük bankalarından olan Fortis'e, 11 milyar avronun üzerinde mali kurtarma paketi sağlamaları, Hollanda'nın en büyük bankası olan ve Fortis bünyesindeki ABN Amro'nun mali yüklerinin artması, krizin Avrupa bankalarını da etkilemeye başladığının en büyük kanıtı olarak gösteriliyor.
     Fransız ve Alman bankalarında henüz olumsuz bir durum gözükmezken likidite sıkışıklığının devam etmesinin, zincirleme olarak bu ülkelerin bankalarını da olumsuz yönde etkileyebileceği ve bu ülkelerin hükümetlerinin de kurtarma paketleri hazırlayacabilecekleri vurgulanıyor.
     Bu arada Avrupa Merkez Bankası, piyasalara likidite sağlamaya devam edeceğini açıkladı.
     İskandinav ülkelerindeki bankalar da sıkıntıda. İsveç'in Nordea AB ve Danimarka'nın Spar Nord Bank ile Arbejdernes Landsbank, mali sıkıntıdaki Danimarka bankası Roskilde Bank'ın 21 şubesini 108 milyon dolara, mevduat hesabıyla, bankanın kredi hesabını da 3 milyar dolara satın alacakları belirtildi.
     Öte yandan, Avrupa'daki borsalar, bankacılık sektöründeki gelişmeler nedeniyle, Amsterdam Borsasındaki Fortis hisselerinin yukarı yönlü hareketi dışında olumsuz etkilenirken, avro da diğer para birimleri karşısında ortalama yüzde 2 oranında değer kaybetti.
     Krizin Avrupa'ya yayılma olasılığı üzerine, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin hükümetleriyle görüş alışverişinde bulunuyor.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:51

İLGİLİ HABERLER