ANKARA - Vergi sisteminde yapılacak değişiklikleri içeren yasa tasarısı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülüyor.
TBMM Plan Bütçe Komisyonu bugün Sait Açba başkanlığında toplandı. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın da katıldığı komisyon toplantısında yeni vergi yasa tasarısı ele alınıyor.
Tasarıyla kurum kazançları üzerindeki toplam vergi yükü yüzde 65'ten yüzde 45'e çekilirken, teşvik belgesi kaldırılıyor ve yatırım indirimi istisnası teşvik belgesi olmaksızın işler hale getiriliyor.
Yurt dışı müteahhitlik ve mühendislik faaliyetlerinden elde edilen kazançlar kurum vergisinden istisna tutulurken, muhtasar beyanname ile KDV beyannamesinin tek beyanname haline getirilmesi için gerekli alt yapı oluşturuluyor. Böylece çok sayıda küçük mükellefin ve vergi dairelerinin önemli bir yükünün ortadan kaldırılması amaçlanıyor.
Öte yandan, vergi kanununda yapılaması öngörülen bir başka değişiklik de gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin eğitim hizmetlerine yaptıkları bazı katkıların vergi matrahından indirimine imkan sağlanıyor.
Bir başka değişiklikle, üniter bir vergi yapısı oluşturulmaya çalışılırken, beyan sınırını geçen tutarda gelir elde edenlerin gelirlerini bir beyannamade toplamaları öngörülüyor.
Yeni vergi tasarısı basit usülde vergilendirilen mükelleflerin mal ve hizmet teslimlerini KDV'den müstesna hale getiriyor.
AMAÇ VERGİYİ TABANA YAYMAK
Komisyonda açılış konuşmasını yapan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, söz konusu tasarının adil ve tabana yayılmış bir vergi sistemine gidişte ilk adım olduğunun altını çizerken, ''Vergiyi tabana yaymadan, vergi gelirini artırmadan, kayıtdışını önlemeden yani bütçe açığını kaptamadan önümüz düz değildir'' diye konuştu.
Tasarının getirdiği yenilikler hakkında bilgi veren Unakıtan, tasarıyla kurum kazançları üzerindeki vergi yükünün yüzde 45'e düşürüldüğüne dikkat çekti. Unakıtan, otomatik stopajın kaldırılacağını karın dağıtılmaması halinde yükün sıfıra indirileceğini kaydetti. Borsa'da kayıtlı olmayan ve 1 yıldan beri elde tutulan senetlerin satışından da vergi alınmayacağını belirten Maliye Bakanı, basit usulde vergilendirilen 800 bini aşkın küçük esnafın KDV'den muaf tutulduğunu dile getirdi.
CHP adına söz alan Grup Başkanvekili Mustafa Özyürek ise tasarıya genelde olumlu baktıklarını, ancak birkaç noktada eleştirileri olduğunu ifade etti. Özyürek, gelir vergisi tarifesinin yüzde 15'den başlayıp yüzde 40'a kadar çıktığına işaret ederek, bu oranın ücretliler için yüzde 10 diğerleri için yüzde 15 olması gerektiğini dile getirdi. Özyürek, fon payı kaldırıldığı için küçük esnafa yüzde 3.5 civarında fazla vergi yükü getirildiğini belirtirken, ''Bu ekonomik krizde esnafa böylesine bir ek yük yüklemek bizce adaletli değildir'' diye konuştu.
VERGİ İADESİNDE YENİ UYGULAMA
Yeni vergi tasarısı vergi iadesinde de yeni bir uygulama öngörüyor. Tasarıya göre, işçi ve memurların vergi iadesine ilişkin özel gider indirimi 2003 yılı sonunda uygulamadan kalkıyor, yerine yeni bir model geliyor. Tasarı ile çalışanlar, bu yıl topladıkları belgeler için 2004 yılı şubat ayında, mevcut sisteme göre vergi iadesi alacak.
2004 yılı başında ise sistem değişecek. Yeni modelde, yine eğitim, sağlık, gıda, giyim ve kira harcamaları için fatura ve fiş toplanacak. Bunlar, şu an olduğu gibi yıl sonunda işverene teslim edilecek. Ancak, verilecek fatura ve fiş tutarı, gelir vergisindeki toplam matrahı geçemeyecek.
Çalışanlar, yeni sistemde topladıkları fatura ve fişlerin ilk 3 milyar lirası için yüzde 8, üç ile altı milyar lira arasındaki bölüm için yüzde 6, altı milyarı aşan kısım için de yüzde 4 vergi iadesi almaya hak kazanacak. Bu iadeler, şimdiki gibi vergiden mahsup edilecek. Öngörülen sistem, asgari ücretlinin vergi iadesinde bir miktar iyileşme sağlarken, diğer ücretlilerin aldıkları vergi iadesini ise düşürecek. Halen topladığı belgelerin yüzde 8'i ile 10'u arasında vergi iadesi alan yüksek ücretliler, yeni sistem ile yüzde 4 dolayında bir kayba uğrayacak.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:40