Saddam Hüseyin sonrası Irak konusunda ABD ile Türkiye arasında anlaşmaya varılan mutabakat metninin içeriği açıklık kazanıyor.
Batılı kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Saddam Hüseyin sonrası Irak üniter yapıda, merkezi sistemle yönetilen bir devlet olacak. Sivil yönetim altındaki askeri hükümet iki yılda ülkeyi yeni ve çok partili sisteme taşıyacak. Askerler de bu iki yıldan sonraki üç yıl içinde peyderpey çekilecek. Kuzey Irak'ı da Türkiye kontrol edecek.
Saddam sonrası Irak'ta iki yıl sürecek sivil yönetim altında askeri hükümet olusturulacak. İdari yapı aynen korunacak ama siyasi ve idari yönetimde Baas Partisi tamamen temizlenecek.
Suriye'deki Baas Partisi ile olan organik bağ tamamen koparılacak ve Baas'tan arındırma sürecinin ardından çok partili sistem kurulacak.
İDARİ YAPI
Irak üniter devlet yapısına sahip olacak ve merkezi sistemle yönetilecek. Hiçbir şekilde federal veya otonom yapıya yönelik adımlar atılmayacak. Ülkenin toprak bütünlüğü korunacak.
Eğitim, sağlık, vergi, hukuk, iç işleri, adalet, ulaştırma, enerji ve ticaret gibi alanlar merkezden yönetilecek ve merkezi idarede birleşecek. Vilayetler geleneksel haklarını muafaza edebilecek ve yerel uygulamalar korunacak.
YABANCI MEMUR GETİRİLECEK
Ülkenin geçici idari yapısını oluşturmak için müttefik güçler ile Birleşmiş Milletler'den memurlar getirilecek. Nüfus sayımı, seçmen sayımı, nüfus kaydı, doğum kaydı, vergi toplama gibi işler bu memurlarca yapılacak. Bu memurlar arasında Türkler de bulunacak.
SAVUNMA SİSTEMİ
Müttefik kuvvetler Irak'ın sınır ve havaalanı güvenliği ile ülkeye giriş çıkışları kontrol edecek. Kuzey Irak'ta Zaho'dan Musul, Kerkük dahil, İran'a doğru çizilebilecek yarım yay içinde Türk birlikleri görev alacak.
Kerkük'te de bir Türk birimi bulunacak. Türkiye, Erbil'de sabit birlikler, Süleymaniye'de de geçici süreyle mobil birlikler bulunduracak.
Müttefik güç askerleri iki yıl sonra, yani Irak istikrara kavuşturulduktan sonra üç yıl içinde kademeli olarak Irak'tan çekilecek.
Müttefik güç askerleri Irak'ı kitle imha silahlarından arındıracak ve yeni Irak'ta görev alacak güvenlik birimlerini de eğitecek.
EKONOMİK MODEL
Irak'ın yeniden yapılanmasını Irak petrolü finanse edecek. Mevcut iki devlet petrol şirketi ''Iraq Petroleum Company'' adıyla tek bir şirket altında birleştirilecek. Birleşmiş Milletler ambargosunun kaldırılmasının ardından müttefik güçler Irak'la tercihli ticaret anlaşması imzalayacaklar.
Türkiye'nin de imzalayacağı bu anlaşmayla, Irak, kendi petrolünü ihraç edip, uluslararası ticari ilişkilerini normalleştirebilecek. (NTV)
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:23