Gündem
  • 27.1.2024 12:04

Lahey'de bütün maddalerde Filistin karşıtı oy kullanan Uganda Yargıcı Julia Sebuntinde kim?

Uganda'dan son dakika İsrail ve yargıç açıklaması: Ülkemizin duruşunu yansıtmıyor..
Lahey Adalet Divanında İsraill yargıç iki maddede ülkesi aleyhinde oy kullanırken, Ugandalı yargıç Sebuntinde bütün maddelerde İsrail lehine oy verdi.

Uganda, Uluslararası Adalet Divanında (UAD) İsrail aleyhine alınan tedbir kararlarının hepsine "karşı" oy kullanan Ugandalı yargıç Julia Sebutinde'nin kendi duruşlarını temsil etm İsrail'in, Filistin ve Gazze Şeridi'ndeki katliam saldırıları nedeniyle Güney Afrika'nın İsrail'e açtığı soykırım davasında ihtiyati tedbirli karar açıklandı.

 

'YARGICIN KARARI UGAN HÜKÜMETİNİN DURUŞUNU TEMSİL ETMİYOR'

Lahey'deki mahkemede İsrail lehine oy kullanan Ugandalı yargıçla alakalı Uganda'dan çarpıcı bir açıklama geldi.

Uganda'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Adonia Ayebare, sosyal medya platformu X'ten yaptığı açıklamada, "Yargıç Sebutinde'nin UAD'de verdiği karar, Uganda hükümetinin Filistin'deki duruma ilişkin tutumunu temsil etmemekle birlikte, Uganda'nın Filistin halkının içinde bulunduğu acı durumun son bulması için verdiği destek, Birleşmiş Milletlerde kullandığı oylarla ortaya konmuştur." ifadelerini kullandı.

FİLİSTİN KARŞITI OY KULLANDI

Bağlantısızlar Hareketi'nin dönem başkanlığını yapan Uganda, geçen hafta, birliğin tutumunun destekleyerek İsrail'in Gazze'deki saldırılarını durdurmasını istemişti.

Öte yandan, Yargıç Sebutinde'nin, İsrailli Aharon Barak'ın bile destek verdiği bazı tedbir kararlarına karşı oy kullanması sosyal medya kullanıcılarının tepkisini çekti.

Mahkemenin ilk Afrikalı kadın yargıcı olan Sebutinde, iki dönemdir mahkemede görev yapıyor.

Julia Sebutinde kimdir? Yargıç, İsrail davasındaki tüm UAD kararlarına karşı çıktı

ICJ Hakimi Sebutinde, Güney Afrika'nın Gazze'ye yönelik savaşı nedeniyle İsrail'e karşı talep ettiği acil durum tedbirlerine karşı oy kullandı.

Uluslararası Adalet Divanı (UAD) , 17 yargıçtan oluşan bir heyet tarafından beklenen kararda , Gazze'deki Filistinlileri korumaya yönelik altı sözde geçici tedbir kararı aldı. Bu tedbirler hakimlerin ezici bir çoğunluğu tarafından onaylandı. İsrailli bir yargıç altı kişiden ikisinin lehine oy kullandı.

Ancak Uganda Yargıcı Julia Sebuntinde, hepsine karşı oy kullanan tek yargıçtı .

İşte onun hakkında bildiklerimiz ve neden bu şekilde oy kullandığı:

ICJ'de yer alan ilk Afrikalı kadın

Şubat 1956'da doğan Sebutinde, UAD'de ikinci dönemine görev yapan Ugandalı bir yargıçtır.

Mart 2021'den bu yana mahkemede hakim olarak görev yapıyor. Kendisi, uluslararası mahkemede yer alan ilk Afrikalı kadın.

Hukukta Afrikalı Kadınlar Enstitüsü'ne göre Sebutinde mütevazı bir aileden geliyor ve Uganda'nın İngiliz Sömürge ofisinden bağımsızlık için aktif olarak mücadele ettiği bir dönemde doğdu.

Sebutinde, Uganda'nın Entebbe kentindeki Lake Victoria İlkokuluna gitti. İlkokulu bitirdikten sonra Gayaza Lisesi'ne gitti. Daha sonra Makerere Üniversitesi'nde eğitimini sürdürdü ve 1977'de 21 yaşındayken hukuk alanında lisans diplomasını aldı.

Daha sonra 1990 yılında eğitiminin bir parçası olarak 34 yaşındayken İskoçya'ya gitti ve burada Edinburgh Üniversitesi'nden üstün bir hukuk yüksek lisans derecesi aldı. 2009 yılında aynı üniversite, hukuk ve adli hizmetlere yaptığı katkılar nedeniyle onu hukuk doktorası ile onurlandırdı.

Sebutinde muhalif şerhinde şunları ifade etti:

"Benim saygıdeğer muhalif görüşüme göre, İsrail Devleti ile Filistin halkı arasındaki anlaşmazlık esasen ve tarihsel olarak siyasi bir anlaşmazlıktır."

"Bu, Mahkeme tarafından yargısal çözüme kavuşturulabilecek hukuki bir anlaşmazlık değildir" diye ekledi.

Ayrıca Güney Afrika'nın, İsrail tarafından işlendiği iddia edilen eylemlerin “gerekli soykırım niyetiyle işlendiğini ve bunun sonucunda da Soykırım Sözleşmesi kapsamına girebileceğini” kanıtlamadığını söyledi.

Uzmanlar, Sebutinde'nin durumla ilgili kapsamlı bir değerlendirme yapmadığını savundu.

“Muhalif görüşlerin yanlış anladığı şeyin soykırımın siyasi bir tartışma değil, hukuki bir mesele olduğu olduğunu düşünüyorum. Hem Güney Afrika hem de İsrail, 1948'de Soykırım Sözleşmesini imzaladılar ve Soykırım Sözleşmesinin ihlalleri ve soykırımın önlenmesindeki başarısızlıklar konusunda yargı yetkisini kabul ediyorlar." Fraser Valley Üniversitesi'nde insan hakları hukuku üzerine odaklanan yardımcı doçent Mark Kersten, Al Jazeera'ye söyledi.

“Bunun tarihle ilgili bir şey olduğunu, bunun siyasetle ilgili bir şey olduğunu basitçe söyleyemezsiniz. Elbette tarihin ve siyasetin de rolü var” diye konuştu.

Uganda'nın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi de farklı bir görüş dile getirdi.

Twitter'da yaptığı açıklamada, "Adalet Sebutinde'nin Uluslararası Adalet Divanı'ndaki kararı, Uganda Hükümeti'nin Filistin'deki duruma ilişkin tutumunu temsil etmiyor" dedi.

Güncellenme Tarihi : 28.1.2024 11:55

İLGİLİ HABERLER