Dünya
  • 30.12.2006 18:51

LE MONDE : İSLAM ALEMİ, SADDAM NEZDİNDE ABD'YE KURBAN EDİLDİ

TANSU SARITAYLI
PARİS - Saddam Hüseyin'in idam edilmesi, Fransızları şaşırttı. Fransızlar, idamın Müslümanlar için kutsal bir günde gerçekleşmesineyse tepki gösterdi.


Öğleden sonra satışa sunulması gereken Fransa'nın yüksek tirajlı gazetelerinden Le Monde, Saddam Hüseyin'in idam edilmesi üzerine sabah erken baskı yaptı. Haberi "İslam alemi Saddam nezninde ABD'ye kurban edildi" manşetiyle duyuran gazete, haberinde Saddam Hüseyin'in idam edilmesini Fransız kamuoyunun "yanlış zamanda büyük yanlış" şeklinde değerlendirdiğini yazdı.


Florance isimli Fransız bayan, "Ben idam cezasına karşıyım. Saddam Hüseyin suçlu olabilir; ama idam yerine ömür boyu hapis verilebilirdi. Ülkemizde 5 milyonu aşkın Müslüman yaşadığı için biliyorum bugün bazı ülkelerde Kurban Bayramı'nın ilk günü. Saddam kime kurban edildi? Müslümanlara mı yoksa ABD'ye mi? Bence Saddam Hüseyin'in bu şekilde ortadan kaldırılması uygun değil" dedi.


Marcio isimli bir genç ise, "Saddam'ın idam edilişi bir televizyon kanalında gösterildi ve inanın hemen kanal değiştirdim. Saddam teröristtir, insanları öldürmüştür ama onu idam edenler de benim gözümde ondan farklı değil" şeklinde konuştu.


Fas uyruklu Fransız vatandaşı Malik ise, "Ben Müslüman'ım ve Fransa'da yaşıyorum. Bugün bizim bayramımız. Bu kutsal günde, milyonlarca kişi Mekke'de Saddam'ın idamıyla sarsıldı. Saddam'ı sevmiyorum; ama bu ABD'ye ve Hristiyan alemine İslam aleminin verdiği En büyük bayram hediyesidir. Saddam'ı asmakla İslam alemi kendisini asmıştır. Hiçbir milliyetçi bunu kabul edemez. Madem asacaklardı birkaç gün beklenilemez miydi? Saddam zaten ellerinde. ABD, İslam alemiyle hesaplaşıyor. İslam alemine yazıklar olsun" diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 23:18

İLGİLİ HABERLER