ZAFER ÇAKMAK
ANKARA- Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, 1 Mayıs 2004 tarihinin önemine müdrik olduklarını belirterek, bütün dünyanın Türkiye'nin ve KKTC'nin iyi niyet çabalarını bilmesi gerektiğini söyledi.
Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Adalet Bakanı Çiçek, 2003 yılının son günlerinde Türkiye'de ve bölgede üzücü olaylar yaşandığını söyledi. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti adına komşu İran halkına, yaşanan deprem felaketinden duyduğu üzüntüyü dile getirmek istediğini belirten Çiçek, İran halkının üzüntüsünü hafifletebilmek ve yaralarını sarabilmek amacıyla Türkiye'nin elinden gelen yardımı yapmaya çalıştığını ifade etti.
Antalya'da meydana gelen sel felaketi ile Ankara'da Modern Çarşı yangınında maddi hasar ve can kaybı yaşandığını belirten Çiçek, Antalya Valisi Alaaddin Yüksel'in verdiği bilgiye göre, Antalya'da 33 trilyonluk maddi hasar meydana geldiğini bildirdi. Çiçek, Sosyal Yardımlaşma Fonu ve Afet Fonu'ndan acil sıkıntıların giderilmesi için Antalya'ya 1 trilyon 200 milyar lira gönderildiğini, Antalya'da altyapı hizmetlerinin hemen başlaması için de ciddi çaba sarf edileceğini kaydetti.
Modern Çarşı yangınında 230 vatandaşın işyerlerini kaybettiğine işaret eden Çiçek, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın, iş sahiplerinin sıkıntılarının giderilmesi için yapılması gereken ne varsa yapacağını ve çalışmaları koordine edeceğini anlattı.
Çiçek, Bakanlar Kurulu'nda liradan 6 sıfır atılmasını öngören 'Türkiye Cumhuriyeti'nin Para Birimi Hakkındaki Kanun Tasarısı'nın imzaya açıldığını açıkladı. Türkiye'nin uzun bir süredir enflasyonist bir süreçten geçtiğini ve böyle bir baskıyı yaşadığını anlatan Çiçek, para birimiyle ilgili yeni bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.
Çiçek, tasarının bu hafta TBMM'ye sevk edileceğini ifade etti.
Bakanlar Kurulu'nun, Halk Bankası'nın esnafa kullandırdığı kredinin faiz oranının yüzde 25'e düşürülmesine karar verdiğini duyuran Çiçek, hükümet işbaşına geldiğinde bu oranın yüzde 50 civarında olduğunu hatırlattı.
Çiçek, uygulamanın 1 Ocak'tan itibaren yürürlüğe gireceğini söyledi.
2004 Mali Yılı Bütçe Kanunu uyarınca memurlara bir defaya mahsus olmak üzere ilave 160 milyon lira iyileştirme yapılacağının daha önce duyurulduğunu belirten Çiçek, bu ödemenin Kurban Bayramı'ndan önce, Ocak ayı içinde yapılacağını ve toplam tutarın 300 trilyon lirayı bulacağını ifade etti.
Toplantıda, TBMM çalışmalarının son 3 ayının da değerlendirildiğini anlatan Çiçek, Meclis'in bu süre zarfında 58 tasarıyı yasalaştırdığını kaydetti. Bunun övünülecek bir husus olduğunu söyleyen Çiçek, çok başarılı bir yılı geriden bırakan TBMM'nin 2004 yılında da AB hedefleri ve yapısal reformlar çerçevesinde yoğun bir çalışma içinde olacağını anlattı.
Kurul'un Kıbrıs konusunda da değerlendirmelerde bulunduğunu belirten Çiçek, KKTC'de demokratik bir sürecin işlediğini ifade etti.
Kıbrıs'ın Türkiye için taşıdığı hayati öneme müdrik olduklarını belirten Çiçek, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün, Dışişleri Bakanlığı'nda yapılan yeni döneme ait çalışmalarla ilgili Kurul'a ön bilgi sunduğunu anlattı. Çiçek, yarın Dışişleri Bakanlığı'nın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ayrıntılı bir brifing vereceğini, oradan çıkan sonuçlar değerlendirildikten sonra konunun tekrar Bakanlar Kurulu'nun gündemine ayrıntılı bir şekilde geleceğini söyledi.
Kurul'un, toplantının son bölümünde SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılacak artışlar konusunu ele aldığını ifade eden Çiçek, konunun bir nebze olsun görüşüldüğünü, ancak biraz daha çalışmaya ihtiyaç bulunduğunu belirtti. Asgari ücretin halen belirlenmediğine işaret eden Çiçek, asgari ücretle bu zamlar arasında bütçeye gelebilecek yükler açısından bir bağlantı bulunduğunu dile getirdi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yarın asgari ücreti belirlemesi halinde hem Maliye Bakanlığı hem de Hazine'nin gece gündüz çalışarak bu konuyu çözeceğini vurgulayan Çiçek, büyük bir ihtimalle önümüzdeki hafta yapılacak Bakanlar Kurulu toplantısında bu konuyla ilgili kararın verileceğini bildirdi. Çiçek, 15 Ocak'a kadar zaman bulunduğunu, bu konuda acele etmeye gerek bulunmadığını ifade etti. Çiçek, "Hangi nispette olursa olsun bu bütçeye yeni bir yük getirecektir. Bunun da sağlam kaynaklara dayanması gerekiyor. Bu yükler belli olduktan sonra hesabımızı kitabımızı bir defa daha gözden geçirmemiz gerekiyor. Onun için bugün bir değerlendirme yapıldı" diye konuştu.
Çiçek açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün Başbakan'a yaptığı ziyarete ilişkin bir soru üzerine Çiçek, bir ülkede Genelkurmay Başkanı ile Başbakan'ın her zaman görüşebileceğini belirterek bunun merak edilecek bir tarafı bulunmadığını söyledi.
KKTC'de Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın hükümet kurma görevini CTP lideri Mehmet Ali Talat'a verdiğinin hatırlatılması ve yeni döneme ilişkin yapılan çalışmalar doğrultusunda görüşme zemininin Annan Planı olup olmayacağının sorulması üzerine Çiçek, demokratik geleneğin, hangi parti seçimden birinci olarak çıktıysa onun hükümeti kurmakla görevlendirilmesini öngördüğünü hatırlattı. Çiçek, şunları söyledi:
"Bu da gösteriyor ki KKTC'de demokrasi kurumsallaşmıştır, gelenekler oluşmuştur. Bu geleneğe uygun olarak da böyle bir görevlendirme yapılmıştır. Bu sevindirici bir husustur."
Dışişleri Bakanlığı'nın yeni dönem için çok yönlü bir çalışma gerçekleştirdiğini belirten Çiçek, "Biz yeni bir sürecin başlamasını istiyoruz. Türkiye gerçekten bu sorunun çözülmesini istiyor. Bunun için bugüne kadar iyi niyetli çabalarını sürdürmüştür. Bu konuda yeni bir açılım ortaya konabilecekse bunun ayrıntıları ne olacak, yapılan çalışma bununla ilgilidir. Bize verilen ön bilgidir" dedi.
Çiçek, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'den Başbakan Erdoğan'a Kıbrıs Zirvesi için bir davet gelip gelmediği sorusuna şu karşılığı verdi:
"Ayrıca bir davet gelmesine gerek yok. Kıbrıs konusunun Türkiye için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Böylesine sıcak ve yeni açılımlara müsait bir konuda devletin zirvesinde ister bilgi arzı ister bilgi talebi tarzında görüşmelerin yapılması normaldir. Zaten Türkiye şu anda Kıbrıs konusuyla yakından ilgileniyor. Mayıs 2004 tarihinin önemine müdrikiz. O sürece giderken Türkiye'nin ve KKTC'nin iyi niyetli çabalarının bütün dünyaca bilinmesi lazım. Yapılan gayret buna dönüktür. Yapılan toplantılar da buna dönük toplantılardır."
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 21:20