
LYS'DE BİTLİS SÜRPRİZİ... 10 BİN ADAY SIFIR ÇEKTİ!
19-20 ve 26-27 Haziran 2010 tarihlerinde yapılan LYS değerlendirilmesi ve ortaöğretim kurumlarından alınan diploma notlarından adayların Ortaöğretim Başarı Puanı hesaplanması çalışmaları tamamlandı.
Ünal Yarımağan Lisans Yerleştirme Sınavı'nın başarı düzeyi ve sınava ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Yarımağan şunları kaydetti:
İkinci sınavımız LYS 2'de 3 testimiz vardı. Malesef bu sınavda da 0'dan küçük puan alan adayımız var. 0'dan küçük puan alan adaylarımızın sayısı testlere göre farklılık gösterse de tüm testlerde malesef bu var. Tümsorulara tek cevap verilmeyen grup felsefe grubudur.
Yabancı Dil testimizde İngilizce'den 88 Almanca'dan 36 Fransızca'dan 2 kişi tüm sorulara cevap verdiğini görüyoruz. Almanca testi daha kolay görünmekle birlikte puanlara dönüştürüldüğünde eşit düzeye geliyor. TM grubunda yine 3 puan türümüz var. Bu puan türlerinin her üçünde de en yüksek puanı alan 3 adayımız var. TM puan türlerinde 180 barajını geçerek tercih yapanların sayısı ortalama 700 bin dolayında olduğnu görüyoruz. Türkçe Sosyal grubunda da en yüksek puanı alan 1 adayımız var. Tercih yapmayı hak eden aday sayısı da 550 bin civarında.
Yabancı Dil puanında bu yıl 3 puan türü tanımlandı. Dil1 - Dil2 - Dil3. Bunların her birinden 1 adet birinci olduğu için 3 aday var. 500'ü elde eden adaylar farklı adaylar. 180 ve üzerinde puan alan aday sayısı 784 bin. Bunların dağılımı şu şekilde mümkün, 17862 aday MF'de geçmiş, 13339 aday TM puan türünde 180'i geçmiş, 33 bin aday TS'de geçmiş diğerlerinde geçmiş. 2 veya 3 grupta 180 puanı geçeni görebiliyoruz. Bunun gerekçesi de şöyle biz Matematik ve Geometri testini yapan adaylara her üç puan türünde de puan hesaplıyoruz.
KIZLAR ERKEKLERDEN DAHA BAŞARILI
Başarılardan söz edersek, okul türü ve alanlarına göre dağılımı;
Sınav başarılarına gelirsek cinsiyete göre bu yıl başarıları verirken şöyle bir yöntem kullandık. Çok sayıda grup var. MF puanına göre bir başarı elde ettik. TM puanlarına ve TS puanlarına göre bir başarı elde ettik. Cinsiyete göre MF'ye göre başarı da kızların daha başarılı olduğunu gördük. Kızların sayısının da erkeklerden daha fazla olduğunu gördük. Kız adayların ortalaması 272,923. TS grubunda bu kez erkekler daha başarılı. Kızların sayısı daha fazla olmasına rağmen.
Öğrenim durumuna göre;
MF grubunda en başarılı grubun son sınıf düzeyindeki adaylar olduğunu görüyoruz. Ortalam 289 iken, eski mezunların puanları çok daha düşük. İlginçtir en düşük ortalama da üniversite mezunlarınındır. Bunun yorumu MF grubundaki dersler, okulda öğrenilen öğrenci iken bilinen, öğrencilik bittikten sonra unutulan ve başarı düzeyi düşen dersler olduğunu gösteriyor.
TM'ye göre en başarılı grubun eski mezunlar olduğunu görüyoruz. 273 Ortalama ile ikinci düzeyde son sınıf öğrencilerini görüyoruz.
TS Puan türüne göre ise en başarılı grubun üniversite mezunları olduğunu görüyoruz. Bu da bu gruptaki tarih coğrafya ve felsefedeki başarıları yaşla birlikte artıyor. Matematik gibi unutulmuyor. Üstelik buradaki başarı daha da yükseliyor.
Okul türüne göre sınav başarısı
LYS sınavı liselere yönelik bir sınavdır. Meslek lisesi öğrencileri çok az sayıda katılmıştır. Sınırlı sayıda bir kitle olan öğretmen lisesinin başarı düzeyi çok yüksek. Liselerin ikinci düzeyde, meslek liselerin ise oldukça düşük düzeyde. Bu sınav seçimli olduğu için isteyen adaylar giriyor. Herkesin girmesi gerekmiyor.
TM puan türüne göre en başarılı yine Öğretmen grubu, ikinci düzeyde liseler, üçüncü düzeyde ise meslek liseleri bulunuyor.
Okul türüne göre en başarılı grupları vereceğim. Öğretmen liseleri, Anadolu Liseleri, aşağı yukarı bu liselerin tümü Fen Bilimleri alanında okuyan tüm adaylar girdikleri için başarıları daha sınırlı.
Aynı sıralamayı TM'ye göre yaparsak yine en başta Fen Liseleri'ni görüyoruz. Sayıları çok daha fazla idi. Fen Liseleri öğrencilerinin TM'de de başarılı olduğunu görüyoruz. Polis Koleji'nden 36 aday bu sınava girmiş ve başarılı olmuştur.
Anadolu liseleri kalabalık olduğu için sıralamada mütevazi bir yer edinebilmiş. Bu sıralamayı önemsemeyelim. Tüm adayların girdiği bir sınav değil bu. Tüm adaylar girseydi sınavlar çok gerçekçi olurdu. Kendine güvenen adaylar girdiği için sıralama bazen çok gerçekçi olmayabiliyor. TS puan türünde sıralama Sosyal Bilimler ilk sırada yer alıyor. Onların alanı çünkü burası ama Fen Lisesi yine ikinci sırada. Askeri liseleri ve polis kolejlerini burada da görebiliyoruz.
En başarısız okul türlerini verirsem bu sınavda doğal olarak meslek liseleri çıkacak onun için vermiyorum. Meslek liselerine yönelik bir sınav değil.
İllere göre başarı sıralaması;
İsteyen adaylar girdiği için bazı illerde çıok aday bazı illerde az aday girdiği için sıralamayı etkilemişler.
MF grubunda Kırşehir, Kilis, KarabükMuğla, Denizli, Ankara, Uşak, Nevşehir, Kastamonu, Gümüşhane.
TM puanlarına göre baktığımızda; Sinop, Kilis, Niğde, Bartın, Uşak, Kastamonu, Tokat, Aydın, Denizli ve Yozgat olarak görüyoruz. Bu sıralamadaki puan farklarının yorumu nasıl yapılabilir?
Sinop ile Yozgat arasında 12 puanlık fark var. Bu da soruların yüzde 3'üne tekabül ediyor. Bu adaylar 3 sınava girdiler. Sinop okullarında okuyan öğrencilerimiz Yozgatta okuyanlara göre ortalama 10 soru fazla yapmışlar.
TS puan türüne göre; Bitlis, Siirt, Gümüşhane, Tokat, Batman, Niğde, Aydın, Kilis, Uşak ve Bartın. Bu Türkiye'yi kucaklayan bir sıralama oldu. Bazı illerimizin sıralamada beklenen yerlerde olmadıklarını görüyoruz.
Başarının en düşük olduğu iiller Hakkari, Artvin, Tunceli, Mardin, Diyarbakır, Muş, Ş. Urfa, Ardahan, Gaziantep, Şırnak ve KKTC oldu.
Kıbrıs'lı kardeşlerimize bu bilgiyi sunuyoruz nedenlerini araştırmaları için. En başarılı adaylar;
MF 1 - MF 2 - MF3 - MF 4
Erman Özdemir.
TM 1 - TM2 - TM3 - TM4
İstanbul Özel Fatih Lisesi'nden Mustafa Raşit Akınal
TS 1 - TS 2 - Dil 1 Dil 2 Dil 3 Almanca'dan
Cihan Mercan,
İngilizce Dil 1 - Dil 2'de
İstanbul Özel Çağ Fatih Lisesi'nden
Yusuf Arman
Dil 1 - Dil 2 Fransızca'dan
Ayşe Aylin Kaya.
Dil 3 İngilizce'den
Ankara Fen Lisesi'nden Erol Can Bayraktar
Dil 3 Fransızca'da
İstanbul Galatasaray Lisesi'nden
Çağla Yasak
İKİNCİ OLANLAR
MF 1 - MF 2 - MF3 - MF 4
Mehmet Nuri Akıncı,
TM 1 - TM2 - TM3 - TM4
İstanbul Özel Çağ Fatih Fen Lisesi'den
Zeynep Betüm Yapar
TS 1 ve TS2'de
Çağrı Duyuk,
ÜÇÜNCÜLER
MF 1 - MF 2 - MF3 - MF 4
Ankara Fen lisesinden
Aykut Arı,
TM 1 - TM2 - TM3 - TM4
Ankara Fen lisesinden
Kamil Çalışkan