Ekonomi
  • 20.9.2007 00:38

MALİYE BAKANLIĞI 'GELİR VERGİSİ' OPERASYONUNA BAŞLIYOR!..

ANKARA - Türkan Al - Maliye Bakanlığı, Gelir Vergisi Kanununda yapılacak değişikliklerle sermaye kazançları ve diğer kazançların ayrı ayrı vergilendirildiği ikili bir yapılanmaya gitmeye hazırlanıyor.
Vergi kaçağı ile daha etkin mücadele için de yeni Vergi Güvenlik Müesseselerinin devreye sokulması planlanıyor.
Gelir İdaresi Başkanlığı, Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü ve Vergi Konseyi, yeni Gelir Vergisi Kanunu için bir kez daha kolları sıvadı.
Geçen yılın ikinci yarısında başlatılan ancak seçimler nedeniyle yarım kalan Gelir Vergisi Kanununun yeniden düzenlenmesi çalışmalarında öncelikle mevcut sistem ile yabancı ülke uygulamaları masaya yatırıldı.
Yabancı ülke uygulamalarından da yararlanılan yazılım çalışmasında, ülkemizde Gelir Vergisi Kanunu'nun yatırım araçlarının vergilendirilmesini düzenleyen geçici 67'inci maddesi ile kısmen uygulamada bulunan ikili (dual) vergi sisteminin yeni dönemde tamamıyla hayata geçirilmesi görüşü benimsendi.
Sermaye kazançları ile diğer kazançların ayrı ayrı vergilendirilmesini öngören bu sistem ile sermaye gelirleri sabit ve düşük oranlı vergiye tabi tutulacak. Diğer kazançlar ise artan oranlı tarifeden vergilendirilecek. İkili sistemde, kar paylarında çifte vergileme söz konusu olmayacak. Artan oranlı tarife ile ilgili dilim sayısı da, bu dönem olmasa bile ileriki yıllarda OECD standartları dikkate alınarak azaltılacak. Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 16:20

İLGİLİ HABERLER