Gündem
  • 9.11.2009 16:39

MANGO: ATATÜRKÇÜLÜK DÜNYA İÇİN EN ÖNEMLİ ÖRNEK

ANKARA - Mango, Türkiye Barolar Birliğince düzenlenen, ''Yirmibirinci Yüzyılda Atatürk'ü Düşünmek'' başlıklı etkinlik kapsamında düzenlenen ''Yabancı Yazar ve Bilim Adamlarının Gözüyle Atatürk'' konulu panele konuşmacı olarak katıldı.
Andrew Mango, ''Atatürkçülüğün özü'' konusu gündeme geldiğinde birçok insanın bunu ''altı ok'' ya da ''tam bağımsızlık ülküsü'' ile tarif etmeye çalıştığını söyledi. Mango, Atatürkçülüğün asıl özünün yöntem olarak ''akılcılık'', öz olarak da ''medeniyetçilik'' olduğunu ifade etti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Sudan Devlet Başkanı El Beşir ile ilgili sözlerini eleştiren Mango, ''Siz, İslam medeniyetinden öte Atatürkçülük ile insan medeniyetine mensup oldunuz. Bu ne Batı medeniyeti ne de İslam medeniyetidir. Esas olan temel medeniyet insanlığın ilerlemesinin ortak ürünüdür'' dedi.
''Demokratik açılım'' çalışmalarını da değinen Mango, şöyle konuştu:
''Ben ona 'Kürt sorunu' demek istemiyorum. Bu, bana göre 'Kürt milliyetçiliği sorunu.' Bu durum, kimilerine göre 'Atatürkçülüğün iflası demektir.' Hayır, bence paradoksal bir biçimde Atatürkçülüğün başarısıdır. PKK nereden başlıyor? Cumhuriyetin okuttuğu gençler arasından... Nerede yayılıyor? Cumhuriyet reformlarının aşiret yapısında meydana getirdiği değişikliklerin oluşturduğu zeminde. Abdülhamit'in kurduğu rüştiye ve idadilerden ittihat ve terakki cemiyeti çıkmıştır, Cumhuriyetin kurduğu liselerden de PKK çıkmıştır. Her şeyin bir bedeli vardır. Medeniyet çalışmalarının da bedeli vardır. Atatürkçülük, Türkiye'de akıla hayale sığmayacak kadar başarılı olmuştur. Bu sistem gelişen dünya için en önemli örnektir.''
Teksas Baylor Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. George W. Gawrych de Atatürk'ün yazışmalarını ve konuşmalarını dikkatle incelediğini belirterek, ''Yazışma ve konuşmalarında en çok kullandığı iki kelimenin, 'dimağ' ve 'vicdan' olduğunu belirledim. Dimağ, üst düzeyde düşünsel faaliyetler olarak tanımlanabilir. Atatürk, düşünen bir kişiydi, mütevazı bir hayatı vardı. O bilim kitapları okurdu, literatür ile ilgilenir, felsefe araştırmaları yapardı'' diye konuştu.

-''ATATÜRK'Ü ANLAMADAN...''-

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fabio L. Grassi ise Atatürk'ün en önemli özelliğinin, çoğulcu toplum ve demokrasiye olan bağlılığı olduğunu söyledi.
''Atatürk için kullanılan 'diktatör' ifadesi, Kemalist rejimin hiçbir uygulamasını tarif etmiyor'' diyen Grassi, şu görüşleri dile getirdi:
''Unutmamak gerekir ki, yaşamlarının bir bölümünde 'diktatör' diye isimlendirilmiş ama halkı tarafından çok sevilen ve saymakla bitmeyen hizmetleri olan insanların listesi de epey uzundur. Örneğin, benim ülkemde 'demokrasi kahramanı' olarak bilinen Garibaldi. O da bir süre ülkesini diktatör gibi yönetmek zorunda kalmıştı. Etiketler üzerinden tartışmak yerine eserleri incelemek daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Çünkü, Atatürk'ü anlamadan bugünkü Türkiye'yi ve dünyayı anlamak mümkün değildir.''

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 14:08

İLGİLİ HABERLER