Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Standart & Poors'un Türkiye'nin kredi notunu yükseltmesinin ardından bir gün bile geçmeden Merkez Bankası tüm ekonomi çevrelerini şaşırtan uyarılarda bulundu. Piyasalar ve ekonomi çevreleri Merkez Bankası'ndan, faiz indirimi beklerken bankanın dün açıklanan Para Politikası Raporu'nda ekonominin önünde halâ büyük riskler bulunduğu ve bu risklerin gerçekleşmesi durumunda Merkez Bankası'nın faiz arttırabileceği ifade edildi. Raporda Merkez Bankası'nın kontrolünde olmayan ve faiz artırımına gidebileceğini belirttiği riskler, ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımları ile artan petrol fiyatları olarak yorumlandı.
RİSK-1
ABD'DE FAİZ ARTIŞI
Merkez Bankası, piyasa faizi ile kendi faizi arasındaki paralelliğin kaybolması durumunda risk algalamalarının değiştiğini, buna en güzel örneğin de, ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımına ilişkin beklentinin artması olduğunu söyledi. Merkez açıklamasında, ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımına gitmesiyle Türkiye'den bir miktar sermaye kaçışı olmasının beklendiği belirtildi. Merkez raporunda, ekonomik programa bağlı kalınması ve yapısal reformların kararlılıkla sürdürülmesi durumunda etkinin çok az olacağını belirtti.
RİSK-2
PETROL FİYATLARINDAKİ YÜKSELİŞ
Rapora göre, bu yılın ilk yarısı itibariyle yıl sonu hedefine ulaşılabileceği beklentisi giderek güçleniyor. Petrol fiyatlarındaki artışın yakın zamanda tersine dönmeyeceği algılamaları güçlenirken, ham petrol fiyatlarındaki bu artış eğiliminin önümüzdeki dönemde hem cari işlemler açığı, hem enflasyon üzerinde baskı oluşturması olası görülüyor. Yılın ikinci yarısında son dönemde artan faizler ve döviz kuru dalgalanmalarına paralel olarak büyüme hızında iç talep kaynaklı göreli bir yavaşlama gözlenebilecekse de artan yatırım eğilimi ve dış talebin güçlü seyretmesinin bu yavaşlamayı sınırlı kılabileceği tahmin ediliyor.
'Vergileri artırmayın enflasyon hedefini tehlikeye sokarsınız'
Merkez Bankası raporunda 2004 yılında kamu fiyatlarında yaşanan artışın, enflasyon üzerinde olumsuz etki yarattığının altı çizildi. Buna rağmen Merkez Bankası bu artışın şimdilik yılsonu hedefi için bir risk oluşturmadığını belirtti. Ancak banka raporundaki en ilginç yorum, kamu fiyatlarının yükselişinin, artan vergiler nedeniyle olduğuna işaret edilmesiydi. Merkez Bankası, raporunda Maliye'ye mesaj göndererek aynen şu cümlelere yer verdi: ''Tek haneli enflasyonda tek haneli, rakamların hedeflendiği önümüzdeki dönemde, mali disiplini sağlamak için bu tip vergi artışlarına gidilmesi enflasyon hedefini riske sokabilecektir. Bu nedenle önümüzdeki dönemde mali disiplinin kalitesinin güçlendirilmesi gereği devam etmektedir.''
BÜYÜME PATLAR!
Rapora göre, 2004 yılında milli gelir büyüme oranlarının program projeksiyonlarının belirgin bir şekilde üzerinde kalacağı öngörülüyor. Yakalanan yüksek büyüme oranlarının enflasyon baskısı yaratmaması, yılın devamında da yatırım harcamalarının devam etmesi mümkün olacak. Yılın geri kalan kısmında büyümenin daha ziyade özel sektör kaynaklı olması bekleniyor.
Merak etmeyin, tüketim harcamaları yavaşlayacak
Merkez Bankası, 2004'ün ilk aylarında enflasyondaki düşüş, TL'nin değerlenmesi ve faiz oranlarındaki gerilemeyle artan tüketim eğiliminin yılın geri kalanında da süreceğini belirtti. Raporda, güçlü seyreden yatırım eğilimi, ertelenmiş tüketim talebinin devam etmesi ile 2004 yılı milli gelir büyüme oranlarının beklenin üzerinde olacağını kaydedildi. Merkez Bankası, ''Zorunlu tüketim harcamalarının sınırlı kalmasının, ekonomideki gelir ve harcama artışlarının belirli gruplarda yoğunlaştığını göstermektedir. Talep, 2000 yılındaki yüksek seviyeyi yakalamadığı için enflasyonist baskı yaratmamaktadır'' yorumunu yaptı. Merkez Bankası yapılan tüketim harcamalarının, taksitlerinin gelmesiyle birlikte, harcamaların düşeceğine de işaret etti.
Uyarı piyasayı tedirgin etti
Herkes faiz indirimi beklerken Merkez Bankası'nın faiz uyarısı piyasaların moralini bozdu.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un (S&P) önceki günkü sürpriz not artırımı ile piyasalarda oluşan iyimserlik dün petrolde devam eden artış ve Merkez Bankası'nın faiz uyarısı ile biraz dağıldı. Borsa, özellikle öğleden sonra gelen küçük çaplı satışlarla günü düşüşle tamamlarken, döviz ve faiz cephesinde çok büyük dalgalanma olmaması dikkat çekti. İMKB-100 endeksi dün 191 puan veya diğer bir ifadeyle yüzde 0.98 oranında kayıpla 19 bin 268 puandan kapandı. Uzmanlar, Merkez Bankası'nın faiz indirimi beklenirken faiz artırımından bahsetmesi sonrasında borsada küçük çaplı satışların geldiğine dikkat çekiyorlar. Ata Yatırım fon yöneticisi Cem Martı, S&P'nin not artırımı sonrasında borsada yaşanan yükselişe değinerek, ''Beklenilmeyen bir zamanda gelince hacim artışıyla birlikte yükseliş yaşandı. Fakat, daha önce de denenip geçilemeyen 19 bin 500-19 bin 600 aralığındaki dirence takıldık. Petrol fiyatlarının tekrar yükselişe geçmesi yükselişi sınırlıyor'' dedi. Merkez'in faiz uyarısı, sabah saatlerinde 1 milyon 455 bin liradan satılan doları, öğleden sonra 1 milyon 465 bin liraya çıkardı. Uzmanlar, bono faizlerinin ise Merkez'in uyarısına karşın yüzde 25 sınırındaki seyrini koruduğunu belirtiyorlar.
SABAH
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:46