Spor
  • 7.4.2007 15:06

"MECLİS'İN İRADESİ YENİ CUMHURBAŞKANINI SEÇECEK"

A.CANER BAYSAL
KAHRAMANMARAŞ- AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli, Türkiye'de istikrarın sağlanabilmesi için Meclis'in iki partili, hükümetin ise tek başına iktidarda olması gerektiğini söyledi.


Partisinin Kahramanmaraş İl Danışma Meclisi Toplantısı'na katılan Gedikli, Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'nde "Türkiye'deki Ekonomik Dönüşüm ve Dış Politika" konulu konferans verdi. Siyasi istikrar ve güven ortamının sağlanmasının önemine dikkat çeken Gedikli, "Bugün Türkiye, ekonomik büyüklüğü itibarıyla dünyanın 20 ülkesinden biridir. Ama bizim için bu yeterli değildir. Biz istiyoruz ki Cumhuriyet'in 100. kuruluş yılı olan 2023 yılına kadar Türkiye en güçlü 10 devlet arasına girsin. Bunun için de gerekli adımları atarak, siyaseti yeniden dizayn etmek gerekiyor. Eski siyasi alışkanlıkları bir tarafa bırakmalıyız" dedi.
Türk siyasetini tıkayan unsurların "erken seçim", "bol keseden vaat" ve "popülizm" olduğunu söyleyen Gedikli, "Bunların mutlaka ortadan kaldırılması gerekiyor. Biz taahhütte bulunduk ve göreve geldiğimizde 5 binin üzerinde yarım kalan yatırımlar vardı ve bunların bir kısmı 30-40 yıldır devam ediyordu. Bolu Tüneli gibi, Karadeniz Otoyolu gibi. Bolu Tüneli açıldı, 18 yıldır inşaatı devam eden Karadeniz Otoyolu da bugün törenle açılıyor. Acil Eylem Planı'nda ortaya koyduğumuz birçok projeyi gerçekleştirme fırsatı bulduk" şeklinde konuştu. Ekonominin temel çizgilerinden birinin de enflasyonsuz bir hayat olduğunu vurgulayan Gedikli, son 4 yıldaki toplam enflasyon oranının yüzde 56 olduğunu ifade etti. Gedikli, "Büyüme oranımız ise yüzde 7.3'e ulaşmıştır. Tüm bunların arkasında yatan siyasi istikrardır" dedi.


Türkiye'nin geleceğini parlak gören yabancıların yatırım yapmaya başladığını anlatan Gedikli, "İhracatımız 36 milyar dolardan 85 milyar dolara çıktı. İthalat arttı ama, bu daha çok özel sektörden kaynaklanıyor. Milli gelir, borçlanmadan daha çok arttı. Borçlanma oranının milli gelire oranı yüzde 77'lerden yüzde 50'lere düştü. Artan dış borcun yapısına baktığımız zaman 206.5 milyar dolar dış borcun 69.6 milyar doları sadece kamunun. 151 milyar dolar özel sektörün borcu bankalar dahil olmak üzere. 15.7 milyar dolar da Merkez Bankası'nın borcudur. Kamunun dış borç stoku azalıyor. Yalnız özel sektörün dış borç oranında artış var. Bunu aslında odalarımızın da takip etmesinde fayda var. İzlenmesi gerekiyor" şeklinde konuştu. Cumhurbaşkanlığı seçimine de değinen Gedikli, "Meclisimiz'in iradesi tecelli edecek, yeni cumhurbaşkanını da seçecektir. Bunu tartışma konusu yapmanın da bir anlamı yok. Bizim ne yaptığımızı kamuoyu izliyor. Biz istişare çalışması yapıyoruz. Bunlar ayrıca, parti içi demokrasinin işlediğini ve kökleşmesini sağlıyor" ifadelerini kullandı.


"Türkiye'nin istikrarını sağlayacak bir şey var" diyen Gedikli, "Biz Türkiye'yi büyük hedeflere taşımak istiyoruz. Bu nasıl olacak? İki partili Meclis, tek başına iktidar. Parçalanmış yapı, koalisyonlar; bunlar artık Türkiye'yi taşımaya yetmiyor. Yetmediğini de herkes biliyor. Bunun faydalarını da son 4 yıl içerisinde herkes gördü. Ancak bu süreçte bir korku siyaseti takip ediyor. İstiklal Marşı'nın ilk kelimesi nedir? Korkma diyor. Korkmaya gerek yok. Korku siyaseti ile hiçbir yere varamayız. Herkes eteğindeki taşları döksün. Kimin ne projesi, ne önerisi varsa görelim. Türkiye'nin daha çözülecek birçok sorunu var ama, bunlar için hiçbir proje duymuyoruz" dedi.


Yabancılara mal satışı ve Kıbrıs'taki durumun bir korku siyasetinin tezahürü olduğunu söyleyen Gedikli, "Her iktidar döneminde yabancılara mal satışı yapılmıştır. Bilhassa 1961-1965 arasında CHP'nin de iktidar olduğu dönemde en fazla satış yapılmış ama, o dönemde kalkıp 'Ya siz ülkeyi satıyorsunuz' dememiş. Bizim dönemimizde satılan 15 bin dönüm. Bu da karşılıklı mütekabiliyet esaslarına göre yapılıyor. Birinci şart zaten bu. Öte yandan, tarım arazisi satışı yapılmıyor. İmar alanda konut ya da işyeri satın alabiliyor. Sınırlamaları var. Hatta biz bunların dekar alanlarını da küçülttük" diye konuştu. Kıbrıs'ta etkili bir siyaset izlendiğini ifade eden Gedikli, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Geçmiş yıllarda dış politikada her konuda önümüze 'Kıbrıs' getiriliyordu. Şimdi bu ortadan kalktı. Hükümet dışarıda itibar, içeride istikrar politikası izliyor. Yurt dışına gidenler, zaten Türkiye'nin itibarının ne kadar arttığını görüyor. Annan Planı'nın oylanmasında herkes çözüm istemeyen tarafı açıkça gördü. Eskiden Kıbrıs, İslam Kalkınma Örgütü'ne Türk cemaati olarak davet ediliyordu. Ancak şimdi gözlemci devlet olarak davet ediliyor."
Konferansa; AK Parti Milletvekilleri Hanefi Mahçiçek, Mehmet Ali Bulut, Mehmet Yılmazcan ve Fatih Arıkan, belediye başkanları ile partililer katıldı.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 20:25

İLGİLİ HABERLER