Medvedev: ABD'nin Grönland'ı alması, tüm Avrupalı piçlerin yakalanmasına yol açacaktır.
Medvedev: Trump acele etmeli, yoksa Grönland Rusya'ya katılabilir!
Rusya Ulusal Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitry Medvedev, ABD Başkanı Donald Trump'ın Grönland'ı ABD'ye ilhak etme çabalarına alaycı bir şekilde yorumda bulundu.
Medvedev Pazartesi günü Max adlı sosyal medya platformunda şunları yazdı: "Trump'ın acele etmesi gerekiyor. Doğrulanamayan bilgilere göre, Grönland'da sürpriz bir referandum düzenlenebilir ve bu referandumda Grönland'ın 55.000 sakininin tamamı Rusya'ya katılma lehine oy kullanabilir."
Şöyle devam etti: "Ve bununla birlikte bayrağa yeni yıldızlar eklenmeyecek. Rusya'ya gelince, 90. federal birim olacak yeni bir federal yapıya sahip olacak."
Bu durum, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Danimarka yönetimi altındaki özerk bir bölge olan Grönland'ın, kendisine göre ABD ulusal güvenliği açısından önemi nedeniyle Amerika Birleşik Devletleri'nin bir parçası olması gerektiği yönündeki açıklamalarının ardından ortaya çıktı.
Medvedev: Washington'ın Grönland'ı kontrol altına alması, tüm Avrupalı piçlerin yakalanmasına yol açacaktır.
Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitry Medvedev, Amerika'nın Grönland'ı kontrol etme niyetine ilişkin yaptığı açıklamada, bunun "Avrupa'daki tüm piçlerin ele geçirilmesine" yol açacağını belirtti.
Sosyal medya platformu "Max" aracılığıyla yaptığı açıklamalar, Beyaz Saray sözcüsü Caroline Leavitt'in Pazartesi günü ABD Başkanı Donald Trump'ın "açıkça ABD'nin adayı ele geçirmesini istediğini" doğrulamasının ardından geldi.
Medvedev şunları yazdı: "Öncelikle, korkunç kötülüğün yuvası olan büyük Nuuk şehrindeki uyuşturucu mafyası yuvasını yok etmek mümkün olacak" ve Trump'ın "yeni bir görev alacağını - Grönland'ın geçici başkanı, bu rolü de ustalıkla üstleneceğini" belirtti.
Şöyle devam etti: "Üçüncüsü, eşsiz bir askeri operasyon sonucunda, Amerika Birleşik Devletleri'ni yok etmek isteyen ve yozlaşmış felaket cenneti olan sözde Grönland'ı savunan tüm Avrupalı alçaklar yakalanıp yargılanabilir" ve bu bağlamda alaycı bir şekilde "çeşitli iğrenç makaronları, Starmer'ları, Merkel'leri, Stoltenberg'leri ve diğer Amerika düşmanlarını" andı.
Grönland, Danimarka Krallığı'nın özerk bir bölgesidir. ABD Başkanı Trump, stratejik ulusal güvenlik gerekçeleriyle adayı ilhak etme arzusunu defalarca dile getirmiş, ancak bu hedefe ulaşmak için askeri güç kullanmayacağına dair bir taahhütte bulunmayı reddetmiştir. Ayrıca, adayı ilhak etmenin NATO'yu korumaktan daha öncelikli olup olmadığı sorusuna da net bir cevap vermemiştir.
Buna karşılık, Danimarka ve Grönland yetkilileri, adanın ele geçirilmesine yönelik her türlü girişime karşı uyarıda bulunarak, toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi beklentilerini yinelediler. AB üye devletleri ayrıca, ABD tehditlerinin somut eylemlere dönüşmesi durumunda olası tepkileri Ocak ayında görüştüler.
Grönland, 1953 yılına kadar eski bir Danimarka kolonisiydi ve halen Danimarka Krallığı'nın bir parçasıdır; ancak 2009'dan beri geniş kapsamlı özerkliğe sahip olup, iç işlerini yönetmede geniş yetkilere sahiptir.
Güncellenme Tarihi : 13.1.2026 10:50