Memur ve emekliye 'zam' müjdesi! Rakam ortaya çıktı

2 dk okuma
Memur ve emekliye 'zam' müjdesi! Rakam ortaya çıktı

Hızlı Özet

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre; ocakta yüzde 1.68, şubatta yüzde 0.91, martta yüzde 1.08 artan enflasyon, nisan ayında ise yüzde 1.68 olarak gerçekleşti.






Emekli ve memur maaşları, yasa gereği ocak ve temmuz olmak üzere yılda iki kez artıyor. Bu artışta enflasyon belirleyici oluyor. Mayıs ayına ilişkin kritik enflasyon verisi ise 3 Haziran Perşembe günü açıklanacak



Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre; ocakta yüzde 1.68, şubatta yüzde 0.91, martta yüzde 1.08 artan enflasyon, nisan ayında ise yüzde 1.68 olarak gerçekleşti.



Memur ve emeklisi toplu sözleşmeye göre ilk 6 ay için ocakta yüzde 3 zam almıştı. Böylece memur ve emekliler için de yüzde 2.46’lık fark oluşmuş oldu. Tabi mayıs enflasyonu bu anlamda belirleyici olacak.



Tahminler artış yönünde



Merkez Bankası’nın son beklenti anketinde mayıs enflasyonu yüzde 1.27 olarak öngörülmüştü. Ekonomistlerin ve farklı kurumların tahminleri de yüzde 1.18-1.73 aralığında değişiyor.



Beklenti anketine paralel sonuçla 5 aylık enflasyon yüzde 6.80’e çıkacak. Tahminler içinde yüzde 1.73’lük aylık enflasyon durumunda 5 aylık kümülatif enflasyon yani zammı tayin edecek oran yüzde 7.28’e yükselecek.



Beklenti anketine paralel mayıs enflasyonu sonrasında memur ve emeklisi yüzde 3.8 fark alacakken, aylık enflasyonun yüzde 1.73’e ulaşması durumunda fark yüzde 4.28’e çıkacak.



Haziranda enflasyon sıfır dahi çıksa bu durumda temmuzda maaşlara yüzde 3’lük toplu sözleşmesine ek yüzde 4.28 fark yansıtılacak. SSK ve Bağkur emeklisi de bu kapsamda ikinci 6 ay için yüzde 6.80-7.28 civarında zam almış olacak.



Temmuzda ikramiye de var



Bayram ikramiyesi 1.000 liradan 1.100 liraya çıkarılmıştı. Ramazan Bayramı ikramiyesi 6-7 Mayıs’ta hesaba yattı. Kurban Bayramı ise 20 Temmuz’da başlıyor. Bu döneme ilişkin ikramiyelerin de 12-20 Temmuz arasında belirlenen tarihte yatması bekleniyor. Ödemeler yine 1.100 lira olacak. SSK ve Bağkur emeklileri de 17 Temmuz itibarıyla hem zamlı maaşlarını hem de zamlı ikramiyelerini almış olacak.




Bu haber 1341 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kamu Borçlarına Yeni Düzenleme: 15 Milyon Kişiye 72 Ay Vade Fırsatı! Vergi, GSS ve Cezalar Yapılandırılıyor
Ekonomi

Kamu Borçlarına Yeni Düzenleme: 15 Milyon Kişiye 72 Ay Vade Fırsatı! Vergi, GSS ve Cezalar Yapılandırılıyor

TBMM Genel Kurulu'nda onaylanan torba teklifin ilk beş maddesiyle, kamuya borcu bulunan yaklaşık 15 milyon kişiye yönelik borç yapılandırma imkânı getirildi. Düzenleme, borçların 72 aya kadar taksitlendirilmesini ve yabancı yatırımcılar için çeşitli vergi avantajlarını içeriyor.

Habervitrini14229 Görüntüleme
Dolandırıcı sanıp TÜİK anketine katılmadı! 19 bin TL’lik ceza yedi
Ekonomi

Dolandırıcı sanıp TÜİK anketine katılmadı! 19 bin TL’lik ceza yedi

Aydın’da yaşayan 38 yaşındaki İbrahim Öngel, şahsi numaradan aranarak ankete katılması istenince dolandırıcılık şüphesiyle görüşmeyi reddetti. Arayan kişinin TÜİK görevlisi olduğunun ortaya çıkmasının ardından 18 bin 991 TL’lik ceza tebligatıyla karşılaşan Öngel, hayatının şokunu yaşadı.

Habervitrini10671 Görüntüleme
Memur ve emeklinin zam hesabı değişti! En düşük maaş ne kadar olacak?
Ekonomi

Memur ve emeklinin zam hesabı değişti! En düşük maaş ne kadar olacak?

Memur ve emeklinin temmuz zammı için geri sayım başladı. Maaş artışlarını 2026'nın ilk 6 aylık enflasyonu belirleyecek. Milyonlar heyecanla beklerken, Merkez Bankası'ndan memur ve emekli zammı için kritik bir ipucu geldi.

Habervitrini12375 Görüntüleme
KAAN müzakerelerine Bayraktar TB3 de eklendi!
Ekonomi

KAAN müzakerelerine Bayraktar TB3 de eklendi!

Türkiye ile İspanya arasındaki savunma sanayi işbirliği yeni bir boyut kazanıyor. Ankara ile Madrid arasında KAAN savaş uçağına yönelik sürmekte olan müzakereler, Bayraktar TB3'leri de kapsıyor. İspanya basınına göre, Bayraktar TB3, Juan Carlos-I gemisi için tek seçenek olarak öne çıkıyor.

Habervitrini13026 Görüntüleme