Dünya
  • 25.3.2021 12:21

Merkel : Türkiye bizim için stratejik bir öneme sahip

Almanya Başbakanı Merkel, "Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de gerilimi azalttığını gösteren işaretler var" dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Brüksel'de AB zirvesine katılması öncesi açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin insan hakları standartları ve hukukun üstünlüğüne uymalarını beklediklerini belirten Merkel, "Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de gerilimi azalttığını gösteren işaretler var" dedi.

Türkiye'nin sığınmacı politikasızındaki başarısına vurgu yapan Merkel, "Türkiye'nin 3,6 milyon Suriyeli mülteciyi kabul etmesi takdiri hak ediyor" diye konuştu.

Türkiye'nin stratejik önemine vurgu yapan Merkel, "Türkiye NATO üyesi bir müttefik olmanın yanı sıra stratejik öneme sahip" dedi.

AB liderleri Türkiye ile Gümrük Birliği ve göç anlaşmasını görüşecek

Avrupa Birliği (AB) devlet ve hükümet başkanları, bugün gerçekleştirecekleri sanal zirvede, Türkiye ile ilişkileri yeniden masaya yatıracaklar.

AB zirvesi, Avrupa'da son dönemde Covid-19 vakalarının yeniden artış eğilimine girmesi nedeniyle video konferans yöntemiyle düzenlenecek. Türkiye ile ilişkiler konusunun iki günlük zirvenin ilk gününde ele alınması bekleniyor.

AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in Pazartesi günü açıkladığı rapor ışığında Türkiye ile pozitif gündemi "aşamalı, koşullu ve geri döndürülebilir" olmak kaydıyla ilerletme arayışında olan AB liderlerinin, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ve 2016 tarihli göç mutabakatının yenilenmesi görüşmelerini başlatmak üzere Avrupa Komisyonu'na yetki vermesi bekleniyor.

Vize serbestisi ve fasılların açılması konusunda ise herhangi bir adımın atılması öngörülmüyor.Ancak AB'nin hem Halkların Demokratik Partisi'ne (HDP) kapatılma davası açılması hem de İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararlarından duyduğu kaygıyı dile getirmesi, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de yeniden "tek taraflı adımlara ve provokasyona" başvurması durumunda yaptırım kartını ekonomi ve turizmi de içine alarak genişletme uyarısında bulunacağı değerlendiriliyor.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2021 17:31

İLGİLİ HABERLER