Gündem
  • 30.5.2005 14:38

METİN KAPLAN: "BEN TERÖRİST DEĞİLİM, ADİL YARGILANMAK İSTİYORUM"

HASAN ÖRNEKOĞLU
İSTANBUL (İHA) -  Sanık avukatlarının ek süre taleplerini değerlendiren mahkeme heyeti, duruşmayı Kaplan'ın esas hakkındaki savunmasını hazırlaması için 20 Haziran 2005 tarihine erteledi.
Almanya'dan sınır dışı edilen 'Kara Ses' lakaplı Metin Kaplan'ın yargılanmasına, bugün İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmada, Tekirdağ F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan Metin Kaplan ve Alman avukatı Fr. Nauwann Ingoberg hazır bulundu. Yabancı basın mensuplarının da takip ettiği duruşmaya, Kaplan'ın kızları ve torunu olduğu belirtilen 5 yaşındaki Muhammed de katıldı.
Duruşmada ilk olarak mahkeme heyeti, önceki duruşmada sanık avukatlarının Kaplan'ın yabancı avukatlarıyla görüşme talebini yanıtladı. Mahkeme heyeti,
"Adalet Bakanlığı Cezaevi ve Tevkifler Müdürlüğü ile yapılan yazışmalar sonunda yurtdışında açılmış olan davalara ülkemiz cezaevinde bir yabancı avukatla sanığın görüşmesi ancak geçerli talebi ve vekalet belgesinin ibraz edilmesi ve ziyaret talebinde bulunmasıyla olur" diyerek, sanık avukatlarının bu şartları yerine getirilmesini istedi.
Kaplan'ın avukatı Hüsnü Tuna ise müvekkilinin hayatının Almanya'da geçtiğini belirterek, "Dolayısıyla hiçbir şekilde faaliyete geçmemiştir, düşüncede kalmıştır. Bizim iki sanığımız var. Daha önce bunları dinlememiştiniz. Şimdi bunların dinlenme tanığını istiyoruz. (Aslan Bilir ve Mustafa Subaşı)" dedi. Tuna, dinlenmesini istediği şahıslara, "Kaplan teröre çağrı yaptı mı?" diye sorulmasını da istedi. Hüsnü Tuna, okumaları gereken çok fazla dosya olduğunu, bu dosyaları okuyamadıkları için esas hakkındaki savunmayı hazırlamaları için süre talep etti.
Kaplan'ın diğer avukatı İsmet Koç ise "Sadece emniyetin silahlı örgütlemesiyle bu kanıya varılamaz. Müslüman terörist diye birşey olmaz. Biz emniyetten örgütsüz silahlı terörist örgütü olup olmadığı yazısını istiyoruz. Yeni TCK'nın yürürlüğe girmesi için ek süre talep ediyoruz" dedi.
Metin Kaplan ise hazırladığı yazılı metni okuduktan sonra mahkeme heyetine sundu. Kaplan, okuduğu metinde, "Avukatlarımın sözlerine iştirak ediyorum. Almanya Federal Baş Mahkemesi, 'Kaplan terör örgütü kurmadı' dedi. Bu yazı getirilsin, ben terörist değilim. Adil yargılanmak istiyorum. Bana savunma yapmak için süre verilsin. Yeni TCK'nın 309. maddesinde ifade özgürlüğüm için maddeler var. Dolayısıyla yeni TCK beklensin" ifadelerini kullandı.
Duruşmada söz alan savcı, sanığın tutukluluk halinin devamını ve 146/1. maddeden yargılanmasını, ayrıca hazırlıklarını tamamlamaları için süre istedi.
Duruşma, Kaplan'ın esas hakkındaki savunmasını hazırlaması için 20 Haziran 2005'e ertelendi.
Duruşma sonrası Metin Kaplan'ın torunu Muhammed adliyenin bahçesinde oynadı. Metin Kaplan'ın cezaevi aracına bindirilişi sırasında, küçük çocuğu kucağına alarak araca yaklaşmak isteyen bir yakını, polislerce geri çevrildi. Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:14

İLGİLİ HABERLER