MEYVE SUYU İÇEN BAŞBAKAN ERDOĞAN İLE RAKI İÇEN ANAYASA MAHKEMESİ BAŞKANI BUMİN ARASINDA NEŞELİ SOHBET!..
DEVLET ARIK - EDA HAN
ANKARA - Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya'nın adli yılın açılış töreninde yaptığı konuşma Devlet Konukevi'nde verilen resepsiyona da damgasını vurdu.
Yargıtay Başkanı Özkaya, "din ve vicdan özgürlüğünün İslami devlet kurma hedefleriyle aynı noktada buluştuğu" yönündeki ifadelerini 'çirkin' diye nitelendiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, "Ben polemiğe girmek istemiyorum. Söylediklerim açık. Ben olaya hukuksal ve bilimsel olarak yaklaşıyorum" cevabını verdi.
Yargıtay Başkanı Özkaya, 2003-2004 adli yılın açılışı nedeniyle Devlet Konukevi'nde bir resepsiyon verdi.
Devlet Konukevi bahçesinde verilen resepsiyona Başbakan Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin, TBMM Başkan Vekili Sadık Yakut, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu, Danıştay Başkanı Nuri Alan, Sayıştay Başkanı Mehmet Damar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, Yargıtay Cumhuriyet eski Başsavcısı ile yüksek yargı organları temsilcileri katıldı.
Siyasilerin rağbet etmediği resepsiyonda DYP'yi Turhan Güven, MHP'yi Faruk Bal temsil etti. CHP'nin İzmir'de gerçekleştireceği Parti Meclisi toplantısı nedeniyle resepsiyona Genel Başkan Deniz Baykal ve parti yönetimi katılmadı.
Yargıtay Başkanı Özkaya ve eşi Bilen Özkaya'nın konukları kapıda karşıladığı resepsiyona Özkaya'nın adli yılın açılış töreninde yaptığı konuşma damgasını vurdu. Başbakan Erdoğan, yaklaşık 1 saat kaldığı resepsiyon boyunca Anayasa Mahkemesi Başkanı Bumin, Yargıtay Başkanı Özkaya, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile sohbet etti.
Erdoğan'ın Bumin ve Özkaya ile yaptığı neşeli sohbet gözlerden kaçmadı. Uzun süren sohbette Anayasa Mahkemesi Başkanı Bumin rakı içerken, Başbakan Erdoğan meyve suyu içmeyi tercih etti.
ÇİÇEK SORULARA KIZDI
Resepsiyonda gazetecilerin sorularını cevaplandıran Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Yargıtay Başkanı Özkaya ile Başbakan Erdoğan arasındaki polemiğe ilişkin değerlendirme yapmaktan kaçındı.
Yargıtay'da yapılan törendeki konuşmaları dinlediğini hatırlatan Çiçek, "Sonraki gelişmeler hakkında bilgim yok. İstanbul'dan geliyorum. Tartışmadan daha güzel işler var. Onlara bakalım" dedi.
"BU DEVLETİN İÇİNDE BAZI MARJİNAL VE SAPKIN EĞİLİMLER OLABİLİR"
Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu da, gazetecilerin sorusu üzerine her zaman özgürlüklerden yana olduğunu söyledi. Geçtiğimiz yıllarda özellikle üniversitede düşünce özgürlüğünün anarşi ve kaosa neden olacağını ifade eden görüşlere şiddetle karşı çıktığını belirten Mumcu, şunları söyledi:
"Bugün de Türkiye'nin çağdaş anlamda özellikle batılı anlamda, Batı demokrasisi, normları, standartlarını hayata geçirme anlamında, düşünce ve ifade özgürlüğüne, elbette inanç ve ibadet özgürlüğünün geliştirilmesinde hiçbir sakınca görmüyorum. Kuşkusuz bu toplumun içinde bazı marjinal, şu ve bu biçimde bana göre sapkın eğilimler olabilir. Ama bu devletin kendini koruyacak araçlardan, imkanlardan, donanım ve yetenekten yoksun olduğu anlamına gelmez. Devletin polisi, güvenlik güçleri, jandarması hiç şüphesiz yargısı, yargıçları zaten bununla vazifelendirilmişlerdir. Dolayısıyla özgürlüklerden korkmamak lazım. Özgür bir toplum hiç kuşkusuz 21. yüzyılın saygın Türkiye'sinin de teminatı olacaktır. Uygarlığı geliştiren şey üç özgürlükten ibarettir. Yeryüzünde uygarlığı yaratan şey, düşünce, ifade ve girişim özgürlüğüdür. Bu üç özgürlüğün olmadığı yerde hiçbir şey yoktur. Uygarlık yoktur. Bu üç özgürlük ne kadar varsa o kadar uygarlık vardır."
ÖZKAYA, KONUŞMASINI SAVUNDU
Yargıtay Başkanı Özkaya da, Başbakan Erdoğan'ın resepsiyondan ayrılmasının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Adli yılın açılış töreninde yaptığı konuşmasına yönelik eleştirilerin hatırlatılması üzerine Özkaya, "Polemiklere girmek istemiyorum. Ben söyledim, açıkladım, bitti" dedi.
Başbakan Erdoğan ile resepsiyonda yaptığı sohbette sabahki konuşmasının gündeme gelmediğini ifade eden Özkaya, kendisinin olaya hukuksal ve bilimsel yaklaştığını kaydetti. Erdoğan'ın 'çirkin' nitelendirmesine "Kendi takdiridir. Demek ki öyle algılamış. Onu kendisine sormak lazım" sözleriyle cevap veren Özkaya, bir hukukçu olarak polemik içerisine girmek istemediğinin altını çizdi.
Özkaya, "Benim söylediklerim açık. Bu söylediklerime ilave edecek bir durum yok" diye konuştu.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:38