Gündem
  • 30.11.2004 00:10

MGK ESKİ GENEL SEKRETERİ AĞIR KONUŞTU : "TÜRKİYE CUMHURİYETİ SÖZCÜĞÜ İNSANLARA BATMAYA BAŞLADI"

EDA HAN
ANKARA  - Milli Güvenlik Kurulu (MGK) eski Genel Sekreteri Emekli Orgeneral Tuncer Kılınç, Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu tarafından hazırlanan ve büyük tartışmalara neden olan Azınlık Raporu'nu sert bir dille eleştirdi. Kılınç, "Türkiye Cumhuriyeti sözcüğü insanlara batmaya başladı. Türkiyelilik gibi sözcüklerle birliğimiz bütünlüğümüz ayrıştırılmaya çalışılıyor" dedi.


Uluslararası Lions 118-U Yönetim Çevresi, Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok ve MGK eski Genel Sekreteri Emekli Orgeneral Tuncer Kılınç'a 'Güçlü, Onurlu ve Aydınlık Türkiye İçin Gerçeği Yansıtanlar 2004 Yılı Onur Ödülü verdi. Anıt Park Otel'de düzenlenen gece, yargı, emekli asker ve sivil toplum örgütleri temsilcilerini bir araya getirdi.


Törende konuşan Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya, günümüz çağının insan hak ve özgürlükleri çağı olarak nitelendirildiğini belirterek, insanların varlığını sürdürmesi, gelişimini sürdürmesi için en uygun olanın demokratik, hukuk devleti olduğunu söyledi. Özkaya, demokratik hukuk devletinin sözde değil, batı ülkeleri içeriğinde olması gerektiğini vurguladı. İnsan hak ve özgürlükleri ile demokrasinin geliştirilmesinde, devletin 3 ana erkinin yanısıra sivil toplum örgütlerine de büyük görevler düştüğünü kaydeden Özkaya, şunları söyledi:
"Ne yazık ki ülkemizdeki sivil toplum örgütleri, bizim olmazsa olmazımız olan vazgeçilmezimiz olan cumhuriyetin, vazgeçilmez demokratik, laik, hukuk devleti, Atatürk çizgisi doğrultusunda hareket etmiyor. Yoksa rejime aykırı, rejimle çatışan, inancı sömüren ve etnik kökene dayalı sivil toplum örgütleri değer bulamaz. Çünkü sivil toplum örgütlerinin kuruluşu, işleyişi demokratik kurallarla mevcuttur. Oysa bugünkü sivil toplum örgütlerinde bu kuralları görmek, bağdaştırmak mümkün değil. Sivil toplum örgütlerinin bünyemize uygun, demokratik olarak örgütlenmesi gerekmektedir. Bunu her zaman arzu etmeme rağmen bu emele geçmiş değiliz. Ben bir hukukçu olarak, bir adalet adamı olarak meslek hayatımda hep bunun özlemini çekmişimdir. İnşallah bu özlemimiz uzun sürmez."


1 Aralık Çarşamba günü yaş haddinden dolayı emekliliğe ayrılacağını hatırlatan Özkaya, "Uzun meslek hayatımda çok ödüle layık görüldüm. Ama bu gece verilen ödül benim için çok önemli. Bu önemli ödülü en güzel yerde saklayacağım" diye konuştu.


Kamuoyunda tartışmalara neden olan Azınlık Raporu'na bir tepki de ödül töreninde konuşan MGK eski Genel sekreteri Tuncer Kılınç'tan geldi. Türkiye'de sivil toplum örgütlerinin, kendi toplumları yerine dolaylı olarak başkalarına hizmet ettiğini belirten Kılınç, "Bunu aklımızdan hiç çıkarmamalıyız. Sivil toplum örgütlerini gözetim altında tutmalıyız" uyarısında bulundu.


Türkiye'nin ulusal birliğini korumada sıkıntılar çektiğini ifade eden Kılınç, şunları söyledi:


"Son dönemde AB dayatmaları ile Türkiye sıkıntılar çekmektedir. Bunu bazıları 'demokrasiye kavuşuyoruz' şeklinde söylüyor. Bir takım etnik gruplar için yasalar çıkarılıyor. Bunlar güzel ama parmak verdik, onlar kolumuz bedenimizi istiyor. 'Dili kullanın' dedik ama bugün eğitim talep ediyorlar. Bu ayrımın talebi" şeklinde konuştu.


Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu'nun hazırladığı Azınlık Raporu'nu sert bir dille eleştiren Kılınç, "Kurul, 80 yıl sonraki Türkiye'nin vatandaşlık konumunu irdeliyor. Türkiye Cumhuriyeti sözcüğü insanlara batmaya başladı. Türkiye Cumhuriyeti sözcüğü başka ifadelerle tarif edilmeye başlandı. Türkiyelilik lafı çıkıyor. Atatürk, 'Türkiye Cumhuriyeti' demiş. Ama Türkiyelilik gibi sözcüklerle birliğimiz, bütünlüğümüz ayrıştırılmaya çalışılıyor" dedi.
Törende konuşan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Ok ise, "Biz bu ülkeyi kolay elde etmedik. Öyle yağma yok. Türkiye'de doğru akan bir su kesinlikle terse dönmeyecektir. Türkiye, Atatürk ve arkadaşlarının açtığı yolda inançlı bir şekilde yoluna devam edecektir" diye konuştu.


Törende, Özkaya, Kılınç ve Özok'a onur ödülünü 118-U Yönetim Çevresi Genel Yönetmeni Danyal Kubin verdi. Törene katılanlar, ellerinde Türk bayrakları ile hep bir ağızdan 10. Yıl Marşı'nı söylediler.

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:22

İLGİLİ HABERLER