İSTANBUL - Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, ''19 Mayıs 1919, imkansızlıklar içinde yeniden doğuşun mümkün olabildiğinin tarihidir'' dedi.
19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları kapsamında İstanbul'daki okullardan öğrenciler, Şişli ve Dolmabahçe'den Taksim Cumhuriyet Anıtı'na kadar ''Ata'ya Saygı Yürüyüşü'' gerçekleştirdi.
Daha sonra, Bakan Çelik ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey'in de katıldığı törende, anıta çelenk konulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
Burada gençlere hitap eden Çelik, gençlerin, Türkiye'nin geleceğinin teminatı olduğunu vurgulayarak, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutladı.
Çelik, Atatürk'ün Samsun'a gidişinin, insan azminin ve kararlılığının birçok meselenin üstesinden gelebildiğinin en iyi göstergesi olduğuna işaret ederek, ''Genç Türkiye'nin genç insanları... 19 Mayıs 1919, imkansızlıklar içinde yeniden doğuşun mümkün olabildiğinin tarihidir'' dedi.
Bu arada, törenden önce bir gazetecinin, ''Ders kitaplarını Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olmadan hocalar seçecekmiş'' şeklindeki sözü üzerine Çelik, ''böyle bir şeyin olmadığını'' bildirdi.
2003-2004 eğitim-öğretim yılında, Talim Terbiye Kurulu'nda kabul edilen kitapların okutulacağını belirten Çelik, 2004-2005 eğitim-öğretim yılında da ders kitapları konusunun disipline edileceğini söyledi.
Çelik, ''Ders kitaplarını 2004-2005'den itibaren yarışmayla tespit edeceğiz'' diye konuştu.
Bugün bazı derslerde yüz çeşit kitap olduğunu kaydeden Çelik, bu durumda yayınevleri ve okullar arasında pazarlıklar başladığını, bunu engellemek için de ders kitaplarında alternatifi üçe indireceklerini sözlerine ekledi.
OKUL YAPTIRAN İŞADAMLARI, GİDERİN TAMAMINI VERGİDEN DÜŞECEK
Türkiye Yardım Sevenler Derneği İstanbul merkezi ve 17 şubesinin Ardahan'ın Çıldır İlçesi'nde yaptıracağı kız öğrenci yurdunun protokolü, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ve Dernek Başkanı Yıldız Laçinhan arasında Sabancı Öğretmenevi'nde imzalandı.
Anadoluhisarı Sabancı Öğretmenevi'nde düzenlenen protokol imza töreninde konuşma yapan Bakan Hüseyin Çelik, hükümet olarak üzerlerine düşen görevi yerine getirdiklerini ifade etti. Kız öğrenci yurdunun yapımı için 500 milyar lira yardımda bulunan işadamı Bülent Büyükakın'ın örnek olarak gösteren Bakan Hüseyin Çelik, ''Bizim bu yardımı gerçekleştiren işadamını ödüllendirmemiz gerekli. Bizden önceki dönemde bir vergi mükellefi okul ya da yurt yaptırdığı zaman gelirinin yüzde 5'ini gider olarak gösterip vergiden düşürüyordu. Ancak bizim yaptığımız yasal düzenleme sonucu 4842 sayılı yasa ile okul veya yurt yaptıran, ayni veya nakti yardımdı bulunan işadamları yaptıran giderinin tamamını vergiden düşecek. Yüzde 5'lik sınırlama limitsiz hale getirilmiştir'' dedi.
Eğitim ve eğitimle ilgili yapılan harcamaları 4842 sayılı yasa kapsamına aldıklarını ve çocuğu için yapılan bütün harcamaları da gider gösterebileceğini ifade eden Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, büyük bir ülke olan Türkiye'nin 18 milyon 500 bin kişiye eğitim verdiğini ancak, bu geniş kitleye devletin ayırdığı bütçenin yetersiz kaldığını söyledi.
Devlet imkanlarıyla sadece bütçeden ayrılan kaynaklarla çağdaş eğitim vermenin mümkün olmadığını ifade eden Bakan Hüseyin Çelik, ''Bu şartlarda eğitim vermek çok ama çok zordur. Bütün işadamlarını, hayırsever kuruluşları, sivil toplum örgütlerini ve vakıfları okul, yurt yapmaya, okulları sağlamlaştırmak için seferber olmaya davet ediyorum. Her türlü kolaylık hükümetimiz tarafından sağlanmıştır'' diye konuştu.
Türkiye Yardım Severler Derneği Başkanı Yıldız Laçinhan ile birlikte Ardahan Çıldır'da yapılacak olan kız yurdunun protokolünü imzalayan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, kendisine plaket veren hayırsever işadamı Bülent Büyükakın'a teşekkür ederek, ''Aslında bu plaketi bizim size vermemiz gerekirdi'' dedi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:02