UĞUR ALICI
ANKARA- Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, ÖSS'ye giriş sınavı değişikliği ile ilgili tartışmalarda 'Öküzün altında buzağının arandığını' söyledi.
Çelik, sadece meslek liselerinin mağdur olmadığını genel liselerde de sorunlar yaşandığını belirterek, lise 2. ve lise 3. sınıf müfredatından soru çıkmaması sonucu liselerin fiili olarak 1.5 yıla indiğini ve öğrencilerin rapor alarak dersanelere akın ettiğini söyledi. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Milli Eğitim Vakfı'nın Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı ÖSS ve Liselerarası Giriş Sınavı'nda (LGS) dereceye giren öğrenciler için düzenlediği ödül törenine katıldı. Çelik, törende öğrenci ve velilere hitaben yaptığı konuşmada eğitim sisteminde yaşanan sıkıntılara değindi. İlköğretim yönetmeliğinde yapılan değişikliği hatırlatan Çelik, ilköğretim 1,2 ve 3. sınıflarda sınavların kaldırıldığını söyledi. Çelik, daha ilköğretimin ilk basamaklarından itibaren sınav maratonuna sokulduğunu belirterek, öğrencilerin adeta 'Arabacı beygiri' gibi çalıştırıldığını söyledi. ÖSS sınav ile ilgili yaşanan tartışmalar konusunda Çelik, sapla samanın birbirine karıştırıldığını söyledi. Çelik, liselerdeki eğitim süresinin 4 yıla çıkartılması çalışmalarının devam ettiği bir süreçte liselerde eğitimin ÖSS sınavı yüzünden fiili olarak 1.5 yıla indiğini vurguladı. ÖSS sınavından çıkan sorulara bakıldığında lise 2 ve lise 3. sınıf müfredatından soru çıkmaması sonucu öğrencilerin dersanelere gittiğini kaydeden Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:
''ÖSS ile ilgili son günlerde yaşanan tartışmaları biliyorsunuz. TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda da söyledim. Bu yanlış ÖSS sınavından dolayı liselerimizde 4 yıla çıkartılması gereken ve bizim de buna çalıştığımız eğitim süresi fiili olarak 1.5 yıla inmiştir. 3. sınıflar adeta tatil edilmiştir. Bu niçin çünkü lise 2, lise 3 müfredatından soru sorulmuyor. 8.sınıf belki lise 1'den soru soruluyor. Çocuklar okula gitme yerine rapor alıp dersaneye gitmeyi tercih ediyor''.
Çelik, ÖSS sisteminde yaşanan yanlışlıkları anlattıkları zaman kimi çevrelerin olayı yanlış yönlere aksettirdiği söyledi. Çelik, ''Bu yanlıştır, bunu düzeltmemiz gerekiyor dediğimiz zaman birileri çıkıyor öküzün altında buzağıyı arıyor. (Yok efendim İmam Hatip şuydu da buydu da Türkiye'de şu kadar imam varmış da şu kadar cami varmış) Şapla şekeri birbirine karıştırmayalım arkadaşlar. Biz dünyanın medeni modern ülkeleri ne yapıyorsa onu yapıyoruz onu yapmaya çalışıyoruz. Üçüncü dünya ülkelerini örnek almıyoruz. Her şeyi bırakın kendi kulvarı içinde aksın'' diye konuştu. Çelik, ayrıca TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda görülüşülerek, alt komisyona havale edilen ÖSS sınav değişikliği içeren tasarıyla ilgili olarak gerekli düzeltilmenin yapılacağını ve bundan hiç kimsenin şüphesi olmaması gerektiğinin altını çizdi.
VAKIFLAR, DERNEKLER EĞİTİMİN İÇİNE ÇEKİLMELİDİR
Türkiye'nin büyük bir vakıf medeniyetine sahip olduğunu söyleyen Çelik, vakıf ve derneklerin eğitimin içine sokulması gerektiğini bildirdi. Vakıfın kelime anlamı ile 'durdurmak' anlamına geldiğini kaydeden Çelik, vakıfların önemini anlattı. Çelik şunları kaydetti: ''Bizim yıllar önce keşfettiğimiz vakıf anlayışını modern dünya yeni yeni keşfetmeye başladı. Amerika'daki üniversitelerin yapılarına baktığınızda bunları vakıfların kurduğunu görürsünüz''.
''Türkiye'de eğitimi konsolide bütçenin imkanlarına terkedemeyiz'' diyen Çelik, devlet, özel sektör ve üçüncü sektör olarak görülen vakıfların, derneklerin, sivil toplum örgütlerinin eğitimin içine çekilmesi gerektiği üzerinde durdu.
BAŞARILI ÖĞRENCİYE 'ÖĞRENCİ' ÖDÜLÜ
Milli Eğitim Vakfı tarafından ÖSS ve LGS'de receye giren öğrenciler için Başkent Öğretmenevi'nde ödül töreni düzenlendi. ÖSS ve Liselerarası Giriş Sınavları'nda dereceye giren 31 öğrenciye parasal ödül verildi. ÖSS sınavında dereceye giren öğrencilerden birinciye 2 milyar, ikinciye 1.5 milyar ve üçüncüye 1 milyar para ödülü verirken, Liselerarası Giriş sınavında dereceye giren öğrencilerden birinciye 1 milyar, ikinciye 750 milyon ve üçüncü olan öğrenciye ise 500 milyonluk çek verildi. Vakıf ayrıca bu sene dereceye giren öğrencilere parasal ödülün yanısıra ''öğrenci'' hediyesi de verdi. Bir nevi rehberlik yapmaları için verilen öğrenciler, ders çalıştırma yöntem ve metodları ile sınavlara hazırlanma sırasında psikolojik destek verecekler.
ÜSTÜN ZEKALILAR EĞİTİM MERKEZİ AÇILACAK
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, yurtdışı gezilerinde başarılı insanların hep Türkiye'denlerin olduğunu söyleyerek, Türkiye'den diğer ülkelere yönelik olan beyin göçüne dikkat çekti. Başarılı öğrencilerin 'birileri' tarafından kapalıp götürüldüğünü söyleyen Çelik, Türkiye'de zeka proplemi olanlar için eğitim verildiği ancak üstün zekalılar için eğitim verilmediğine dikkat çekti. 'Üstün zekalı öğrencileri topluma kazandıracağız' diyen Çelik, Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı'nda Üstün Zekalılar Eğitim Merkezi'nin kurulmasıyla ilgili çalışmalara başlandığı müjdesini verdi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:52