Sağlık
  • 16.5.2022 01:11

Milyonlarca Demodex insanların yüzünde yaşıyor

Milyonlarca Demodex yüzümüzde yaşıyor! İnsan temasıyla bulaşıyorlar…

Bir insanın derisinde, gözeneklerde üretilen sebumla beslenen yaklaşık 2,5 milyon tane mikroskobik böcek bulunuyor. Demodex adı verilen bu mikroskobik böcekler, yıkamayla temizlenmiyor ve insanların birbiriyle temasıyla bulaşıyor. Peki Demodex nedir? Demodex nasıl bulaşır? Demodex zararlı mı? İşte bütün soruların cevapları…

Demodex nedir? Ciltte parazit belirtileri nelerdir? Demodex bitkisel  tedavisi

İnsan vücudunda 2,5 milyona kadar Demodex yaşadığı tahmin ediliyor. Bu mikroskobik böcekler, insanlara yakınları aracılığıyla bulaşıyor ve yıkayınca da gitmiyor. Bununla birlikte, dünyanın çeşitli ortamlarında yaşayan, çıplak gözle görülemeyen binlerce akar türü bulunuyor. Ancak, 0,4 mm boyutundeki Demodex'lerden yüzünüzü ne kadar iyi yıkasanız da kurtulmanız mümkün değil.

Uzm. Dr. Hakan Buzoğlu - Dermatoloji Uzmanı

Bilim insanları, Demodex'ler yalnızca insan derisinde yaşayacak şekilde uyarlandığından, ten tene temastan sonra ilk doğduğumuzda onları anne ve babanızdan almış olabileceğinizin muhtemel olduğunu söylüyor. Diğer taraftan, cildimizde herhangi bir anda milyonlarca akar olduğu düşüncesi endişelendirse de  araştırmacıların bildirdiğine göre endişelenecek bir şey yok.Demodex'ler insanlar için tamamen zararsız ve ortalama 20 günlük ömürleri ile çok uzun bir süre kalmıyorlar.

yuzumuzde-bizle-beraber-yasayan-baska-canlilar-mi-var-demodex-folliculorum-fotografi-gelgez  | GelGez

Demodex'ler insanlar için tamamen zararsız ve ortalama 20 günlük ömürleri ile çok uzun bir süre kalmıyorlar.

Ancak, bu akarlar karşı cinsleriyle gözeneklerimizin girişinde çiftleşiyorlar ve her seferinde 24'e kadar yumurta bırakıyorlar.

Genel olarak, akarlar geceleri meşgul oluyor ve biz uyurken yumurtalarını bırakmak için dışarı çıkıyorlar. Öte yandan, Demodex akarlarının ölü deri hücrelerini topladığı bilinse de, bir yerde çok fazla yuva olursa rosacea gibi cilt rahatsızlıklarına yol açabiliyor.

 

 

 

Güncellenme Tarihi : 16.5.2022 01:20

İLGİLİ HABERLER