Gündem
  • 31.8.2020 13:55

Mısır halkına Müslüman dünyanın lideri kim diye sordular? Bakın ne cevap geldi

Müslüman dünyanın lideri kimdir? Mısırlılar sonuna kadar 'Türkiye' diyor

Anket ayrıca, bugün seçimler yapılacaksa, yüzde 48,5'in mevcut rejime oy vermeyi reddedeceğini gösterdi.

Darbeci Abdül Fettah El Sisi yönetiminde Mısır'da Türkiye'ye karşı başlatılan tüm karalama kampanyalarına rağmen Mısır halkı Türkiye'nin yanında olmaya devam ediyor ve Erdoğan'ı Müslüman dünyanın lideri olarak görüyor.

Türkiye merkezli araştırma şirketi Areda Survey tarafından 1.047 Mısırlının katılımıyla yapılan anket, oldukça şok edici sonuçlar verdi ve Mısır halkının Türkiye'ye karşı gerçekte ne hissettiğine ışık tuttu.

“Kendi ülkenizin dışında Müslüman dünyanın lideri kim?” Sorusuna yanıt verenlerin yüzde 31,4'ü “Türkiye” yanıtını verirken, Suudi Arabistan yalnızca yüzde 10,4 ile çok geride kaldı.

 

 

 

Mısır ve Türkiye, Türkiye'nin Libya'daki rolü, Mısır'ın Birleşik Arap Emirlikleri ile ilişkileri normalleştiren İsrail'e verdiği destek ve Doğu Akdeniz'deki denizcilik anlaşmazlığı gibi birçok konuda anlaşmazlık içindeler.

Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Rusya'nın yanı sıra, Türkiye'nin Trablus'a desteğini artırmasının ardından başkente yönelik saldırıyı bırakan Libyalı savaş ağası Halife Hafter'i destekliyor.

BAE, sırasıyla 1979 ve 1994'te Mısır ve Ürdün'den sonra, 70 yıldan fazla bir süre içinde İsrail ile bağ kuran üçüncü Arap ülkesidir.

Mısırlılar Sisi'den mutsuz

20 Ağustos - 27 Ağustos tarihleri ​​arasında yapılan ankette sadece yüzde 40'ı ülkenin mevcut yönetiminden memnun olduğunu söyledi; Yüzde 41,6'sı bundan memnun olmadığını açıkça ifade ederken, yüzde 18,4'ü “emin olmadıklarını” söyledi.

Anket, yüzde 48,5'in seçimler yapılacaksa mevcut rejime oy vermeyi reddedeceğini, yüzde 35'inin Sisi'yi yeniden seçeceğini söyledi; ve yüzde 16,5'i “kararsız” olduğunu söyledi.

Temmuz 2013'te, askeri liderlerin yanında bulunan General Abdülfettah el-Sisi, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin televizyonda yayınlanan bir yayında görevden alınacağını duyurdu. 8 Haziran 2014'te Sisi, yüzde 97 oy alarak Hamdeen Sabahi'yi geride bırakarak Mısır cumhurbaşkanı olarak göreve başladı.

'Kaynaklarımız Batı'nın kontrolü altında'

Anket ayrıca Mısırlıların ekonominin yönetiminden ne kadar hoşnutsuz olduğunu da ortaya koyarken, katılımcıların yüzde 50'den fazlası "Enerji kaynakları rejimin kişisel çıkarları için kullanılıyor" derken, yüzde 38,1 kaynakların halkın menfaati için kullanılmaktadır. Yüzde sekiz de “Ekonomik kaynaklarımız Batı'nın kontrolü altında.

Mısırlıların yüzde 10'u Türkiye'de yaşamak istiyor

Sisi'nin Türkiye'ye yönelik tüm tehditlerine rağmen Mısırlılar Türkiye'ye duydukları hayranlığı bir kez daha ortaya koydu. Yüzde 31,4 Türkiye'nin Müslüman dünyanın lideri olduğunu söylerken, yüzde 15,3'ü Türkiye için savaşıp savaşacaklarını bile söyledi.

“Hangi ülkede yaşamak istersiniz?” Sorusu sorulduğunda, katılımcıların yüzde 45,6'sı “kendi ülkemde” yanıtını verdi; Avrupa ülkelerinde yüzde 19,3; yüzde 9,1'i Türkiye'ye taşınmak istediğini söyledi.

'Özgür hissetmiyoruz'

Ankette Mısırlı katılımcılar tarafından sağlanan sonuçlara göre, ankete katılanların% 53'ü "özgürce yaşadığınızı düşünüyor musunuz?" “Hayır” diyenlerin% 37,3'ü özgürlükleri olduğunu düşündüğünü söyledi. Bu soruya ise% 9,1'i kararsız kaldı.

Anketin bir başka şok edici sonucu da "Demokrasi isteyen bir harekete katılır mısınız?" Sorusuna verilen cevap oldu. Katılımcıların% 30,3'ü böyle bir harekete katılacağını söylerken,% 38'i katılmayacağını veya kararsız kalacağını söylerken,% 30,3'ü neredeyse eşit şekilde bölünmüştür.

Ülke çapında bir liderlik krizi durumunda bir iç savaş çıkarsa ne yapacaklarını soranların% 46,8'i “ülkelerini korumak için savaşacaklarını” söylerken,% 29'u “mevcut durumu devirmek için savaşmaya istekli olduklarını belirtmiştir. yönetim, "geri kalan% 24 ise" komşu bir ülkeye taşınmaya "istekli olduklarını işaret etti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü cinayetleri modern tarihte tek bir günde "sistematik" ve "dünyanın en büyüklerinden biri" olarak nitelendiren Mısır güvenlik güçleri tarafından en az 817 protestocu öldürüldü. Muhalefet rakamları ölü sayısını 2.000 civarında gösteriyor.

İnsan hakları grupları, destekçileri ve mağdurların aileleri tarafından yapılan çok sayıda adalet çağrılarına rağmen, adalet henüz yerine getirilmedi. Rejimin protestocuları “terörist” olarak gördüğü için onlara hak tanımak için herhangi bir teşviki olmadığına inanılıyor.

Güncellenme Tarihi : 31.8.2020 14:00

İLGİLİ HABERLER