Gündem
  • 28.5.2024 13:14

Netanyahu'ya siyasi DARBE.. Başbakanlıktan düşürülüyor

İsrailli muhalefet liderleri Çarşamba günü Netanyahu hükümetinin devrilmesini tartışıyor. Muhalefet lideri Lapid onu "gayri meşru başkan" olarak tanımlıyor.

İsrailli muhalefet partilerinin liderleri, muhalefet lideri Yair Lapid'in Netanyahu'yu "İsrail'in gayri meşru başkanı" olarak tanımladığı bir dönemde, Benjamin Netanyahu hükümetini devirip yeni bir hükümet kurmanın yollarını tartışmak üzere 29 Mayıs 2024 Çarşamba günü bir araya gelme kararı aldı.

İsrail Kanal 12'ye göre, “Muhalefet lideri, Gelecek Var partisinin başkanı (Knesset'te 120 sandalyenin 24'ü), Yisrael Beytenu partisinin başkanı Yair Lapid (6 sandalye), Avigdor Lieberman ve Yeni Umut Partisi genel başkanı (4 sandalye) Gideon Sa'ar, 27 Mayıs 2024 Pazartesi akşamı, hükümeti devirmeye yönelik koordinasyon hamlelerini görüşmek üzere Çarşamba günü toplanacaklarını duyurdu.

"Israel Today" gazetesi ise Lapid, Lieberman ve Sa'ar'ın, Savaş Konseyi Bakanı Benny Gantz'ı aralarına katmaya çalışacaklarını ve kendisine belirlediği süre dolmadan Netanyahu'yu hükümetten ayrılmaya zorlayacaklarını bildirdi. 

18 Mayıs'ta Gantz, Başbakan Binyamin Netanyahu'ya savaş ve sonrasına ilişkin net bir strateji geliştirmesi için 8 Haziran'a kadar süre verdi, aksi takdirde hükümetten çekilecek.

Pazartesi günü erken saatlerde, partisinin parlamento bloğunun bir toplantısında Lieberman, muhalefet liderlerini "güçleri birleştirmeye ve hükümeti değiştirme üzerinde çalışmak için ortak bir savaş odası oluşturmaya" çağırdı.

Lieberman ayrıca iki seçenek de sundu: Birincisi, Knesset'te (Parlamento) alternatif bir hükümet, diğeri ise aynı kaynağa göre erken seçim yapılması için üzerinde anlaşmaya varılan bir tarih.

Lieberman, Netanyahu liderliğindeki Likud Partisi'nin (32 sandalyeli) temsilcilerine iltica edip kendisine katılma çağrısında bulundu.

İsrail, 1 Kasım 2022'de son yasama seçimlerine tanık oldu; bu seçimler, İsrail'de aşırı dindar ve milliyetçi sağdan Netanyahu'nun başkanlığında bir hükümetin kurulmasıyla sonuçlandı; ABD Başkanı Joe Biden da dahil olmak üzere yetkililer bunu "İsrail'in tarihi. en aşırı" hükümeti" olarak nitelendirdi. 

7 Ekim 2023'te Gazze Şeridi'ne karşı savaşın başlamasıyla birlikte Netanyahu'nun hükümeti "Olağanüstü Hükümet" adı altında genişletildi ve "Savaş Konseyi" adı verilen bir yapı oluşturuldu.

Erken seçim yapılmazsa bir sonraki seçimin Ekim 2026'da yapılacağı varsayılıyor.

İsrail muhalefeti ve İsrail toplumunun geniş bir kesimi, Netanyahu'yu Gazze'deki savaşın hedeflerine ulaşamamakla ve siyasi hayatta kalabilmek için savaş süresini uzatmakla, bir yandan da tutukluların serbest bırakılmasına yönelik bir anlaşmaya varmak için birçok fırsatı boşa harcamakla suçluyor.

Pazartesi akşamı erken saatlerde Netanyahu, Knesset'te yaptığı konuşmada Gazze'ye yönelik savaşı sürdürme kararlılığını dile getirdi.

Netanyahu'nun konuşmasına ilişkin yorum yapan Lapid, Knesset kürsüsündeki konuşmasında şu soruyu sordu: "Neden hâlâ başbakansın? Neden İsrail halkından af dileyip evine dönmüyorsun?"

Netanyahu'ya hitaben şunları ekledi: "Sen üzerine düşeni yapmadın. Başarısız oldun. Sen gayri meşru bir başbakansın ve bu hükümet de gayri meşru."

İsrail, çok sayıda sivil kaybına ve Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Galant'a karşı "savaş suçları" ve "suç" sorumlulukları nedeniyle uluslararası tutuklama emri çıkarma niyetine rağmen, 7 Ekim'den bu yana Gazze'deki savaşa devam ediyor. İnsanlığa karşı."

İsrail aynı zamanda BM Güvenlik Konseyi'nin acil ateşkes yönündeki kararını da görmezden geliyor ve Uluslararası Adalet Divanı'nın "soykırım" eylemlerini önlemek, Gazze'deki insani durumu iyileştirmek ve Refah'taki askeri operasyonları durdurmak için acil önlemler alınması yönündeki emirlerini de görmezden geliyor.

Güncellenme Tarihi : 28.5.2024 13:40

İLGİLİ HABERLER