Gündem
  • 21.3.2010 12:52

NEVRUZ KUTLAMALARI BAŞLADI, İŞTE İL İL DURUM...

İstanbul Kazlıçeşme'de bugün saat 11.00 ila 17.00 saatleri arasında yapılacak olan Nevruz şöleni için saat 11.15 itibariyle meydana yaklaşk 40 bin kişi toplanmış durumda.

Şölenin güvenliği yaklaşık 10 bine yakın polis tarafından sağlanıyor. Kutlamalar olaysız sürüyor. Sabah erken saatlerde Abdi İpekçi Spor Salonu civarında toplanan küçük gruplar yolu trafiği kapatmak istedi. Ancak polisin müdahalesi sonucu yol trafiğe açıldı.

ÇAPKIN: NEVRUZ'UN İYİ GEÇMESİ İÇİN TÜM TEDBİRLERİ ALDIK

İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Nevruz Bayramı'nın kavgasız ve gürültüsüz bir ortamda geçmesi için emniyet olarak gerekli tedbirleri aldıklarını söyledi. Çapkın, Nevruz nedeniyle İstanbul'da 30 bin polisin görev yaptığını açıkladı.
İstanbul'da Nevruz Kutlamaları'nın yapıldığı Kazlıçeşme'ye gelerek denetlemelerde bulunan Çapkın, burada gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.
Her türlü önlemi aldıklarını ifade eden Hüseyin Çapkın, "Böylesine güzel günlerin uygun bir şekilde kutlanması için tüm tedbirlerimizi aldık. Vatandaşlarımızın Nevruz'u kardeşlik ve barış içinde girmesini diliyorum. Bizler de kavgasız ve gürültüsüz bir Nevruz olsun diye tüm önlemleri aldık." dedi.
Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, suç işleyen bazı kişilerinde gözaltına alındığını açıkladı. Bu arada Hüseyin Çapkın, İstanbul'da 10 bini Kazlıçeşme'de olmak üzere toplam 30 bin emniyet görevlisinin bu gün görev yaptığını sözlerine ekledi. (CİHAN)

DİYARBAKIR

Diyarbakır'da Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) tarafından düzenlenen nevruz kutlamasına binlerce kişi katıldı. Kutlamada, kalabalık, alanda müzik eşliğinde halay çekerek eğlenirken, bazı şahıslar terör örgütü PKK bayrağı ve terörist başı Abdullah Öcalan'ın afişlerini açtı. Yoğun güvenlik önleminin alındığı etkinlikte, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de bir konuşma yaptı. Miting alanı dışında emniyet güçlerinin geniş güvenlik önlemi aldığı gözlendi.

ANKARA

Ankara'da BDP'li bir grup, Nevruz kutlamak için sabah saatlerinde Toros Sokak'ta toplandı. Grup buradan yürüyerek Kolej Kavşak'a gitmeye hazırlanıyor. BDP'liler saat 16.00'ya kadar burada Nevruz programını kutlayacak. Nevruz dolasıyla her hangi bir olaya karşı Ankara Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yoğun güvenlik önlemi alındı.

GAZİANTEP

Gaziantep'te Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) öncülüğünde yapılan Nevruz kutlamaları başladı. İstasyon Meydanı'ndaki kutlamalar, saat 16.00'ya kadar devam edecek. Polis, girişlerde güvenlik önlemini artırdı.

HAKKARİ

Hakkari'de Nevruz kutlamaları başladı. Merzan Mahallesi'nde bulunan sahada yapılan kutlamaya gelen on binlerce kişi, polis ve BDP'li görevlilerce tek tek aranarak alana alındı.
Hakkâri BDP İl binası önünde bir araya gelen vatandaşlar kutlamanın yapılacağı alana doğru yürüyüşe geçti. Buradan polisin güvenlik önlemi aldığı bazı yerlerde BDP görevlileri de herhangi bir olay yaşanmaması için çaba sarf etti. Grup, ellerinde taşıdıkları pankartlarla terör örgütü ve elebaşı lehine sloganlar attı.
Burada nevroz alanına giriş öncesi sarı,kırmızı ve yeşil olarak yüzünü boyatan bir çocuk polis yüzündeki o boyanın yıkamasını istedi. Çocukta yüzünü yıkamayınca polis yüzünü yıkadı.
Bu arada, 2 kişi bu esnada polise saldırdı. BDP görevlileri ve Polisler olayın fazla büyümemesi için ortalığı sakinleştirdi. Diğer illerden, Hakkari kent merkezi ve ilçelerinden gelen halk nevroz alanına akın etti. Polis her tarafta yoğun güvenlik önlemleri alırken, Nevroz kutlaması olayların yaşanmaması için Hakkâri'ye takviye çevik kuvvet polisi aktarıldı.
Kutlamalara BDP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani, Hakkari Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu, BDP İl Başkanı Sıdık Akış, ilçe belediye başkanları, İngiltere, Fransa, Almanya gibi bir çok ülkeden 11 yabancı heyetin gözlemcisi ve binlerce kişi katıldı.
Nevruz'un kutlanacağı Merzan Mahallesi'ndeki toprak sahaya giden on binlerce kişi alana sığmadı. Stadın dolmasıyla birlikte vatandaşlar tepede ve evlerin damlarında kutlamaları izlerken polis her tarafta yoğun güvenlik önlemleri aldı.
Hakkâri Nevroz kutlamalarına gelen Kürt sanatçıların seslendirdiği Kürtçe parçalar ile eğlenen on binler, söylenen parçalara eşlik ederek halaylar çekti. (CİHAN)

TUNCELİ

Tunceli'de Nevruz Bayramı dolayısıyla kutlama törenleri düzenlendi.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce, Cumhuriyet Caddesi'ndeki Yeraltı Çarşısı üzerinde düzenlenen etkinliğe, Vali Mustafa Taşkesen, Belediye Başkan Vekili İbrahim Kasun, İl Jandarma Alay Komutan Kurmay Kıdemli Albay Zafer Önder, Tunceli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Batu, Cumhuriyet Başsavcısı Hayati Keskin ile kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı.
Vali Taşkesen, konuşmasında, milletleri oluşturan en önemli unsurlardan birinin kültür olduğunu belirterek, bir milletin kültür değerlerini kuşaktan kuşağa sağlıklı olarak aktarabilmesi durumunda varlığını daha iyi sürdürebileceğini söyledi.
Tarih boyunca dünyanın çeşitli bölgelerinde devlet kurmuş olan Türk milletinin bu günlere eşsiz kültür hazinesi sayesinde geldiğini vurgulayan Taşkesen, şunları kaydetti:
''Bu kültür hazinelerinden birisi de yüzyıllardır canlı tutularak kutlanan baharın başlangıcı ve doğanın uyanışını simgeleyen bir etkinlik olan nevruzdur. Nevruz, yeni bir gün, yeni bir yılın başlangıcı, yeni bir kurtuluş, yeni bir uyanış, yeni bir diriliş ve yeni bir doğuştur. Nevruz başta Türki cumhuriyetler olmak üzere, Anadolu'da, birçok Asya ülkesinde binlerce yıldır kutlanan önemli bir bayramdır. Nevruz, sevinçlerin en üst düzeye çıkarak, dostluk, birlik ve beraberliğin güçlendiği özel günlerimizden biridir. Nevruz bizi biz yapan tarihi, kültürel ve sosyal bağlarla toplumsal huzur ve kardeşliğin pekişmesinin vesilesidir. Güzel günlerin müjdecisi kabul edilen bu günün birlik, beraberlik ve toplumsal huzurun artmasına vesile olması dileğiyle tüm vatandaşlarımın nevruzunu kutluyorum ''
Daha sonra Taşkesen, Kasun, Önder ve Prof. Dr. Batu tarafından Nevruz ateşi yakıldı. Ardından protokol üyeleri, ateşin üzerinden atladı.
Ardından Vali Taşkesen ve Belediye Başkan Vekili Kasun'un örste demir dövmeleri, yumurta tokuşturmalarının ardından program, halk oyunu gösterisi, müzik dinletisi, vatandaşlara Nevruz pilavı ikram edilmesiyle sürdü.
Kutlamalar kapsamında akşam da havai fişek gösterisi yapılacak.

GİRESUN

Nevruz Bayramı, Giresun'da gerçekleştirilen etkinliklerle kutlandı. Nevruz'un hiç bir din ve mezheple bağdaştırılmamasını isteyen Giresun Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aygün Attar, "Nevruz, İslamiyet'ten çok çok öncelere dayanmaktadır. Hiç bir dinin veya mezhebin bayramı değildir. Nevruz, bir ayrılık unsuru olarak görülmemelidir." dedi.
Liman sahasında gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Prof. Dr. Aygün Attar, milletleri meydana getiren temel öğelerden en önemlisinin kültür olduğunu ifade etti. Konuşmaların ardından Nevruz gelenekleri yerine getirildi. Nevruz kutlaması mahalli sanatçıların konseriyle sona erdi.
Nevruz kutlamasına Giresun Valisi Mustafa Yaman, Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu, Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Metin Öztürk, kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri ve vatandaşlar katıldı.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 09:31

İLGİLİ HABERLER