NEW YORK TIMES:"TÜRKİYE HALEN AĞIR BİR BEDEL ÖDÜYOR"
NEW YORK- ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times gazetesi, "tek bir kurşun dahi atılmadan Türk ordusunun pahalı bir savaşa" sahip olduğunu yazdı.
Gazetenin Alan Cowell imzasıyla verdiği yorum yazısında, "Türkiye, halen ağır bir bedel ödüyor" başlığı kullanıldı. Türk komutanlarının sadece "ABD ile yarım yüzyıldır devam eden karşılıklı özel bir bağı değil, aynı zamanda Kuzey Irak'ta stratejik bir köprübaşını güvence altına alma şansını kaybettiğini" belirten gazete, buna ek olarak Türkiye'nin ABD'nin kuzeyden ikinci bir cephe açma isteğini engelleyerek 5 milyar dolarlık ekonomik yardımı "kurban ettiği" ve kendisini bölge hakkında karar verme sürecinin dışında bıraktığını ifade etti.
Gazete, "Irak savaşı geçen hafta nihai sancılara girerken ve Kürt düzensiz birlikleri Kerkük'e mutlu bir şekilde koşarken, Ankara'da çanlar çalmaya başladı. Ancak Ankara ile Washington arasında peşmerge olarak bilinen düzensiz birliklerin çekilmesi için acil telefon görüşmeleri heyecanı yaşanırken Türk ordusu harekete geçmedi. Bu, Türk ordusunun sadece karmaşık politikalarında değil aynı zamanda bölgesel güç içinde büyük bir tedbir karşısındaki rolünü ne kadar düzenlediğini gösterme zamanıydı" dedi.
Amerikan işgalinin hemen öncesinde 1 Mart'ta Türk parlamentosunun Amerikan güçlerinin Türkiye üzerinden Kuzey Irak'a girmesini reddetmesinin Türkiye'yi en güvenilir müttefiki olarak gören Amerikalıları şaşkına çevirdiğini yazan gazete, ABD'nin Kuveyt'ten tek bir cephe açarak Türkiye'nin daha geniş rol umutlarını sona erdirdiğini kaydetti. Gazete emekli Hava Kuvvetleri Generali Seyfettin Seymen'in "Türkiye Kuzey Irak'a girmede ABD ile birlikte olsaydı, masada bir sandalyesi olurdu. Bu günlerde güney sınırımız güvenliğini sağlamada bir sandalyeye sahip olup olmayacağımızı bilmiyorum" şeklindeki sözlerine yer verdi.
Gazete, "Bunun da ötesinde bazı askeri uzmanlar, krizin ordunun üst düzey komutanları arasındaki Batı tarafından kabul edilme arzusunu ile derin milliyetçilik konusunda uzun süredir devam eden tartışmayı sertleştirdiğine inanıyor" diye devam etti. Gazete, derin bir milliyetçiliğin ülkeyi Avrupa ile ABD'den uzaklaştıracağı ve Rusya ile Çin'de yeni müttefikler aramaya sevk edeceği yorumunu yaptı.
1960 ve 1980 yılları arasında Türk ordusunun 3 kez sivil hükümeti devirdiğini yazan gazete, soğuk savaşın sonundan bu yana AB'nin Türkiye'ye ordunun rolünü ayarlaması, insan ve azınlık haklarını garanti etmesi için baskı yaptığını kaydederek, "Bunun sonucu olarak İslami temellere dayanan iktidar partisi hakkında derin şüphelerini sürdüren generaller, hükümet konusunda nüfuzunu kötüye kullanmaya çalıştığı izlenimi vermekten kaçınıyor. Ancak Türkiye Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün Avrupa yanlısı tutumu, ordunun siyasi ve ekonomik gücünün azalmasından sakınan bazı üst düzey yetkililer ile sürüp giden anlaşmazlıkla yol açtı" dedi.
Gazete ayrıca, bazı analistlerin eski Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu ile Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman gibi bazı generallerin, Özkök'ün ABD ile daha az işbirliğinde olması gerektiği konusunu tartıştığını söylediğini yazdı. Gazete ayrıca, Türkiye'de yapılan kamuoyu yoklamalarının ordunun ülkedeki en güvenilir kurum olduğunu gösterdiğini ifade etti.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:49