
Obama'dan 6 gizli mesaj
Washington Post gazetesi haberinde, ABD Başkanı Bracak Obama'nın, İran'ın sivil amaçlarla yürüttüğü nükleer programını kabul edebileceğini, ancak Hamaney'in öncelikle İran'da nükleer silah geliştirilmediğine dair kendi açıklamalarını teyit etmesi gerektiğini söylediğine yer verdi.
Zira Hamaney, şubat ayında devlet televizyonundan yaptığı konuşmada nükleer silah bulundurmanın ağır bir suç olduğunu ve bu silahların üretilmesinin zararlı ve yokedici etkileri olduğunu düşündükleri için, İran'ın nükleer silah üretmeyeceğini belirtmişti.
ABD Başkanı Obama'nın, uranyum geliştirme çalışmalarını sivil amaçlara yönelik nükleer program kapsamında görüp görmediğine ise gazetenin haberinde açıklık getirilmedi. Washington Post gazetesi, gizli mesajın Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan aracılığı ile iletildiğini iddia etti.
Habere göre Obama, 25 Mart’ta Güney Kore’de bir araya geldiği Erdoğan’a, 29 Mart’ta Tahran’da yapılan görüşmede Hamaney’e iletilmek üzere şu mesajları verdi:
1- Tahran, tartışmalı nükleer programıyla ilgili olarak 5+1 ülkeleriyle 13 Nisan’da İstanbul’da yapacağı müzakereye, ciddiyetini göstermeye hazır, anlaşma için taviz vermeye açık bir halde gelmeli.
2- İran’ın olumsuz bir tavrı, Obama’nın perde arkasındaki diyalog kanalını resmi diplomatik müzakere kanalıyla birleştirmesine neden olabilir. (İran’a yaptırımların azaltılmasını sağlayabilecek gizli görüşmeler biter)
3- Anlaşma olursa, o andan itibaren İran nükleer programını lağvetmese bile, dondurmak zorundadır. Yeni nükleer proje başlatamaz.
4- Obama, Hamaney’in “Nükleer silah istemiyoruz” açıklamasından memnundur. Obama’nın veya ABD’nin İran’ı yok etmek gibi bir amacı yoktur.
5- Tahran, ABD karşıtı düşmanca söylemi değiştirmeli, ABD’yi düşman ve “Büyük Şeytan” diye nitelemeyi bırakmalıdır. Bunun yerine, Obama Yönetimi’nin politikalarının ilişkileri iyileştirdiğini vurgulayan mesajlar verilmesi takdir edilecektir.
6- ABD’nin İran ve Suriye krizindeki politika kaymalarında bir paralellik vardır. Bu sayede Obama, şu ana dek Suriye’ye Arap-Batı askeri müdahalesini engellemekte başarılı olmuştur. Suriye krizi konusunda beraber çalışan ABD, Rusya, Çin, İran ve BM, İran’ın nükleer programı konusunda da aynı ölçüde başarılı olabilir.
İran’dan örtülü özür
NEW York Times gazetesi, Türkiye ile İran arasında gelişen ilişkilerin nükleer müzakereler yaklaşırken İran tarafından gelen açıklamalarla yumuşadığını yazdı. İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi’nin ve bakanlık sözcüsü Ramin Mihmanperest’in açıklamalarını örnek gösteren gazeteye göre Tahran, giderek artan bir izolasyonla karşı karşıyayken, Türkiye’nin de kendisinden uzaklaşmasından endişe duyuyor. Gazete, Mihmanperest’in “Tahran-Ankara stratejik ilişkileri zarar görmemelidir. Farklı kişilerin yaptıkları açıklamalar, ikili ilişkileri kötü etkilememelidir” şeklindeki sözlerini “örtülü özür” olarak niteledi.
Almanyanın Sesi
Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 18:58