ÖĞRETMEN ADAYLARINA MÜJDE
Maliye Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, 2005 yılında merkezi bütçe kapsamındaki kuruluşlardan emeklilik, istifa, ölüm ve diğer nedenlerle 70 bin kişi ayrıldı. Bunların yaklaşık 29 bininin Milli Eğitim Bakanlığı'nda, 6 bininin de Sağlık Bakanlığı'nda çalıştığı belirlendi.Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nun 2006'da bütçeli kuruluşlara alınacak eleman sayısını “2005 yılında ayrılan personelin yüzde 80'ini aşamaz” hükmüyle sınırlaması sonucunda, bu yıl bütçeli kuruluşlara açıktan atama şekliyle toplam 56 bin kişi alınabilecek.
Ancak bu sınırlama, polis, asker, mecburi hizmete tabi doktorlar, şehit yakınları, özürlüler ve Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu yurtlarında yetişenler için geçerli olmayacak. Yüzde 80 sınırı ile birlikte 2005'de yaklaşık 29 bin kişinin ayrıldığı Milli Eğitim Bakanlığı bu yıl 23 bin, Sağlık Bakanlığı ise 4 bin 800 yeni personel alımında bulunabilecek.
EK KONTENJANDA DA ASLAN PAYI EĞİTİMİN
Bu arada yine 2006 Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile bu yıl yüzde 80 sınırı içinde personel ihtiyacını karşılayamayacak idareler için 21 bin kişilik ek kontenjan ayrılması yoluna da gidildi. Maliye Bakanlığı yetkilileri, 21 bin ek kontenjanın yarısının Milli Eğitim Bakanlığı için kullanılmasının düşünüldüğünü, Sağlık Bakanlığı'na da ihtiyaç durumuna göre önemli sayıda ilave kontenjan verilebileceğini belirttiler. Bu durumda Milli Eğitim Bakanlığı, ek kontenjan ile birlikte bu yıl içinde 34 bin dolayında yeni eleman alabilecek. Bunların çok büyük bölümünü de öğretmenler meydana getirecek. Ek kontenjanın da kullanılmasıyla 2006 yılında merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki kuruluşlarda yeni istihdam edilecek kişi sayısı 77 bine ulaşacak.
ÖZELLEŞTİRMEDEN GELECEKLER
Bu arada 2006 yılı içinde özelleştirme sonrası çalıştıkları kuruluşlardan ayrılacak olan en az 9 bin personelin de, kamu kuruluşlarında işbaşı yapması bekleniyor. Uygulamanın ilk yılı olan 2005'te de 9 bin özelleştirme mağduru, geçici personel olarak kamuda istihdam edilmeye başlandı. 2005 yılında özelleştirmelerini hız kazanması sonucu başta Telekom olmak üzere özelleştirilen kuruluşlarda çalışan çok sayıda kişinin, bu yıl kamuda geçici personel statüsüyle görev almak üzere başvuruda bulunacağı tahmin ediliyor.
KİT'LER VE BELEDİYELER DE SIRADA
2006 sonuna kadar kamuda yeni çalışmaya başlayacak olanların bir bölümü de, KİT'ler ve belediyelerde istihdam edilecek. Ancak KİT'ler de, geçen yıl ayrılan personelin yüzde 10'u kadar yeni eleman alabilecek.
İHTİYAÇLAR BİLDİRİLECEK
Öte yandan Merkezi Yönetim Bütçesi kapsamında bulunan kamu kuruluşlarından, yüzde 80'lik sınırlama içinde personel ihtiyaçlarını karşılayamayanlar, önümüzdeki ay, Maliye Bakanlığı'na başvuruda bulunacaklar. Bu kuruluşlar, başvurularında kaç yeni elemana ihtiyaçları olduğunu bildirecekler.
Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı'nın birlikte yapacakları değerlendirmenin ardından, 21 bin ek kontenjanın bir bölümü rezerv olarak elde tutulacak, geri kalan kısım, başvuruda bulunan kuruluşlara tahsis edilecek.
Söz konusu işlem de, Maliye Bakanı, Devlet Personel Başkanlığı'nın bağlı olduğu Bakan ve Başbakan'ın imzalarıyla gerçekleştirilecek.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:08