
OLLİ REHN'DEN GENELKURMAY'A İLGİNÇ DOKUNDURMA!..
Dün Ankara’da yapılan Türkiye-AB Troyka toplantısına katılan Avrupa Komisyonu üyesi Olli Rehn, Genelkurmay bildirisine laf dokundurdu: "Askerin açıklaması, Anayasa Mahkemesi kararı ve meclisin boykotu ile ilgili kişisel görüşlerim olabilir ama söylemeyeceğim, çünkü Türkiye’de 301. madde hálá geçerli."TÜRKİYE ile AB arasında dün yapılan Troyka’ya cumhurbaşkanlığı ve TBMM seçimleri ile Irak’ın sınır bölgesindeki hareketlilik damgasını vurdu.
Dışişleri Bakanı Abdulllah Gül’ün ev sahipliğindeki toplantıya Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Başmüzakereci ve Devlet Bakanı Ali Babacan, Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Portekiz’in Dışişleri ve AB’den sorumlu Devlet Bakanı Joao Cravinho katıldı. Tarafların görüşleri şöyle oldu:
SEÇİMLER VE ASKER BİLDİRİSİ
Steinmeier: Önümüzdeki dönemde genel ve cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacak. Eminim ki, Türkiye’deki her kuvvet, kurum ve kuruluş sorumluluğunu üstlenecektir. Umarım, demokratik reformların sürmesi ve Türkiye’nin AB yolunda ilerlemesinden başka seçenek olmayacaktır.
Rehn: Askerin açıklaması, Anayasa Mahkemesi kararı ve parlamentonun boykotu ile ilgili kişisel görüşlerim olabilir ama söylemeyeceğim, çünkü Türkiye’de 301. madde hala geçerli. Askerlerle de iyi ilişkiler içindeyiz. Birçok uluslararası operasyonu Türk askeri ile birlikte yapıyoruz. Ancak son dönemde demokrasi ve laiklik konusunda hoş olmayan endişe verici şeyler yaşadık.
Gül: Türkiye’de olan oldu. Artık geçmişe bakmamak lazım. Demokratik organlar görev başındadır. Hükümetimiz 301. madde için gerçekten bir şeyler yapmak istedi. Seçim sürecine girilince reformların durması gayet normaldir. Seçimler sonrası reform süreci etkili şekilde devam edecektir.
PKK TERÖRÜ VE IRAK’A OPERASYON
Gül: Terör söz konusu olduğunda, Türkiye’nin her türlü tedbiri almaya hakkı var. Biz Irak’ın toprak ve siyasi bütünlüğünden yanayız. Hiç bir gizli ajandımız yok. Irak topraklarında gözümüz yok ama oradan gelecek teröre göz yumamayız. Sınırdaki hareketlilik sadece güvenliğe yönelik. Artan terör eylemleri karşışında Türk halkının artık sabrı taşıyor, bıçak kemiğe dayanıyor.
Steinmeier: Gül’ün söylediklerinden doğrusu ben sınır ötesi bir askeri operasyon yapılacağı izlenimi almadım. Türkiye, PKK terörü ile mücadelesinde haklı. Biz de Irak’ın toprak bütünlüğü ve siyasi birliğinden yanayız. PKK terörünün öldürdüğü Türklerin yakınlarına başsağlığı, yakınlarına geçmiş olsun dileklerimizi ilettik. Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 18:22