Yaşam
  • 14.4.2008 20:01

ÖLÜ ANNEDEN DOĞAN MUCİZE BEBEK TABURCU OLDU!..

Beyin ölümü gerçekleşen Yıldız Alçı’nın, sezaryenle dünyaya getirilen 75 günlük bebeği ’Sadi Rıza Ceyhan", taburcu edildi.
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi dekanlık binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Dekan Prof. Dr. Halil Yanardağ, mucize bebek Sadi Rıza’nın bugün sağlıklı olarak taburcu edildiğini  söyledi.
Sadi Rıza’nın, yoğun bakıma yattığında kilosunun 760 gram ve boyunun ise 35 santimetre olduğunu kaydeden Yanardağ, "Kilosu 2 kilo 300 gram, boyu ise 45 santimetre olan Sadi Rıza, sağlıklı bir şekilde, yaşam fonksiyonları tamamıyla yerinde bir şekilde babasına teslim edildi"
dedi.
Prof. Dr. Yanardağ, biberonla beslenebilen Sadi Rıza’nın, bundan sonra da bakımının yakın ve yoğun takipleri altında olacağını belirterek, şunları söyledi: "Bebeğin en mutlu olduğu yer tabii ki ailesinin yanı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da bakımına destek olacak.
Belediyenin evde bakım hemşirelik hizmetlerinden bir hemşire, bu konuda görevlendirildi. Beslenmesi o hemşirenin takibinde yapılacak. Bebek şu anda gayet sağlıklı, hiçbir yaşam fonksiyonunda bozukluk yok. Bu bebek Cerrahpaşa’nın bebeği. Bunu belgelemek için ’Fakültemizde prematüre doğan Sadi Rıza Ceyhan’un, tüm sağlık kontrolleri 18 yaşına kadar
fakültemiz tarafından ücretsiz karşılanacaktır’ yazılı sertifika hazırladık. Bunu bebeğe karşı fakültemizin bir görevi görüyoruz. Çok özenle doğurtuldu ve annesiz olarak yaşatıldı. Çok yakın ve ihtimamla bakıldı. Diğer büyük başarımız da 75 gün içinde hiçbir basın mensubu resim çekme şansına sahip olamadı. Çok sıkı denetim altında tuttuk."
Toplantıda soruları da yanıtlayan Prof. Dr. Halil Yanardağ, çok yakın takip ve ihtimamla bakıldığı için Sadi Rıza’da ortaya çıkan sorunların da giderildiğini ve büyük bir riskin ortaya çıkmadığını söyledi. Prematüre doğan bebeklerde bağışıklık sisteminin zayıf olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Yanardağ, bu nedenle Sadi Rıza’da, 6 ay daha enfeksiyon ve yetersiz beslenmeden kaynaklı risk olabileceğini ifade etti.
Prof. Dr. Yanardağ, Sadi Rıza’nın, "anne beyin ölümü gerçekleşmiş, bebek anne karnında yoğun bakım koşullarında yaşatılmış ve zorunlu olunca kadın-doğum ekibi tarafından doğurtulmaya karar verilmiş" dünyada 13’üncü, Türkiye’de ise ilk bebek olduğunu belirterek, annedeki enfeksiyondan dolayı bebeğin de doğmadan önce risk altında bulunduğunu
anımsattı. Nüfus cüzdanı çıkarılan Sadi Rıza’ya, Topbaş tarafından mülki hakkı
bebekte olmak üzere Kocasinan’da bir ev verildiğini duyduklarını da dile getiren Yanardağ, 75 günlük süre içinde Devlet Bakanı Nimet Çubukçu ile Topbaş’ın arayarak, bebeğin sağlık durumu hakkında bilgi aldıklarını ifade etti. Tıbbi ve etik kurallara uygun şekilde vakayı tıbbi yayın olarak da yayımlamayı düşündüklerini belirten Yanardağ, bebeğin yaşatılmasında
katkısı olan bütün ekiplere teşekkür etti.
Prof. Dr. Yanardağ, "bebeğin yaşatılmasında emeği geçen ekibe herhangi bir ödülün verilip verilmeyeceğine" ilişkin bir soru üzerine, kendileri için en büyük ödülün Sadi Rıza’yı yaşatmanın verdiği mutluluk olduğunu vurgulayarak, ekip üyelerine teşekkür belgesi verileceğini bildirdi.

BASINDAN İSTENEN ÖDÜL...

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Barbaros Ilıkkan da Sadi Rıza’nın, 760 gram ve 27 haftalık doğan bir bebekte görülebilecek komplikasyonların hemen hemen hiç birini yaşamadığını söyledi.
Mucize bebeğin 30-35 gün yoğun bakımda, geri kalan dönemi ise özel bakım ünitesinde geçirdiğini belirten Ilıkkan, Sadi Rıza’nın bu süre içinde hemşirelerin 24 saatlik bakımı sayesinde, sorunsuz bir şekilde taburcu edildiğini anlattı. Ilıkkan, ilk 2-3 aylık döneminde bebeğin çok yakından takip edileceğini, ilk bir yıl da en az ayda bir kez olmak üzere, gelişim ve beslenmesini yakından izleyeceklerini ifade ederek, "Nörolojik olarak da sorun
olacak bir bebeğe benzemiyor. Sağlıklı büyüyecek bir bebek gibi gözüküyor şu anda" dedi.
Taburcu edilecek tüm bebeklerin anne-babalarına, bir hafta boyunca beslenme konusunda hemşirelerin birebir eğitim verdiğini ve ’anne bakımı konusunda bebek taburcu olur’ denmeden, hiçbir bebeğin taburcu edilmediğini dile getiren Ilıkkan, "O konuda Sadi Rıza’nın halası da 10 gün eğitim gördü" diye konuştu.
Hastane olarak en büyük sıkıntılarının hemşire ve yardımcı personel sorunu olduğuna işaret ederek, basından bu konuda yardım isteyen Prof. Dr. Ilıkkan, "Bu sorunu aşamıyoruz, medyadan ödülümüz bu olabilir" dedi.

 

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 12:33

İLGİLİ HABERLER