KAYNAK : Haber Vitrini
KUDÜS- 17 aydan bu yana devam eden İsrail-Filistin çatışması artık savaş boyutlarına taşındı. Ramallah'ta dün düzenlenen ve 6 İsrail askerinin ölümüne sebep olan saldırıdan sonra İsrail'in giriştiği misilemelerde şimdiye kadar 15 Filistinli öldürüldü.
Gazze'de dün gece Filistin Lideri Yaser Arafat'ın muhafızlığını yapan güçün 17 binasının karadan, havadan ve denizden hedef alınması sırasında 4 ve Nablus'ta 7, Ramallah'ta 1, Nablus yakınlarındaki Balata mülteci kampında da 2 Filistinli çatışmalarda öldürüldü. Böylece pazartesi gününden beri ölen İsrailliler'in sayısı 10'a, Filistinliler'in sayısı da 40'a yükseldi.
Ramallah yakınlarındaki Ayn Erik kontrol noktasında 6 İsrail askerinin ölümünden sonra, İsrail ordusu Filistinliler'in Batı Şeria içindeki kentler arasında yolculuk yapmasını da yasakladı. Saldırıyı El Aksa Şehitleri Tugayı ve Hamas üstlenmiş, saldırganlar ise yakalanamamıştı.
İsrail ordusundan yapılan açıklamada, "6 İsrailli'nin ölümüne sebep olan saldırıdan sonra Filistinliler'in Ramallah, Nablus, Cenin, Kalkilya ve Tulkarim arasındaki yolları kullanması yasaklanmıştır. Yolculuklara yalnızca acil insani durumlarda izin verilecektir" denildi.
"ŞARON ORDUYU FİLİSTİN TOPRAKLARINA SOKABİLİR"
Bu arada, İsrail basınında yer alan haberlerde, Başbakan Ariel Şaron'un Amerikan yönetiminin itirazlarına rağmen Filistin topraklarına yeniden orduyu sokabileceği belirtildi.
Mayıs ayında Amerikan yönetiminin Irak'a operasyon düzenlemesi beklentisi içindeki Şaron'un yakın çevresine, Amerika operasyon hazırlığı içindeyken bu hazırlıkları zor duruma sokacak kararlardan ve bölgede durumu daha da gerginleştirecek eylemlerden kaçınma niyetinde olduğunu açıkladı.
Ancak İsrail sağı, Şaron'a ya sert önlemler alması ya da istifa etmesi gerektiği mesajını iletince İsrail basını Şaron'un Filistin topraklarına yeniden girme kararı verebileceğini duyurdu.
Bugün toplanan Güvenlik Kabinesi'nden bu yönde bir karar çıkmasını engellemek isteyen İsrail Dışişleri Bakanı Şimon Peres de, bugün başlaması beklenen İspanya gezisini iptal etti.
"İSRAİL'İN MİSİLLEMELERİ SUÇ"
Artan şiddet olayları karşısında Filistin Lideri Yaser Arafat'ın yardımcılarından Ahmet Abdurrahman, İsrail'in misillemelerini yeni bir suç olarak tanımladı ve uluslararası toplumun İsrail'in saldırılarını önlemek için üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini söyledi.
İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un danışmanlarından Dore Gold da, "Filistinliler masum İsraillileri öldürerek günlük ölüm dozajlarını yine verdiler. Bu saldırılarla İsrail'in ulusal bütünlüğünü yıkmayı amaçlıyorlar, ancak başaramayacaklar" diye konuştu.
Bölgede şiddetin artmasıyla birlikte işgal altındaki topraklardan çıkılmasını isteyen hareketler son zamanlarda iyice sesinin duyurmaya başlamıştı.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 15:28