ORTALIK TOZ DUMAN!.. FRANSA VE ALMANYA TÜRKİYE'DEN RANDEVU TALEP ETTİ
BÜLENT AYDEMİR
ANKARA - Türkiye, Kuzey Irak'ta yaşanan gelişmeleri kontrol altında tutuyor ve gelişmeler Başbakanlık, Dışişleri ve Genelkurmay arasında koordineli bir şekilde izleniyor. ABD yönetimi, Türkiye'ye yaşanan olayların otorite boşluğundan kontrolsüz gelişen olaylar olduğunu, organize bir olayda Türkiye ile işbirliği içinde gerekenin yapılacağı mesajını iletti.
Koalisyon güçlerinin Bağdat'ı ele geçirmelerinin ardından bugün Kuzey Irak'ta yaşanan gelişmeler üzerine, Türkiye teyakkuza geçti. Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı'nda tüm ilgili birimler ve yetkililer toplantılar yaparak, gelişmeleri koordinasyon içinde yakından izledi. Kuzey Irak'taki gelişmelere ilişkin sağlanan istihbari bilgiler anında değerlendirildi. Gelişmeler üzerine ABD'li yetkililer ve bölgedeki Türk subaylarıyla da temasa geçildi.
Edinilen bilgiye göre, bölgede telaşlanacak kritik bir durumun olmadığı, gelişmelerin kontrol altında tutulduğu belirtildi. Türkiye tarafından ortaya konulan Kuzey Irak'a müdahale gerekçelerinden biri olarak gösterilen Musul ve Kerkük'e yönelik bir işgal hareketi yada bölgede etnik çatışmaların yaşanması konusu toplantılarda ele alınırken, bu kaygı ABD tarafına ve Kürt gruplarının temsilcilerine de iletildi.
ABD'li yetkililerin, Türkiye'ye ilettiği mesajda, bölgede yaşanan olayların otorite boşluğundan kaynaklanan ve kontrolsüz bir şekilde gerçekleşen olaylar olduğu, organize bir hareket durumda ise, Türkiye ile işbirliği içinde gereken müdahalenin yapılacağı yönünde güvence verildi. Bu gelişmeler üzerine ABD, 173. Hava İndirme Tümeni'ne bağlı birliklerini Kerkük'e indirdi. ABD'nin bu güvencesiyle birlikte, KDP Lideri Barzani de Türk yetkilileri arayarak, her türlü işbirliğine hazır olduklarını ifade etti. Bölgede yürütülen müzakerelerde çizilen kırmızı hattın geçerli olduğu, ABD ve Kürt gruplarla bir kontak kopmasının yaşanmadığı öğrenildi.
TÜRKİYE TEMKİNLİ
Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı'nda yapılan toplantılar ve kurumlar arasındaki istişarelerde, Türkiye'nin bu konuda temkinli davranması ve riskleri de gözönünde tutarak, gelişmelere göre hareket etmesi benimsendi. ABD'nin ve Kürt grupların verdiği güvence doğrultusunda organize bir olay yaşanması durumunda birlikte hareket ederek, anında müdahale edilmesi kararlaştırıldı. Yapılan müzakerelerde, ABD'nin koalisyon güçlerinin Bağdat'ı ele geçirmesiyle savaşın bittiği gibi bir izlenim edinilse de Irak'taki otorite boşluğunun ve Kuzey Irak'taki gelişmelerin Türkiye'yi uzun süre meşgul edeceği ifade edildi.
Öte yandan, Irak savaşının seyri ve bölgede yaşanan gelişmelerin ardından Almanya ve Fransa Dışişleri Bakanları, görüşmelerde bulunmak üzere Türkiye'den randevu talep etti. Almanya ve Fransa'nın bu talebe henüz bir yanıt verilmezken, Pazartesi günü İsrail Dışişleri Bakanı'nın Türkiye'ye geleceği öğrenildi. Ayrıca, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı'nın da Dışişleri Bakan Abdullah Gül'ü telefonla aradığı belirtildi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:46