Dünya
  • 30.9.2006 09:49

OSMANLI DÖNEMİNE AİT EN ESKİ BANKNOTA ALICI ÇIKMADI

1666 yılında kurularak müzayede sektörüne giriş yapan Spink isimli müzayede evinde açık arttırmaya çıkarılan en eski Osmanlı el yazması paraya alıcı çıkmadı.

 
Dünya ülkelerinin tamamına yakınına ait eski dönem kağıt paraların açık arttırmaya çıktığı müzayedede, 1271 adet banknot satışa sunuldu. Kağıt para müzayedesinin en gözdeleri arasında gösterilen 50'den fazla Osmanlı kağıt parasına ilgi gösterilmemesi dikkat çekti

Sabah erken saatlerde başlayan arttırmada, ülke isimleri alfabetik sıraya göre sıralandığı için, Türk ve Osmanlı paraları akşam saatlerinde müzayedenin bitmesine yakın arttırmada yer aldı. Arttırmaya katılan birçok kişi erken saatlerde salondan ayrılınca, Türk paralarının açık arttırmada bulunduğu saatlerde salonda 15'den daha az kişi kaldı. Dünyada sadece 2 tane olduğu bilinen ve 1840 yılında tedavüle çıkan bin kuruşluk el yazması mühürlü paranın müzayedenin en çok ilgi gören parası olması bekleniyordu. 55 ile 75 bin pound arasında değer biçilen, Abdülmecit dönemine ait en eski Osmanlı parası, 45 bin pound ile arttırmaya girdi. Ancak arttırmada el yazması paraya ilgi gösteren olmadı. 68 adet Osmanlı parasından sadece birkaçı alıcı buldu. Müzayedede, Katar ve Dubai'ye ait, 1960 tarihli, içinde çok sayıda riyal bulunan "mavi deri para albümü", 3 ila 5 bin pound değer biçilmesine rağmen 26 bin pounda alıcı buldu.


Müzayedede yer alan 166 yıllık el yazması banknot için gelen Fikret Akdoğan, "Eşi olmayan bu paranın bir Türk yatırımcı ya da koleksiyoncusu tarafından alınmasını isterdim. Fakat hiç talep olmadı. Osmanlı madeni paraları, zirvesini yaşıyor. Ancak kağıt paralarda böyle bir talepsizlik var. Ben de bir yatırımcı adına müzayedeye katıldım. Eğer açık arttırmaya girilseydi biz de müzayede edecektik. Fakat hiç talep olmayınca beklemede kalacaklar. Diğer Osmanlı paralarının da satılmamasını, Türkiye adına üzücü buldum. Koleksiyonculara destek olup, bunlara talep olmasını sağlamak lazım. Neticede bunlar bizim paralarımız" dedi. "Osmanlı döneminden gelen ve çok nadir bulunan bir para bu. Türkiye'den bir yatırımcıya, bankaya, özel bir yatırımcıya veya müzeye gitmesini bekliyordum" diyen Akdoğan, bu paranın şu ana kadar varlığının bilinmediğini ve değerinin biçilemediğini, bu nedenle de talep olmadığını söyledi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 02:55

İLGİLİ HABERLER