OTOMATİK KAPIYA BAŞI SIKŞARAK ÖLEN ÇOCUĞUN OLAYINDA MÜDÜR KUSURLU BULUNDU
İZMİR - Alınan bilgiye göre, Elektrik Mühendisi İş Müfettişi İş Güvenliği Uzmanı Ömer Deniz Özdemir ve İnşaat Mühendisi Emekli Baş İş Müfettişi ve İş Güvenliği Uzmanı Cihat Özen, Cumhuriyet Savcılığının talebi üzerine Seyit Şamlı Anadolu Teknik Lisesi ve Endüstri Meslek Lisesi'nde, 3 Haziranda meydana gelen olaya ilişkin 6 sayfalık bilirkişi raporu hazırladı.
Raporda, kapıya, öğrencilerin şaka amaçlı açıp kapamalarının önüne geçmek amacıyla zaman rölesi takıldığı, butona ikinci kez basıldıktan sonra devreye giren zaman rölesinin 6-7 saniye kadar butonlardan komuta izin vermediği, öğrencilerin ise buna karşı sigorta panosu içindeki kontaktörlerden kapıyı açıp kapadıklarının belirlendiği belirtildi.
İşyeri Bina ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetmeliğin, ''Acil çıkış kapıları kilitli veya bağlı olmayacaktır'', ''Araçların geçtiği geçit ve kapılar yayaların geçişi için güvenli değilse bu mahallerde yayalar için ayrı geçiş kapıları bulundurulacaktır. Bu kapılar açıkça işaretlenecek ve önlerinde hiç bir engel bulunmayacaktır'', ''Mekanik kapılar işçiler için kaza riski taşımayacak şekilde çalışacaktır'' maddeleri hatırlatılırken, büyük giriş kapısının yoğun giriş çıkışlar haricinde yayalarca kullanılmamasının gerektiği, açık kalması gereken yaya giriş kapısına ise okul memurlarından Niyazi Öztürk'ün ''emriyle'' öğrenciler tarafından asma kilit takıldığı kaydedildi.
-OLAY-
Raporda, olayla ilgili olarak okulun giriş kapısında bekleyen nöbetçi öğrenciler E.K. ve G.K'nin olay öncesinde 4-5 kez açıp kapadıkları sürgülü giriş kapısının son olarak bir kişinin geçemeyeceği kadar açık bırakıldığı belirtilerek, şöyle denildi:
''Okula gelen öğrencilerden Anıl Erden açıklıktan içeriye girmek istemiş, kapıyı itekleyerek açmaya çalışmıştır. Onun giremeyeceğini anlayan nöbetçi öğrencilerden E.K, kapıyı kumanda butonundan açmaya çalışmış, ancak butonlar çalışmayınca arka tarafta bulunan sigorta panosundaki kontaktörlerden kapıyı açmak istemiş, 'muhtemelen yanlışlıkla' kapatma butonuna basmasıyla Anıl Erden, sürgülü hareketli kapıyla onun karşılığı baba tabir edilen dikme arasında sıkışmış ve kaza meydana gelmiştir.''
Raporda, daha önce Okul Aile Birliğinin katkılarıyla bin 200 lira ödenerek istihdam edilen kapıyı açıp kapamada da görevli güvenlik görevlisinin, Okul Aile Birliğinin maddi sıkıntı çekmesi nedeniyle olaydan 15 gün önce görevine son verildiği de belirtildi.
-SONUÇ-
Raporun sonuç bölümünde Okul Müdürü Hüseyin Toptaş'ın, kazanın oluşumunda ''asli kusurlu'' olduğu belirtildi. Gerekçe olarak da ''Kapıyı kumanda eden elektrik panosunu kapaklı ve kilitli tutmaması'', ''Pano içindeki kontaktörlerden kapının öğrenciler tarafından açılıp kapanmasına müsaade etmesi'', ''Kapıyı açıp kapama işlerinde bir personelin görevlendirilmemesi'', ''Okul giriş çıkış yoğunluğu haricinde büyük sürgülü kapının kullanılmasına izin vermesi'' ve ''Küçük kapının öğrencilerin okuldan kaçma durumlarına karşı kilitli tutulmasına göz yumması'' sayıldı.
Küçük kapının kilitlenmesi talimatını veren Niyazi Öztürk, kapının daha önce açılıp kapanması nedeniyle devreye giren zaman rölesini beklemeyip kapıyı sigortadan açmaya çalışan nöbetçi öğrenci E.K. ve nöbetçi öğrencilerin kapıyı açmasını beklemeden araya girip geçmeye çalışan maktul Anıl Erden'in ise kazada ''tali kusurlu'' olduklarına yer verildi.
Seyit Şamlı Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Elektrik Elektronik Bölümü 11. Sınıf öğrencisi Anıl Erden, 3 Haziran Perşembe günü, okul girişindeki otomatik kapıya sıkışmış, başından yaralanan öğrenci, kaldırıldığı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yaşamını yitirmişti.