Gündem
  • 29.5.2004 00:48

ÖYMEN: ''SOSYALİST ENTERNASYONAL'İN TOPLANTISI İSTANBUL'DA YAPILACAK''

İSTANBUL - CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Sosyalist Enternasyonal'in ''Barış, Demokrasi ve İnsan Hakları'' konulu toplantısının, 25-26 Haziran'da CHP'nin ev sahipliğinde İstanbul'da yapılacağını söyledi.
     Öymen, partisinin İstanbul İl Başkanlığı'nca düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin NATO ile doğmuş bir ülke olmadığını dile getirerek, Türkiye'nin NATO ile ilişkilerinin tarihine işaret etti.
     ''Biz, NATO içinde ulusal çıkarlarımız gerektirdiğinde direnmesini bildik'' diyen Öymen, iktidarın ise son dönemde NATO'ya bazı tavizler verdiğini ileri sürdü.
     Hükümetin hem Irak hem de Kıbrıs konusunda Türkiye'nin çıkarlarından saptığını savunan Öymen, ''NATO'nun üyesi olmak demek, kendi çıkarlarımızı korumamak demek değil'' diye konuştu.
     ''Acaba Hükümet, NATO Zirvesi'nde ABD'lileri PKK'ya karşı tedbir almaya ikna edebilecek mi?'' diyen Öymen, bunun takipçisi olacaklarını söyledi.
     Öymen, şunları kaydetti:
     ''ABD, bizim askerimizin başına çuval geçirmiştir. Biz bunu unutmadık, affetmedik. Milletin gururunu incitti. Türk askeri başına çuval geçirilecek asker değildir. Biz bunu sineye çekemeyiz. Biz ABD ile NATO'da kader birliği yapmışız. NATO askerinin başına çuval geçirildi. Bu ayıptır, özür dilenmeli.''
     Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün ''Büyük devletler özür dilemez'' dediğini savunan Öymen, Irak'ta hapishanelerdeki işkence fotoğraflarından sonra ABD Başkanı Bush'un da özür dilediğini söyledi.
     Öymen, ''Büyük devletler özür dileyebilir. Diletmesini bilmek lazım. Hükümet, NATO Zirvesi'nde ABD'den Türk askerinin başına çuval geçirdiği için özür diletebilecek mi, bunun takipçisi olacağız'' dedi.
     Öymen, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın başkan yardımcılığı görevini yürüttüğü Sosyalist Enternasyonal'e de işaret ederek, ''Sosyalist Enternasyonal'in 'Barış, Demokrasi ve İnsan Hakları' konulu toplantısı 25-26 Haziran'da CHP'nin ev sahipliğinde İstanbul'da yapılacak'' dedi.
     Bu toplantının, NATO Zirvesi'ne alternatif olacağını ifade eden Öymen, ABD'nin Büyük Ortadoğu Projesi gibi konuların bu toplantıda ele alınacağını anlattı.

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:17

İLGİLİ HABERLER