
ÖZEL OKULLARA DEV TEŞVİK VE İYİLEŞTİRME GELİYOR
UĞUR ALICI
ANTALYA (İHA) - Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, özel eğitim kurumlarına yönelik dev teşvik ve iyileştirmeler yapılacağını belirterek, 625 sayılı Özel Öğretim Kanunu'ndaki değişiklikle özel okula giden fakir ailelerin başarılı çocukları için bin YTL'lik yardım yapılacağını açıkladı.
Türkiye Özel Okullar Birliği tarafından Antalya Sheraton Otel'de düzenlenen "AB Vizyonu Türkiye'de Eğitim ve Özel Okullar" sempozyumunun açılışında konuşan Bakan Çelik, özel okulların yaşadığı sorunların farkında olduklarını belirterek, konuya ilişkin hükümetin yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. Çelik, vatandaşların çocuklarını okutabilmek için kredi alabilmelerinin önünün açıldığını ifade ederek, "Vatandaşın aldığı kredinin faizinin yüzde 50'sini devlet olarak üstlenme kararı aldık" dedi. Hiçbir dönemde hiçbir hükümetin AK Parti hükümeti kadar özel okullara sempati ile bakmadığına işaret eden Çelik, 625 sayılı kanun taslağıyla Özel Sektörün Eğitime daha fazla dahil edileceğini kaydetti.
Çocuğunu özel okula göndermek isteyecekleri kredi konusunda da teşvik edici olmak istediklerini kaydeden Çelik, "Vatandaşın almak isteği kredi faizinin yüzde 50'sini üstlenme kararı aldık. Bunu kanuna koyduk. Bu büyük çapta bir teşvik getirecek. Bunu da bir müjde olarak vermek isterim" şeklinde konuştu. Çelik, fakir; ama başarılı öğrencilere yapılacak yıllık bin YTL'lik devlet desteğini de söz konusu yasayla mümkün kılacaklarını, bu konudaki çalışmaları MEB ile Maliye Bakanlığı'nın ortaklaşa yapacağını bildirdi.
Özel Eğitim Kurum sahipleri, yöneticileri, MEB bürokratları ve TBMM Milli Eğitim Komisyonu üyelerinin de katıldığı toplantıda Bakan Çelik'in açıklamalarına göre özel okullara ilişkin yapılacak düzenlemeler şöyle olacak:
"Özel okullar dışında özel öğretim kurumlarının açılış ve kapanma işlemleri valiliklerce yapılacak. Özel eğitim kurumlarında çalışan eğitim çalışanlarına sendikal haklar kazandırılacak. Özel eğitim kurumlarının yapacağı reklamlar için valiliklerden izin alama zorunluluğu kaldırılacak. Özel okullarda ücretsiz okutulması gereken öğrenci kontenjanları yüzde 2'den yüzde 3'e çıkarılacak. Özel okulların doğalgaz, su, elektrik tarifeleri devlet okullarına uygulanan tarifenin aynısı olacak."
Çelik, özel eğitim kurumlarının sorunlarına ilişkin yapılması gereken çalışmalar konusunda da, "Her sondajdan petrol çıkmaz. Ama petrol aramaktan da vazgeçmemek lazım. İyileştirmelerin kademeli olmasından rahatsızlanmamalı. Şu andaki iyileştirmeler bence çok güzel iyileştirmeleridir" şeklinde konuştu.
Bakan Çelik, Antalya'da bu sene 5. kez düzenlenen Özel Okullar Sempozyumu'na yoğun bir programın ardından katıldı. Dün akşam özel bir televizyon kanalında katıldığı ve saat 04.00'e kadar süren programın ardından uyumayan Çelik, sabah saat 10.00 sıralarında Antalya'ya gelerek sempozyuma katıldı. Çelik, açılışta yaptığı konuşmasında daha sonra konuyu Açık Öğretim Lisesi Yönetmeliği'ne getirdi. Kamuoyunda 'İmam Hatip Liselilere çifte diploma' şeklinde yer alıp tartışmalara neden olan yönetmeliğe değinen Çelik, bu konuda şunları kaydetti:
"Eğitim meselesine pedagojik olarak bakalım. Yüksek öğretimi değerlendirirken akademik bir gözlüğümüz olsun. Eğer bir ideolojik saplantınız varsa. Peşin dogmalarınız vardır ve bunun dışına çıkamazsınız. İdeolojik yaklaşım gençlerimizi ve ülkeyi perişan eder. Farklı dünya görüşlerimiz, farklı siyasi yaklaşımlarımız olabilir. Ancak, ortak paydalarda buluşabiliriz. Bu ortak paydalar da bilimsel ortak paydalardır. 1995 yılında bir makale yazmışım ve demişim ki 'Türkiye'nin dünyadaki aydınlanma sürecini ıskalamasının sebebi bizdeki aydın tipinin genellikle devlet memuru olmasından kaynaklanıyor. Devlet memurundan da kolay kolay aydın olmaz' demişim. Bugün de aynı şeyi söylüyorum."
Atatürk'ün bilime verdiği öneme de işaret eden Çelik, akla ve bilime önem verilmesi halinde geleceğin daha da parlak olacağını sözlerine ekledi.